Kolejny 25tys zl, benz do lpg

08 Lut 2016, 10:09

Krzychkrzy napisał(a):Więc na autostradzie przy mokrej nawierzchni przy wysokiej predkosci na luku przy takich samych oponach napedu quattro a rwd ... ?

tutaj rolę gra zawieszenie i rozkład masy na osiach, a nie przeniesienie napędu
Jeśli dojdzie do poślizgu nadsterownego najłatwiej się wybronić w 4x4, potem w FWD, a najgorzej RWD. RWD nie jest straszne, a opowieści, że musisz wozić worek cementu z tyłu i na każdym zakręcie driftujesz wzięły się z czasów dużego fiata i poloneza i marnych opon. Też wcześniej nie miałem RWD i w zimie jakoś się nie rozbiłem.

Krzychkrzy napisał(a):A dzida jak wyciszony jest lexus? Jak z wyprzedzaniem?

Jeden z najlepiej jak nie najlepiej wyciszonych samochodów z tamtych lat tej klasy.
Z wyprzedzaniem jest ok - redukcja lub załącza się VVTi i jazda. Cieszy duży zakres użytecznych obrotów, gdzie np. w dieslu szybko się kończy i trzeba wbijać kolejny bieg.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Lut 2016, 10:25

A ja przy 25k poświęciłbym trochę czasu i poszukał is300.
Notabene na forum lexa ktoś miał do sprzedania is300 sc z przebiegiem około 100tyś.km.

Albo ciutkę dozbierać i kupić gs430 mk2 tu już nie ma co dyskutować o komforcie... nie mówiąc o samych osiągach :twisted:
Chociaż za 25k też już w idealnym stanie powinien być gs300 :D

Ogólnie to ......

można narzekać na wady isów/gs-ów ale ich usterki typowe dla obu modeli policzymy na palcach jednej ręki dla ISa i drugiej ręki dla gs-a :D

Już nie mówiąc o tym że jak ma się sprytnego mechanika a nie osła wymieniacza to z kosztami można zejść naprawdę sporo... :idea:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Lut 2016, 14:58

GS'y to już za wysoki segment, dlatego właśnie takie są moje typy (gdzie mniej miejsca z tyłu jak w a4 nie przeszkadza mi kompletnie).
Powiem szczerze, że kierować zaczynam się w IS 300. Dużo czytałem o tym,że tych 155km w IS 200 nie czuć i do tego te skrzynie(krótkie). Jeszcze tylko ta c-klasa siedzi w głowie , bo to moje marzenie za młodu.
Warto bawić się z akcyzą powyżej 2.0 na zachodzie? Troszkę mnie dziwi,że jest sporo ofert ale pomiędzy 10-20tyś max a wiadomo,że coś tam jeszcze się utarguje i to daje wrażenie dosyć niskiej ceny.
Krzychkrzy
Nowicjusz

Auto: Honda

08 Lut 2016, 16:37

Krzychkrzy napisał(a):Powiem szczerze, że kierować zaczynam się w IS 300

Zanim zaczniesz się "kierować" w stronę któregoś z samochodów najpierw przejedź się każdym z nich - to bardzo pomaga. No i wybierz do porównania zadbane, podobnie wyposażone wersje. Gdybyś udzielał się na forum od dłuższego czasu wiedziałbyś, że Lexus od dawna był marzeniem dzidy i każdy z nas wiedział, że to właśnie Lexus zastąpi Accenta :wink: Może opowiadać, że "porównywał" jakieś auta, ale prawda jest taka, że jedynie utwierdzał się w przekonaniu, że robi dobrze :D Marzenia trzeba realizować, tym bardziej, jeśli są w zasięgu ręki - jeśli jednak Ty się wahasz przyjrzyj się każdemu z tych aut dokładnie, żeby wychwycić szczegóły, o których pisali koledzy powyżej.
IS 300 to bardzo fajne auto, według mnie ładniejsze od A4 B6, w dodatku odpadają problemy z ręcznymi skrzyniami biegów, sprzęgłem czy dwumasą, no ale...według producenta pali to 15,5 l. benzyny na 100km w mieście (użytkownicy podają podobne wartości). Będzie to trochę szokująca różnica po Civicu :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

08 Lut 2016, 17:07

łysy30 napisał(a):od dawna był marzeniem dzidy i każdy z nas wiedział, że to właśnie Lexus zastąpi Accenta :wink: Może opowiadać, że "porównywał" jakieś auta, ale prawda jest taka, że jedynie utwierdzał się w przekonaniu, że robi dobrze :D

w sumie tak - pozostałe auta musiały mieć to coś jak Lexus aby mnie przekonały ale niestety nie znalazłem tego :oops:
Ja np nie patrzyłem na takie pierdoły jak składanie kanapy, regulacja kiery, miejsce z tyłu, czy spalanie bo mam 26 lat, nie mam założonej rodziny i stać mnie na częste tankowanie do pełna Pb95 czy 98, a nie jak koledze żona broni zalać za więcej niż 50zł :lol: Dla innych to bardzo ważne kryteria :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lut 2016, 17:49

łysy30 napisał(a):no ale...według producenta pali to 15,5 l. benzyny na 100km w mieście (użytkownicy podają podobne wartości). Będzie to trochę szokująca różnica po Civicu :D

Powiem Ci szczerz że nie wiem skąd biorą się te spalania i dziwna mitologia... zawsze powtarzane jak mantra lex=duże spalanie...
I tak jak koledze dzida możesz zarzucić że jest miłosnikiem lexa i nie testował po hjundku akcencie innych aut ale ja posiadałem kilkanaście lexów od IS do LSa i nigdy nie zbliżyłem się do takich wyników i to nawet przy testowaniu LSa V8 ... Ty pewnie napiszesz ktoś gdzieś coś zeznał ale ja cały czas tankuje pod korek więc trudno mi się pomylić... :D

Może jak ktoś stoi 2-3g w korku, może jak ma auto uszkodzone to wyjdzie mu 15l ale w innym przypadku nie wierze w to :ok: .
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...

08 Lut 2016, 17:54

No ja nie miałem na stałe takiego e46 i A4 B6 ale jazdy próbne i to, że znajomi dali mi się kajtnąć, oraz ich opinie były podstawą do odrzucenia ich w zestawieniu kosztów utrzymania.

Najpierw jeździłem klasykiem A4 B6 1,9TDI, potem 1,8T i w końcu znalazłem człowieka z 1,8T Quattro. W między czasie kolega kupił BMW 320d (to w rowie ze zdjęcia w temacie) w ładnej wersji, więc przyjrzałem się wnętrzu i na końcu pojeździłem 323i, które fajnie jechało. Inny kolega ma 328i ale nie dał się przejechać tylko mnie przewiózł. "To coś" miało wg mnie Audi S4 B5 i może dobrze, że nie znalazłem nic do przejażdżki, bo bym się napalił i by mnie zrujnowało. Teraz namierzyłem gościa co ma A6 C5 2,7TT i muszę się mu przyjrzeć.
Dopiero po tym pierwszy raz siadłem do IS-a i pierwsze co zrobiłem to nie jazda i zachwycanie się tylko czujnik lakieru i oględziny mechaniczne aby się nie napalać na auto marzeń. Potem było tylko lepiej, bo od razu rzuciło mi się w uszy świetne audio i silnik, świetnie utrzymane wnętrze po którym nie widać upływu czasu i to, że szybko się w nim odnalazłem. Byłem sceptyczny co do wyglądu wnętrza i zegarów ale na żywo to co innego szczególnie na tle Audi i rozczarowującego BMW. A wersja SPORT I i II tyko na plus. Wyszło, że pierwszy oglądany przeze mnie egzemplarz kupiłem ale szukanie ogłoszenia trochę zajęło. W poprzednio wymienionych autach jakoś nie było takiego bodźca u mnie. Takie były moje odczucia i droga do kupna.

Zresztą każdy kto oglądał moje auto był ciekawy? zaskoczony? i trochę mniej bał się Lexusa jako auta na codzień, a na forum lexa jest pełno użytkowników, którzy mieli e46 i od razu stwierdzili, że nigdy w życiu nie wróciliby do niego w podobnej konfiguracji po ISie.
Ostatnio edytowany przez dzida, 08 Lut 2016, 18:35, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lut 2016, 18:34

Tutaj temat z forum lexa o spalaniu is 300.
http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=158&t=1403
asdf550
Początkujący

Miejscowość: Krk
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus IS200
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

08 Lut 2016, 19:08

szybki napisał(a):Powiem Ci szczerz że nie wiem skąd biorą się te spalania i dziwna mitologia... zawsze powtarzane jak mantra lex=duże spalanie...
.

Sugerujesz nam, że 90% użytkowników zawyżają spalania swoich Lex'ów, tylko ty jeden prawdę mówisz? :mrgreen:
Od kilku lat znajomi rodziny jeżdżą LS430 i w mieście spalanie rzadko schodzi poniżej 16 litrów PB, w gęstym ruchu i korkach spokojnie 20l jest osiągalne, a ty nawet do 15.5 się w LS nie zbliżyłeś w mieście. Może czas najwyższy wjechać do dużego miasta, a nie podawać spalanie w małych miastach bez korków?
dzida napisał(a):Zresztą każdy kto oglądał moje auto był ciekawy? zaskoczony? i trochę mniej bał się Lexusa jako auta na codzień, a na forum lexa jest pełno użytkowników, którzy mieli e46 i od razu stwierdzili, że nigdy w życiu nie wróciliby do niego w podobnej konfiguracji po ISie.

Widzisz, a na forach BMW są byli użytkownicy IS200, którzy nie zamierzają wracać do tego modelu. Mój kolega, który posiadał IS200, sprzedał go i kupił E46 328i i do Lexusa nie zamierza już wracać. BMW pali praktycznie tyle co jego dawne IS200, a osiągi ma dużo lepsze. Na dodatek, mimo tego, ze BMW ma swoje wady, okazało się tańsze w serwisowaniu od Lexus'a.
Każdy ocenia samochód swoimi kategoriami, to co jednemu się podoba w danym modelu, innemu zupełnie nie leży. Miłośnicy danej marki, to też zupełnie inna kategoria i inny sposób oceniania aut. :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

08 Lut 2016, 19:33

pkc napisał(a):ugerujesz nam, że 90% użytkowników zawyżają spalania swoich Lex'ów, tylko ty jeden prawdę mówisz? :mrgreen:

Nie tylko przez ostatnie 3miesiące zrobiłem około 5tyś.km. GSs V8 a ostatnie przebiegi około 1500km z Panem który co do grosza rozliczał wycieczkę ze mną więc scenariusz był prosty - stacja, tankowanie pod korek, kasowanie licznika i jazda do rezerwy po czym znowu tankowanie więc co miałem jeszcze więcej zrobić :?: :D
pkc napisał(a):Od kilku lat znajomi rodziny jeżdżą LS430 i w mieście spalanie rzadko schodzi poniżej 16 litrów PB, w gęstym ruchu i korkach spokojnie 20l jest osiągalne, a ty nawet do 15.5 się w LS nie zbliżyłeś w mieście. Może czas najwyższy wjechać do dużego miasta, a nie podawać spalanie w małych miastach bez korków?

Tak się składa że mieszkam pod Warszawą i dzisiaj przejechał Wawę "tylko" raz ale są dni że robię to o wiele częściej... więc zawsze mam ten sam schemat czyli tankowanie pod korek... Ciekawostka - wskazanie kompa które kasuje się przy tankowaniu zawsze pokrywa się z dystrybutorem.

Oczywiście jak jeździłbym może jak głupek, może jak miałbym felgi 20ki, może jak auto by nie domagało to faktycznie że osiągnąłbym coś więcej ale... jak na razie nie udało się :P .
pkc napisał(a):Widzisz, a na forach BMW są byli użytkownicy IS200, którzy nie zamierzają wracać do tego modelu. Mój kolega, który posiadał IS200, sprzedał go i kupił E46 328i i do Lexusa nie zamierza już wracać. BMW pali praktycznie tyle co jego dawne IS200, a osiągi ma dużo lepsze. Na dodatek, mimo tego, ze BMW ma swoje wady, okazało się tańsze w serwisowaniu od Lexus'a.

Pisałem już o tym - ostatnio jeździłem e46 330 Pana który jeździł ISami i wybrał bmw bo ma manuala a co do taniości nie będę się wypowiadał bo ten kolega serwisuje też BMKi ale bardziej tak zabawowo i sportowo... więc raczej będę się trzymał jego zdania :naughty: .

p.s

Jak coś ja zawsze służę przejażdżką ... :D ewentualnie zrobię zdjęcia tylko znowu będzie że była obróbka w kompie.

pkc a może trzeba Ci podać spalanie w motogodzinach na parkingu... to w przeliczeniu na kilometry wyjdzie 20l... :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

08 Lut 2016, 20:01

pkc napisał(a):Mój kolega, który posiadał IS200, sprzedał go i kupił E46 328i i do Lexusa nie zamierza już wracać.

nie przeczytałeś mojej wypowiedzi ze zrozumieniem - napisałem o porównywalnej wersji, czyli IS 200 vs. 320i oraz IS 300 vs. 328i/330i z automatem ;) BMW przekonuje szeroką paletą wersji silnikowych z różnym rodzajem skrzyń, więc łatwiej się wstrzelić. Dla przykładu nigdy nie było IS 200 kombi z automatem, co jest dziwne :?

Ja swoje koszta opisałem w temacie ze stopki i to chyba nie jest majątek + 500 zł na poliuretan :) Niektórzy więcej wydają na rower, nie mike? :D

pkc napisał(a):Każdy ocenia samochód swoimi kategoriami, to co jednemu się podoba w danym modelu, innemu zupełnie nie leży.

Dlatego zawsze powtarzam, że trzeba samemu spróbować :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lut 2016, 21:08

dzida napisał(a):nigdy nie było IS 200 kombi z automatem
ostatnio przyglądałem się ofertom tego typka-handlarza Lexusami spod Wrocka i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że istnieje IS 200+ kombi :o
dzida napisał(a): Niektórzy więcej wydają na rower, nie mike?
pozwolę sobie podsumować te wydatki za ok m-c, ponieważ obecnie jestem w trakcie prac :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lut 2016, 21:28

mike1735 napisał(a):ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że istnieje IS 200+ kombi :o

mało brakowało, a byłbym właścicielem takiego czarnego ale ktoś mi go sprzątnął 2 dni przed - może to i lepiej :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lut 2016, 21:33

Szczerze mówiąc ja bym celował w SportX bo jeszcze rzadszy a wygląd też spoko :wink: kombi (mocno naciągane) a więc trochę praktyczniejszy (choć bagażnik i tak ma ograniczoną funkcjonalność "dzięki" szerokości) i nie wygląda tak klocowato jak Mondeło w tołrerze czy Pastuch w wariancie :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lut 2016, 21:36

No ja nie miałem wymogu co do rodzaju nadwozia bo bardziej chciałem stan, a tamto był polift w pełnej skórze w ładnym stanie :oops: Jednak to nie była wersja SPORT itp o czym wtedy nie wiedziałem jeszcze i dziewczyna mi marudziła, że nieładny z tyłu ten hachbackokombiak :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika