Zakup pierwszego auta i całkiem zawiła sytuacja.

13 Kwi 2010, 18:36

Witam wszystkich.

Mam poniżej 25 lat i chce kupić mój pierwszy samochód. Mam jednak dosyć rozbudowany problem.
Pozwólcie najpierw, że przedstawię całą sytuację.

Chce załatwić sprawę tak by skorzystać ze zniżek ojca i wyjść na tym jak najtaniej. Niestety nie może być przy zakupie ponieważ jest kierowcą ciągnika siodłowego. W żaden sposób nie jestem również w stanie zapewnić sobie jego pełnomocnictwa, więc umowa kupna auta ze współwłaścicielem odpada.

Przedstawię Wam mój tok myślenia:

Pojadę zobaczyć auto, oczywiście przegląd i dokładne obejrzenie autka, ale chodzi mi wyłącznie o prawny aspekt kupna auta. Jeżeli będzie w porządku to kupić, pojeździć nim do ok. 2 tygodni opłacić podatek od auta, spisać umowę z tatą o darowiźnie, dzięki czemu ojciec będzie współwłaścicielem , opłacić podatek od darowizny, zarejestrować auto, ubezpieczyć lub wprowadzić aneks do umowy jeżeli auto ma ubezpieczenie do października, bądź podpisać nową umowę z wybranym ubezpieczycielem .

Czy mój tok myślenia jest prawidłowy?

Mam jeszcze parę pytań:
1. Jakie są na dzień dzisiejszy wartości obu podatków?
2. Jak to jest dokładnie przy ubezpieczeniu i rejestracji auta? Czy to ma znaczenie kto jest właścicielem, a kto współwłaścicielem?
3. Jakie prawne zawiłości mogą mi jeszcze sprawić problem przy kupnie auta?
4. Czy mocno obciążę tatę w związku z kupnem auta (chodzi o jego zniżki)

Jak rozwiązalibyście całą sprawę na moim miejscu?
Jeżeli macie jakieś pytania, niejasności co do sytuacji chętnie odpowiem.

Tak na uboczu. Przy kupnie pierwszego auta to chyba najgorsze są te wszystkie regulacje prawne. na początku po prostu mi się odechciało.

Pozdrawiam.
pon
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

13 Kwi 2010, 19:49

pon napisał(a):Czy mój tok myślenia jest prawidłowy?

Tak z zastrzeżeniem:
Jako, że ojciec jest dla ciebie najbliższą rodziną, to nie płacisz podatku od darowizny. Jeżeli kwota darowizny przekracza coś ponad 9000 zł, to musisz tylko fakt darowizny zgłosić w Urzędzie Skarbowym (bez płacenia podatku!). Jeżeli kwota będzie niższa, to nie musisz nic w US zgłaszać.

pon napisał(a):1. Jakie są na dzień dzisiejszy wartości obu podatków?

Podatek od kupna - 2%

pon napisał(a):2. Jak to jest dokładnie przy ubezpieczeniu i rejestracji auta? Czy to ma znaczenie kto jest właścicielem, a kto współwłaścicielem?

Nie ma większego znaczenia.

pon napisał(a):3. Jakie prawne zawiłości mogą mi jeszcze sprawić problem przy kupnie auta?

Jak auto jest zarejestrowane w Polsce to większych problemów nie widzę. Zwróć uwagę, czy auto ma ważny przebieg i ubezpieczenie. Jeżeli będzie miało, to powinna to być tylko czysta formalność.

pon napisał(a):4. Czy mocno obciążę tatę w związku z kupnem auta (chodzi o jego zniżki)

Zakładam, że tata ma swój samochód. Jeżeli ubezpieczysz u tego samego ubezpieczyciela, co ma ojciec, to przy Twojej kolizji masz jak w banku, że ojciec straci 10-20% zniżek na rok (różnie u różnych ubezpieczycieli).
Jeżeli ubezpieczysz w innej ubezpieczalni, to może Twojemu ojcu ujść Twoja kolizja na sucho. Kwestia taka, że co roku przy przedłużaniu umowy dobrowolnie oświadcza się, że nie miało się kolizji drogowej. Można skłamać i nie powinno to wyjść na jaw :wink:

Ale!

Pamiętaj, że to działa też w drugą stronę. Jak ojciec swoim przygrzmoci w coś to Ty na swój samochód też możesz mieć drożej :mrgreen:

pon napisał(a):Jak rozwiązalibyście całą sprawę na moim miejscu?

Wziąłbym ojca za głowę i zaciągną ze sobą w celu podpisania papierów. Ostatecznie syna ma się jednego :twisted: A tak na poważnie, to po prostu próbowałbym ominąć tą darowiznę, bo to tylko kolejny dokument i kolejny etap.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Kwi 2010, 09:24

pon napisał(a):Jak rozwiązalibyście całą sprawę na moim miejscu?

Podpisałbym się za ojca...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Kwi 2010, 14:02

Dishman napisał(a):pon napisał/a:
2. Jak to jest dokładnie przy ubezpieczeniu i rejestracji auta? Czy to ma znaczenie kto jest właścicielem, a kto współwłaścicielem?

Nie ma większego znaczenia.

Nie ma. Bo oboje jesteście właścicielami, a że właścicielami tylko części własności samochodu to inna sprawa. Ale właścicielami jesteście oboje ;)

Podpisałbym się za ojca...

Żeby nie było-> raczej nikt Was za to gonić nie będzie. Ale nie można się za kogoś podpisać- nawet jeżeli ta osoba nie ma nic przeciwko ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

14 Kwi 2010, 17:41

Dziękuję Wam zrozumiałem.
Co do tego podpisu za ojca to on już, by mnie urządził na szaro za coś takiego. Ponadto jeżeli sprzedawca jest w porządku nie zgodzi się na numer z podpisem. Ale mam jeszcze 2 pytania:
Jak sformułować umowę w przypadku gdybym chciał zapłacić autko warte powiedzmy 3500 PLN. Wręczyć w gotówce 2000 sprzedawcy przy kupnie, a po 2-3 dniach przelać dodatkowe 1500 PLN. Zakładamy oczywiście, że sprzedawca zgodzi się na coś takiego.

Ponadto czy czeka mnie jakiś haczyk, odwołując się do mojego toku myślenia przed podpisaniem umowy z o darowiźnie z ojcem?

Pozdrawiam.
pon
Nowicjusz

14 Kwi 2010, 21:42

pon napisał(a):ak sformułować umowę w przypadku gdybym chciał zapłacić autko warte powiedzmy 3500 PLN. Wręczyć w gotówce 2000 sprzedawcy przy kupnie, a po 2-3 dniach przelać dodatkowe 1500 PLN. Zakładamy oczywiście, że sprzedawca zgodzi się na coś takiego.

Tak jak napisałeś, dodaj w tekście: "Kupujący zobowiązuje się zapłacić 2000 PLN w dniu kupna auta (w dniu dzisiejszym), a pozostałą część w kwocie 1500 PLN w dniu 17 kwietnia 2010 r."
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Kwi 2010, 19:41

tu możesz sobie wypełnić pcc-3 i wysłać do US
[link wygasł]

tu pobierz umowę darowizny
[link wygasł]

tu możesz pobrać upoważnienie do rejestracji, żeby ojca do WK nie ciągnąć
[link wygasł]

Możesz wziąć jeszcze pod rozwagę kupna od razu auta na Was dwóch gdzie ty kupujesz z upoważnienia ojca.
To sobie przeczytaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Kwi 2010, 22:23

Dziękuję Panie Dariuszu. A co Pan myśli na ten temat? Czy ma Pan jakieś zastrzeżenia?
Ponadto w tej umowie o darowiźnie:

Darczyńca oświadcza, że daruje ……………… Obd arowanej określony w § 1 w miejsce kropek wstawiamy procent samochodu czy kwotę? I czy lepiej ofiarowanej osobie (ojcu) bezpieczniej jest dać większy procent?
pon
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 22:30

wydaje mi się dla ubezpieczenia nie ma znaczenia kto posiada ile procent. Ważne żeby pojazd był wspólną własnością.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam