Dylemat pomiędzy bmw e39 523, a mazda 6 2.0

12 Mar 2016, 17:54

Witam wszystkich,
Posiadam 10 tysięcy na zakup samochodu, chciałem was zapytać, czy jest możliwe żeby dostać jeden z tych modeli w tej cenie (wiem że ideału nie kupie, ale w stanie takim, żeby nie rozsypało mi się na drodze po pół roku) interesują mnie na chwile obecną te 2 samochody:
-BMW e39 523i 2,5l - zaletą dla mnie jest odczucie luksusu w środku, napęd na tył, oraz duża moc, design nie jest tak atrakcyjny jak u konkurenta, ale jest dla mnie również w porządku
-Mazda 6 2,0l (I gen) - młodsze auto, z designem który cieszy moje oko, ale w środku w porównaniu do e39 trochę biednie, chociaż nie jest źle

Obydwa samochody słyszałem że są dość bezawaryjne, jeśli zadbane, tak więc który wy byście wybrali i dlaczego, na co trzeba uważać, jak wygląda eksploatacja? (domyślam się że e39 będzie droższe, ale czy to będzie duża różnica?)

Jeśli 10tyś to za mało na te samochody, to jakie auto byście mi polecili? Ważne jest żeby byłą to benzyna i żeby jazda mogłą być w miarę dynamiczna, a jednak podróż komfortowa. Jeśli chodzi o markę, to nie lubię aut włoskich (zwłaszcza fiata), koreańskich, oraz nie zbyt dobrze trawie auta francuksie.
@edit
Wolał bym nie posiadać compacta, tylko sedan, lub liftback, kombi odpada

Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzieloną pomoc
Paczkov
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

12 Mar 2016, 18:10

Zapomnij o Maździe w tej cenie. BMW też będzie zmęczone.
Nie odrzucaj aut po kraju pochodzenia, bo w tej kasie masz np bardzo udanego Peugeota 406, oraz Toyota Avensis. Z mniejszych sedanów może Seat Toledo
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Mar 2016, 18:26

Dzięki już za jakąś pierwszą informację. Może faktycznie z góry skreśliłem pewną, sporą grupę samochodów, jednak z tej grupy jedyne auto jakiemu chciał bym się przyjrzeć, to Alfa Romeo 156, jednak już z wielu źródeł słyszałem, że po 20 latach tym autom wiele brakuje do bezawaryjności. Fiat pomimo niskiego kosztu eksploatacji dla mnie po prostu wygląda kiepsko i prezentuje się kiepsko. Francuzi niechętnie, ale jak padnie fajna propozycja z chęcią ją rozpatrzę, chociaż z tamtych lat design tamtych producentów w ogóle nie przypada mi do gustu, chociaż wiadomo, jeśli technicznie znajdzie się perełka, to warto rozpatrzeć.
Paczkov
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy kontra dziurawe drogi
    Odwilż i wahania temperatur wyjątkowo sprzyjają powstawaniu ubytków w nawierzchni ulic. Uszkodzony asfalt, straszący głębszymi bądź płytszymi dziurami, to prawdziwe utrapienie kierowców o tej porze roku. Nieuważna ...
    Jakie są korzyści z jazdy hybrydą?
    Coraz większa liczba kierowców przekonuje się o zaletach napędu hybrydowego. Korzyści finansowe wynikające z niewielkiego spalania to dopiero początek. Coraz większe zainteresowanie społeczeństwa jakością powietrza ...