Kolejny oszust hiszpania

28 Lip 2012, 23:43

Uwaga na oszusta!!!!!!!!!!! [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] kolejny oszust który naciąga ludzi.. oto treść maila:

Witam,
Dziekujemy za zainteresowanie moim samochodzie.Samochód jest w idealnym stanie, bez zadnych problemów i wad i nigdy nie byl zaangazowany w wypadku, samochód jest idealny czyste.
Samochód ma prawdziwych kilometrów i wszystkie uslugi zostaly wykonane w czasie na reprezentatywnej sprzedawcy.
Samochód posiada ksiazke serwisowa z wszystkich uslug i zmiana zostala wprowadzona.Samochód ma polskich papierów bo kupilem go z Polski, ale teraz zostaly przeniesione z mojej pracy w Hiszpanii i nie moge go uzywac juz w Hiszpanii, poniewaz jestem zmuszony zarejestrowana w Hiszpanii i kosztowal mnie zbyt duzo pieniedzy i za to powód i sprzedac go z powrotem w Polsce, bo maja polihs papiery.
Samochód jest w Hiszpanii, Jaen, bo nie mozna go uzywac dluzej samochód znajduje sie w depozycie w firmie spedycyjnej gotowe do wyslania do kupujacego, a jesli sa zainteresowani, aby kupic to mi odpowiedziec i wyjasnie Ci, jak mozemy dokonac transakcji w sposób bezpieczny dla Ciebie i dla mnie.
Dziekuje i czekac na swoja odpowiedz! ... kolejny:Dziekuje za odpowiedzi.Chce wam powiedziec, ze podatki wysylki na adres domowy sa wliczone w cene sprzedac i bedziesz musial zaplacic tylko cene samochodu, nic wiecej.Samochód teraz jest w depozycie firmy zeglugowe w pojemniku ze wszystkimi dokumentami gotowe do wyslania do kupujacego.
Aby dokonac transakcji w sposób bezpieczny to sa kroki transakcji:
1)Bedziesz musial wyslac mi swoje pelne dane:
pelna nazwa
pelny adres
miasto
Panstwo
kod pocztowy
I kopia dowód osobisty lub prawo jazdy.
2)Potem zaczne transakcje i firma bedzie kontakt i potwierdzenie Panstwa i przeslemy Panstwu dokumenty transakcji, numer identyfikacyjny, by sprawdzic na ich stronie internetowej i sprawdzic status transakcji oraz ich dane kont bankowych.
3)Po otrzymasz wszystkie szczególy trzeba bedzie wplacic zaliczke firmie spedycyjnej bezpiecznego konta bankowego i po potwierdzeniu ich, ze dokonales wplate zaczna dostawe samochodu i w ciagu 2-3 dni Woking ty dostac samochód w domu.
Zaliczki powie firme ile bedzie.
4)Po otrzymaniu samochodu uprawnia 2 dni roboczych, a limit 500 km, aby przetestowac i sprawdzic samochód i jesli bedzie w porzadku bedzie zaplacic pieniadze odpoczynek, a firma bedzie wszystkie papiery na nazwisko i placic mnie.
5)Jednak w przypadku znajdziecie jakies problemy z samochodem mozna anulowac transakcje i firma przeniesie Cie z powrotem na wplate i wyslac samochód z powrotem do mnie i bede placic podatki wysylki.
Jesli masz zrozumiec wszystko i czekac na odpowiedz ze swoimi danymi i mozemy rozpoczac transakcje.
Dziekuje i zycze milego dnia!
a jak poprosiłem o numer vin:www.AGENCYTRANSPORT-LTD.TK

i VIN # Nie mogę wysyłać cię, ponieważ samochód i dokumenty znajdują się w depozycie firmy żeglugowe w pojemniku i nie mogą być otwarte, ponieważ jest gotowy do wysyłki. NIE DAJCIE SIĘ NABRAĆ!!!!!!!!!! TAKICH OKAZJI NIE MA!!!!!!!!!!
janek1111
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 1996

23 Paź 2012, 20:00

Dra. Sofia Terrazas
[email widoczny po zalogowaniu]
http://www.terrazas.ekiwi.es
Hospital 9 de Octubre
Valencia

schemat podobny - maile podpisywane jak wyżej. Cargate Services - nieistniejąca firma przewozowa
Ostatnio edytowany przez Krystka, 25 Paź 2012, 23:39, edytowano w sumie 1 raz
Krystka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1980
Auto: hyundai sonata

25 Paź 2012, 23:11

BMW-klub.pl

Forum dyskusyjne BMW Klub Polska

Temat jest znany od dawna, niestety co jakiś czas powraca. Poniżej postarałem się zebrać informacje na temat internetowego oszustwa typu Nigerian Scam, które ma się
niestety bardzo dobrze mimo upływu lat.
Nigerian Scam czyli Nigeryjski przekręt lub Nigeryjski szwindel to ogólna definicja mieszcząca wiele odmian przekrętów. Ogólna zasada jest jedna – wciągnięcie ofiary w fikcyjną transakcję i skłonienie jej do przelania pieniędzy.

W najpopularniejszej formie polega po prostu na wyłudzeniu zapłaty za nieistniejący towar. Towarem takim może być wszystko od drogich nieruchomości, milionowych
spadków, przez samochody i maszyny rolnicze, po drobny sprzęt elektroniczny.
Skupmy się jednak na odmianie dominującej na portalu Otomoto – ofertach sprzedaży aut używanych w bardzo promocyjnych cenach.

Poszukiwania używanego samochodu większość z nas rozpoczyna od sprawdzenia ofert właśnie na portalu otomoto.pl. Przeważnie wybieramy interesujący nas model, ustawiamy sortowanie po cenie (najpierw najniższa) a następnie rozpoczynamy przeglądanie. Po kilku stronach ogłoszeń aut uszkodzonych i tzw. „anglików” zaczynają się pojawiać oferty wyglądające na pierwszy rzut oka bardzo atrakcyjnie

Przykładowe ogłoszenia
Audi A6 z 2006 roku za 29 tys. PLN. Średnia cena tego modelu to przynajmniej kilka tysięcy więcej. Numer telefonu w ogłoszeniu ma o jedną cyfrę za dużo, czyli prawdopodobnie nie istnieje. Pozostaje kontakt przez formularz Otomoto.

Volkswagen Passat CC z 2009 roku za 28 tys. PLN. Średnia cena tego modelu jest prawie 2 razy wyższa. W miarę sprawnie stworzony opis, również brak danych kontaktowych.

To jedynie dwa z pośród dziesiątek podobnych ogłoszeń, które pokazują się na portalu otomoto.pl każdego dnia.

Charakterystyczne cechy ogłoszeń oszustów to:
o bardzo niska cena auta (nie niska – BARDZO niska, w stosunku do innych aut z podobnego rocznika),
o brak adresu, danych sprzedawcy, telefonu stacjonarnego,
o dane kontaktowe tylko w postaci adresu email, lub kontakt tylko przez formularz otomoto.pl,
o adres email sprzedawcy założony na którymś z zachodnich portali (Yahoo, gmail.com itp.),
o brak opisu, lub opis pisany niepoprawną polszczyzną (teksty
w większości pochodzą z translatora internetowego),
o zachęcające zdjęcia auta, niekiedy zdjęcia nie pasujące do rzekomego pochodzenia auta (przeważnie skopiowane z któregoś z zachodnich serwisów ogłoszeniowych).

UWAGA: Coraz częściej na otomoto.pl pojawiają się również przypadki tworzenia całych stron internetowych fikcyjnych komisów, lub włamywania na konta istniejących.
Takie przypadki są trudniejsze do natychmiastowego wykrycia, jednak dalej nie zmieniony zostaje jeden element – bardzo niska cena samochodu, która od razu powinna zapalić nam lampkę ostrzegawczą.

Tu kolejna ważna uwaga. Trzeba pamiętać, że portal Otomoto to tysiące ogłoszeń aktualizowanych każdego dnia, nie ma fizycznej możliwości aby ogłoszenia oszustów były automatycznie i natychmiastowo usuwane. Dlatego nie powinniśmy liczyć na innych i zakładać, że skoro takie ogłoszenie pojawia się w portalu, zostało ono wcześniej przez
kogoś zweryfikowane, tak bowiem nie jest. Liczmy tylko na siebie i swój zdrowy rozsądek.

Kontakt

Po nawiązaniu kontaktu ze sprzedawcą upatrzonego przez nas auta, następuje zasadnicza część przekrętu. Korespondencja odbywa się wyłącznie przez emaile przeważnie pisane prostym językiem angielskim, lub w języku polskim (tworzone za pomocą translatora). Jest wiele odmian historii jakie otrzymujemy do sprzedającego, jednak mają one kilka często powtarzających się elementów:

o samochód znajduje się za granicą (przeważnie na wyspach brytyjskich – co uniemożliwia sprzedawcy korzystanie z niego ze względu na kierownicę po lewej stronie),
o sprzedawca jest pod silną presją czasu i targu trzeba dobić szybko,
o samochód jest w świetnym stanie, możliwy będzie jego zwrot jeżeli nie spełni oczekiwań,
o wszystkie koszty transportu i ubezpieczenia pokrywa sprzedający,
o sprzedający próbował samochód zbyć wcześniej jednak transakcja nie doszła do skutku, stracił sporo pieniędzy i chciałby tym razem tego uniknąć,
o aby podnieść wiarygodność transakcji i rozwiać wątpliwości kupującego sprzedawca oferuje dokonanie transakcji za pomocą niezależnej firmy transportowej.

Tu w zasadzie dochodzimy do sedna przekrętu. O ile wysłanie pieniędzy bezpośrednio obcemu człowiekowi przychodzi nam z trudem, to wysłanie ich na konto zewnętrznej firmy, posiadającej swoją stronę internetową, nie wydaje się już tak niebezpieczne.
Pieniądze będą rzekomo zabezpieczone do momentu zakończenia transakcji. Niestety firma polecana przez sprzedającego nie istnieje, posiada jedynie stronę internetową,
a przesłane pieniądze trafiają na konto oszusta.

Przykładowe strony fikcyjnej firmy transportowej.

http://logistics-vehicle-distribution.com/
http://www.cargate.es/index.php?page=home

Strona wygląda w miarę profesjonalnie, mamy możliwość śledzenia przesyłki po numerze, są pełne dane kontaktowe, łącznie z adresem w Londynie (najprawdopodobniej fałszywe).
Jedynie po sprawdzeniu adresu IP można nabrać wątpliwości:
Jak widać strona została utworzona w Rosji.

Niestety coraz częściej oszuści korzystają z serwerów wirtualnych również z Wielkiej Brytanii, co praktycznie uniemożliwia szybką weryfikację pochodzenia strony.

Wysłanie pieniędzy

W toku korespondencji ustalamy ze sprzedawcą cenę, szczegóły wysyłki, koszty transportu. Przeważnie jesteśmy poproszeni o wpłacenie określonej części należności za
samochód, reszta ma zostać zapłacona po jego odbiorze. Cała korespondencja ze sprzedawcą trwa do momentu wysłania pieniędzy. Po dokonaniu transakcji kontakt z kupującym urywa się bezpowrotnie.

Jak to jest w ogóle możliwe?

Pomimo, że cały szwindel wygląda na trudny do przeprowadzenia w rzeczywistości taki nie jest, dlaczego?
o założenie fałszywego konta email jest darmowe, anonimowe i robi się to w 5 minut, po całej transakcji konto jest porzucane, a na potrzeby kolejnego przekrętu tworzonej jest nowe,
o założenie konta bankowego na które trafiają nasze pieniądze także jest darmowe, można tego dokonać online posługując się fałszywymi danymi (podrobiony dokument, skradziona tożsamość, metoda na słupa). Po dokonaniu przekrętu środki z konta są natychmiast wypłacane i ślad się urywa,
o stworzenie strony internetowej fikcyjnego przedsiębiorstwa jest darmowe lub prawie darmowe. Adresów stron zawierających kombinacje angielskich słów „transport, shopping, company, worldwide, delivery”, itp. można stworzyć tysiące,
o wprawionemu informatykowi stworzenie takiej strony nie zajmie dłużej niż 1-2h, przy odrobinie wiedzy dane osób zarządzających stroną są anonimowe i nie do wytropienia,
o dodawanie ogłoszeń w serwisach ogłoszeniowych jest tanie lub darmowe i na żadnym etapie nie wymaga podania prawdziwych danych, płatności można dokonać przez SMS z jednorazowej karty Pre-paid.
o ogłoszenia na serwisach aukcyjnych nie są weryfikowane przed ich wystawieniem.

Z powyższego wynika, że tak naprawdę nasze pieniądze już w momencie przelania ich na konto oszusta przepadają bezpowrotnie, im szybciej zdamy sobie z tego sprawę tym
lepiej. Osoby które oferują nam odzyskanie takich pieniędzy za określoną sumę są prawdopodobnie kolejnymi naciągaczami.

Jak się przed tym chronić?

Na chwilę obecną nie ma możliwości 100% wyeliminowania tego typu ******ów.
Pomimo, że opisywany tu przekręt nie jest niczym nowatorskim, nabierają się na niego codziennie nowi ludzie. Niestety leżące w naszej polskiej mentalności uporczywe poszukiwanie okazyjnych zakupów sprawia, że jesteśmy idealnym celem dla tego typu oszustów.

Jak więc się chronić?

Przede wszystkim nie należy myśleć kategoriami „skoro ja nie oszukuję, to nie zostanę oszukany”. W opisanym przekręcie właśnie na takich kupujących żerują oszuści, wykorzystując ich naiwność.
Po drugie i najważniejsze – nie szukajmy okazyjnych zakupów. Używany samochód jak każdy inny towar ma swoją średnią cenę ustaloną przez rynek. Jeżeli ktoś oferuje nam towar za 50% jego normalnej wartości, to musimy zdawać sobie sprawę, że coś jest nie tak.

W skrócie:
· zachowaj zdrowy rozsądek,
· nie spiesz się,
· pytaj,
· szukaj informacji o sprzedającym,
· nie płać za samochód którego nawet nie widziałeś.

Powyższy opis dotyczy tylko serwisu otomoto..pl, ale można śmiało założyć, że trefnych ogłoszeń nie brakuje też na innych popularnych portalach typu gratka, tablica itp.
Niestety wpisując w wyszukiwarkę frazę „****** na otomoto” większość wyników to ostrzeżenia klientów, którzy zostali nabici w butelkę. Może ten tekst trochę sytuację
zmieni. Jeżeli uważacie, że może być pomocny rozpropagujcie go gdzie tylko możecie, im więcej osób to przeczyta tym lepiej.
Krystka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1980
Auto: hyundai sonata

09 Lis 2012, 21:58

Do oszusta z Hiszpanii chciałam dodac jeszcze jeden adres na który należy uważać.

Edan Seppo

INCHVIEW CAR SALES LTD
*SC427412*

3 Abbeylands High Street
Dunbar, East Lothian
EH42 1EH
United Kingdom
Fax +44 13 68300010
Tel +44 77 90366244
Treść wszędzie taka sama .....należy podać swoje dane etc,etc.
Napaliłam sie na samochód wystawiony na oto moto Volkswagen Golf 6 1.6 TDI 2010 - 19 000pln
niesamowita okazja.Kiedy zapytałam sie dlaczego taka okazja otrzymałam odpowiedz ,ze samochód odebrany jest z leasingu.Własciciel nie spłacał i jest to różnica kwoty.Jego
e-maile przesłałam do Allegro .Moje obawy potwierdziły się,że to oszust.Kiedy przesłałam mu odpowiedz z Allegro wiecej sie nie odezwał.
janaa59
Obserwowany

Auto: citroen picasso

12 Lis 2012, 09:29

Witam!
Ja tez natrafiłam na tego oszusta. Gosciu nazywa sie Gerhart Sturmann. Dostałam od niego identycznej treści maile !A jak mu napisałam ze jednak nie jestem zainteresowana kupnem od niego auta bo poczytałam sobie na jego temat na forach to bezczelnie twierdzi ze on nie jest oszustem , że może mi przesłać kopię swojego paszportu i że moge go sobie sprawdzić na policji!
To jest link do firmy transportowej , która miała mi dostarczyć auto: http://www.transport-agency.tk !!!!!!!!!!!!
Ostatnio edytowany przez zielinka8, 12 Lis 2012, 19:22, edytowano w sumie 1 raz
zielinka8
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 2005
Auto: citroen xantia
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Lis 2012, 18:16

Nikt nie chce mówić za bardzo na czym polega przekręt, bo Ci co wiedzą dokładnie to siedzą.. a Ci co są na wolności nie znają szczegółów :yes:
Ostatnio edytowany przez almy1, 13 Lis 2012, 16:11, edytowano w sumie 1 raz
almy1
Nowicjusz

Auto: MINI CLUBMAN COOPER S
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[B] C3 I 1,4 / Punto II 1,2 / Colt V 1,3 / Ibiza II 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 80KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002r. Wytypowane modele do zestawienia: - Citroen C3 I 1,4 - 75KM - Fiat Punto ...
    Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
    Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...

18 Lis 2012, 14:59

Świeża aukcja "Hiszpańskiego" oszusta, po zapytaniu otrzymałem identyczne e maile jak wyżej.
Do transakcji miało dojść za pomocą http://www.transport-agency.tk/

a oto aukcja, 12 dni do końca

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam
stoper2
Obserwowany

Auto: dwtdwsg

18 Lis 2012, 20:06

Niestety padłem ofiarą tego Hiszpanskiego oszusta,straciłem 900EUR,Ludzie strzeszcie sie,czy nie ma sposobu żeby go namierzyc?
AS1956
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 02 1956
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

27 Lis 2012, 18:02

Witam , ja również padłem ofiara tego Gerhard Sturmann :!: :!: Po zapytaniu otrzymałem treść emaila taką samą jak wyżej ...
Marko
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Zafira
Silnik: 2.0 DTI 101 km
Rok produkcji: 2002

02 Gru 2012, 23:45

Witam mam pytanie czy może slyszal ktoś o Juan Jose Enriquez Baquero podobno jest z Danii sprzedaje honde CR-V z 2007 roku i jest troche podejrzany bo pisze podobnie jak wyżej.
Marko
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Zafira
Silnik: 2.0 DTI 101 km
Rok produkcji: 2002

05 Gru 2012, 10:59

Proponuje odpuscic sobie Honde. Zapewne tez przekret
stoper2
Obserwowany

Auto: dwtdwsg

05 Gru 2012, 21:34

Niestety też jestem ofiarą takiego oszustwa jednak jeszcze próbują mnie naciągnąć na kolejne pieniądze i mam z nimi kontak e mail . Czy jest możliwe żeby ich namierzyć ? Rzekoma firma która transportowała mój fikcyjny samochód Audi A6 rok 2006 to Mundo Express z Valencia .Czy ktoś mi może pomóc ?
jar007
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 09 1990
Auto: Audi
Paliwo: Benzyna

12 Lut 2013, 18:56

Witam,

mam pewne informacje na temat firmy Mundo Expres i Dra Ramirez.
Proszę o prywatny kontakt.
DANP
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 04 1999
Przebieg/rok: 43tys. km
Auto: Audi A6
Silnik: 2.4

12 Lut 2013, 22:02

Mój adres [email widoczny po zalogowaniu] . dziękuję i czekam na wieści :oops:
jar007
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 09 1990
Auto: Audi
Paliwo: Benzyna

19 Lut 2013, 10:57

DANP napisał(a):mam pewne informacje na temat firmy Mundo Expres i Dra Ramirez.
Proszę o prywatny kontakt

Właśnie otrzymałem maila od w/w Rozy Ramirez. Jakie to są informacje? Mój mail: [email widoczny po zalogowaniu]
touchneo
Obserwowany

Auto: e39