Kolizja aut na parkingu - brak uprawnień poszkodowanego

05 Cze 2020, 13:43

Cześć!

Kilka dni temu wysiadł mi samochód na parkingu pod centrum handlowym. Wstawiłam trójkąt i przyjechałam drugim autem z moim partnerem - samochód jest jego, jednak jeżdżę ja bo on jest po kursie ale nie podszedł jeszcze do egzaminu.
Miałam trochę gratów w aucie, których potrzebowałam więc chciałam je przepakować. Jako, że nie było miejsca parkingowego zaparkowałam dalej - poszłam do sklepu a partner został w samochodzie. Stwierdził, że w tym czasie podjedzie do mojego auta zabrać potrzebne rzeczy. No i klops. Podjechał (zastawił mój samochód), przepakował, wsiadł, cofa i nagle babka wyjeżdżając z miejsca parkingowego wali mu w bok robiąc uszkodzenia na alufeldze i tylnej ćwiartce, jest wgniecenie i rysa do gołej blachy. Kobieta się awanturuje, że to on wjechał w nią, tylko jak to możliwe skoro to ona centralnie walnęła nas w bok - uszkodzenia mówią same za siebie ... Jako, że nie było mnie przy tym postanowiłam pójść do ochrony żeby zobaczyć jak faktycznie było. Układ samochodów "przed" i "po" zdarzeniu wyraźnie pokazuje że babka wjechała w nasz samochód i wina jest jej. Problem tylko z tym brakiem uprawnień do prowadzenia auta. Czy zostanie wystawiony mandat? Jak to wygląda? Gra warta świeczki czy lepiej się nie narażać ale z drugiej strony nie widzi mi się naprawiać alusa i robić rysy (SPOREJ) i wgniotki z własnej kieszeni skoro wina jest jej. Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi!
Naataliaa
Obserwowany

05 Cze 2020, 16:49

Jasne jest ze Twój partner nie miał prawa aby poruszać się autem, jesteście na straconej pozycji
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2020, 13:43

Pytanie podstawowe - czy ta babka jechała do przodu czy też cofała?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2020, 15:29

Babka też cofała - obydwoje jechali do tyłu, tyle, że ona wyjeżdżała z miejsca parkingowego. On jechał po prawidłowej stronie jezdni, nie "pod prąd", tyle tylko, że tyłem. :)
Naataliaa
Obserwowany

07 Cze 2020, 16:45

MotoAlbercik napisał(a):Babka też cofała - obydwoje jechali do tyłu, tyle, że ona wyjeżdżała z miejsca parkingowego. On jechał po prawidłowej stronie jezdni, nie "pod prąd", tyle tylko, że tyłem.

Czyli oboje cofali. Więc wina jest zazwyczaj po obu stronach. Jeżeli tak jest, to niestety, ale samochód od tej pani zostanie naprawiony z ubezpieczenia OC twojego, ale twój partner będzie niestety musiał zwrócić koszta naprawy ubezpieczycielowi, ponieważ kierował bez prawa jazdy. Nazywa się to regres ubezpieczeniowy i reguluje to art.43 pkt 3 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.
Jeżeli była policja (?) to zapewne dostał 500 zł mandatu, a ty mogłaś dostać karę za udostępnienie samochodu osobie bez prawa jazdy. Oczywiście tego się tylko domyślam.
Wasz samochód zostanie z kolei naprawiony z OC tej babki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak powstaje Toyota GR Yaris?
    To najbardziej wyjątkowy hot hatch na rynku, więc i jego proces powstawania odbiega od standardu. Toyota GR Yaris powstaje na specjalnej linii produkcyjnej fabryki Toyota Motomachi, w której dawniej powstawał Lexus ...