Kolejny raz niedogrzany silnik

28 Sty 2012, 10:01

laguna 2.0 8v, wymieniony termostat, silnik nagrzewa się tylko na postoju, jak jadę wskazówka opada niemal do zera, może wadliwy termostat albo zapchana nagrzewnica?
piotr1234543
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: sulechów

28 Sty 2012, 11:12

Gdy uruchomisz zimny silnik, po chwili dotknij górnego węża chłodnicy, powinien być lekko ciepły, natomiast dolny musi być całkiem zimny. To znak, że termostat jest zamknięty i nie puszcza obiegu. I tak powinno być do chwili nagrzania silnika. Może u Ciebie termostat dobrze nie domyka i obieg wody jest przez chłodnicę. Nagrzewnica raczej nie zapchana, miał byś wówczas zimno w środku. Pozdrawiam.
wasyl155
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsubishi Lancer

28 Sty 2012, 18:41

nie wiem które to węże :oops:
zauważyłem że ciepły nawiew też nie działa:/ leci chłodne powietrze, tylko nie wiem czy przez nagrzewnice, może zapchana? czy przez niedogrzany silnik?
piotr1234543
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: sulechów

28 Sty 2012, 19:02

Stawiałbym na termostat.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Sty 2012, 19:09

pewnie zapowietrzony układ jeszcze, a termostat sprawdzić mozna z termometrem
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sty 2012, 21:56

Jeśli ciepły nawiew też nie działa to może być powietrze w układzie ,jak kolega pisze ,jeśli wcześniej coś robiłeś z płynem to możliwe, niekture modele mają zaworki odpowietrzające ,nie wiem jak u ciebie, poszukaj albo podjedż do jakiegoś mechanika poradzi napewno to dosyć prosta rzecz
wasyl155
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsubishi Lancer
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak jeżdżąc skracamy sobie drogę - jazda na skróty
    Jazda wyznaczonym torem wydaje się kierowcom jedną z oczywistych zasad ruchu drogowego. Tymczasem wielokrotnie można zaobserwować niebezpieczne zjeżdżanie samochodów na sąsiedni pas ruchu, zwłaszcza na zakrętach.