Kolejność przy rejestracji i zawieraniu i wypowiadaniu umów

15 Kwi 2010, 19:55

Witam,

Niedawno kupiłem swoje pierwsze auto Opla Astre II i zaczynam zabawę w rejestrowanie i ubezpieczanie.

1. Umowa spisana i wszystkie potrzebne dokumenty mam od poprzedniego właściciela.
2. Podatek zapłaciłem w US.

A teraz moje pytanie...bo nie do końca mogę znaleźć odpowiedz na forach:

Mam od poprzedniego właściciela jego polisę OC ale nie będę chciał jej przedłużać i zostawać w PZU tam gdzie on, tylko chce zmienić na nową - jakąś tańsza.

I co wtedy?

Idę do WK i rejestruję na siebie samochód.
Czy później TEGO SAMEGO DNIA muszę zawrzeć nową umowę OC bo zmieniły się dane i tablice rejestracyjne ??

I drugie pytanie co ze starą polisą (wiem że trzeba co najmniej 1 dzień przed końcem ważności ją wypowiedzieć), czy mogę ją wypowiedzieć po rejestracji i po podpisaniu nowej polisy OC np. po 2 dniach czy muszę najpierw ją wypowiedzieć a potem rejestrować i nową umowę OC podpisać???

Proszę o podpowiedź
Dzięki :)
srebrnik
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

15 Kwi 2010, 20:05

na wypowiedzenie OC masz dwie możliwości:
1. do 30 dni od dnia zawarcia umowy
2. na dzień przed końcem polisy

w WK najważniejsze żebyś miał ważną polisę.

Jak zmienisz nr rejestracyjny później niż OC to robisz aneks do umowy, gdzie wpiszą Ci aktualny nr rej.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

15 Kwi 2010, 21:17

aha..czyli mogę przerejestrować w WK auto na siebie i tego samego dnia wykupić nową polisę OC na siebie i na nowe dane i rejestracje, a potem np. po kilku dniach wypowiedzieć starą polisę by już nie przejmować się ze mi ją przedłużą?

Aha i jeszcze jedno czy nie ma problemu jeżeli przez te kilka dni będę miał podpisane 2 umowy OC (oczywiście tą starą po pewnym czasie rozwiążę bo mi jej nie przedłużali)???

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !!
srebrnik
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 22:54