Kolizja, i co teraz??

25 Wrz 2010, 12:49

Witam , mam następujący problem , a w zasadzie to kilka pytań. Ale od poczatku. Kilka dni temu (nie z mojej winy) moje auto wpadło do rowu i na dodatek uderzyło w samochód grzybiarzy ( jak pech to pech) . Oba samochody wyglądały na nadające sie do kasacji... Teraz tak:
1. Policja zabrała mi dowód rejestracyjny samochodu i powiedzieli ze moge go odebrac po przeglądzie gdy naprawie auto albo po kasacji go wyrejestruja jeśli im pokaże świstek ze złomu. I teraz tak słyszałem ze ten dowód sobie moze u nich leżeć , tylko czy nie bedzie problemu gdy bede chciał zarejestrowac nowe auto a temten dowód jeszcze u nich bedzie??
2. Za zniszczony samochód została mi ostatnia, 4 rata ubezpieczenia (Hestia). Domyslam sie ze dostane jakies wzwyżki, tylko czy to bedzie teraz przy ostatniej racie czy od nowego ubezpieczenia??
3. Czy z ubezpieczenia bede musiał sem zrezygnować jeżeli samochód sprzedam na części ( bo to najbardziej opłacalne) czy oni sami nie przedłużą umowy jak to sie skończy??

Licze na solidne i mogace mi pomóc odpowiedzi. Pozdrawiam.
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

25 Wrz 2010, 13:29

Dowód nie będzie leżał na policji, tylko w WK - tam policja ma obowiążek go przesłać i tam on na ciebie będzie czekał.
Rejestracja nowego samochodu nie ma nic wspólnego z tym dowodem z samochodu uszkodzonego. Możesz spokojnie zarejestrować nowy samochód na siebie.
Dlaczego masz dostać jakieś wzwyżki na ubezpieczeniu, skoro napisałeś, że do rowu wjechałeś nie z twojej winy? A skoro nie z twojej winy uszkodziłeś samochód sój i kogoś, to oba samochody powinny być naprawione z OC sprawcy. A wówczas ty nie dostajesz żadnej zwyżki.
Jeżeli samochód nadaje się na złomowanie, to zrób to jak najprędzej, bo zaraz jak go zezłomujesz idziesz do WK i wyrejestrowujesz ( na podstawie zaświadczenia ze złomu ) i zaraz potem idziesz do ubezpieczyciela i składasz wypowiedzenie umowy OC i dostajesz zwrotr niewykorzystanej składki.
Ubezpieczenie nowego samochodu to juz całkiem inna polisa i nie ma nic wspólnego z nową. Na nowej polisie tez nie dostaniesz zwyżki za tą kolizję, ponieważ jak napisałeś nie było to z twojej winy.
Chyba, że coś pokręciłeś i to ty jesyeś sprawcą, to sprawa wygląda całkiem inaczej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2010, 17:07

luki1304 napisał(a): jeżeli samochód sprzedam na części

Na części mozesz sprzedać tylko na jakiej podstawie wyrejestrujesz go w WK i co pokazesz w Firmie Ubezp.zeby nie placic dalej za niego OC... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Wrz 2010, 09:57

To znaczy tak: to wyglądało tak ze tego sprawcy w momencie przyjazdu policji nie było , i policja jako sprawce wzieła mnie mimo tego ze mój paseżer tez mówił o innym samochodzie przez który to wszystko sie stało. Nie zdąrzyłem zobaczyć numerów tamtego bo starałem sie ratowac. Wiec mozna powiedziec ze to ja jestem sprawca chociaz w rzeczywistosci było inaczej.
luki1304
Początkujący

26 Wrz 2010, 10:11

Tu nie można mówić, " że można powiedziec, ze to ja byłem sprawcą"
Sprawcą albo jesteś albo nie. I jeżeli masz świadka na to, że to nie ty spowodowałeś tą kolizję, to policja powinna to wziąść pod uwagę. I jeżeli masz świadka a polcja orzekła, że to twoja wina, to nie przymować mandatu należało, tylko sprawę skierować do sądu. Oczywiście potrzebny byłby ci w sązie ten świadek.
A teraz pytanie najważniejsze - kogo policja orzekła winnym i czy jeżeli ciebie to czy przyjąłeś mandat?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 10:45

Panowie policjanci powiedzieli ze mogliśmy takie cos sobie wymyślec... Jeszcze jeden z nich mnie straszył ze mi zatrzyma prawo jazdy i sąd mnie wysle na karny egzamin. Byłem w szoku wiec nawet nie myslałem czy może tak zrobić czy nie , wiec gadałem zeby nie zabierał , a mandat przyjełem bo nie wiedziałem ze cos jeszcze z tym moge zrobić skoro oni mi nie chca uwierzyć. W ogóle ta policja to jakas amatorka , przyjechali i nawet mi nie zbadali alk tylko odrazu sie zaczeli drzeć że takim jak ja powinno sie zabierac uprawniania itp itd , a to ze to nie moja wina była to nawet nie słuchali.
luki1304
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

26 Wrz 2010, 20:21

Niestety tak działa nasza Policja. Sam niedawno przez to przeszedłem :( Przyjąłeś mandat = przyznałeś się do winy.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Wrz 2010, 08:01

co do punktów 2 i 3 to teraz po wyjaśnieniu sprawy:

ad.2 skoro zostałeś uznany za winnego to zwyżki będą, na szczęście od następnej polisy.
ad.3 nieważne w jaki sposób pozbędziesz się auta, musisz powiadomić o tym Twoje towarzystwo ubezpieczeniowe i przedstawić stosowne dokumenty.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

27 Wrz 2010, 16:17

Nauczka na przyszłość - każdą rozmowę z policjantem nagrywaj. Masz do tego prawo - polisjant na służbie jest osobą publiczną. Nie musisz go nawet o tym informować. Gdybyś miał nagraną tą rozmowę, to mógłbyś oskarzyć tego policjanta o zastraszanie i to skuteczne.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Wrz 2010, 07:56

No na policje nie m co gadac, gorzej z nimi byc nie może , teraz wiem ze zrobiłem bład i tyle. Jeszcze odnosnie ubezpieczenia. Ile dostane wzwyzki??
luki1304
Początkujący

28 Wrz 2010, 08:46

Zależy od ubezpieczyciela. PZU np. podnosi polisę na dwa lata o 5 %. Przynajmniej tak było w zeszłym roku. Link4 np z kolei podnosi na jeden rok o 10%.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Wrz 2010, 08:51

Kubuch napisał(a):Przyjąłeś mandat = przyznałeś się do winy.

Ale w razie czego można się w ciągu bodajże 7 dni z tego oświadczenia (o przyjęciu) wycofać ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

30 Wrz 2010, 17:24

A pytanko jeszcze mam. jak już zdobęde kwitek za kasacje pojazdu i bede chciał iśc do WK zeby go wyrejestrować to tablice rejestracyjne mam brac ze sobą??
I drugie pytanie: słyszałem ze tej ostatniej raty nie bede musiał płacić jeżeli szybko skasuje samochód i możliwe ze jeszcze jakiś zwrot dostane , bo ubezpieczenie mam do kwietnia. Prawda??
luki1304
Początkujący

01 Paź 2010, 06:48

luki1304 napisał(a):Ile dostane wzwyzki??

Sprawdź sobie tabele bonus/malus u swojego ubezpieczyciela. Przykładowe tabele jak to działa są np. tutaj: tabele
Mimo że są to przykładowe tabele, to większość ubezpieczycieli stosuje dość podobne do nich tabele. Na wypadku tracisz najczęściej 2 klasy w górę, więc jak widzisz strata zależy od tego ile masz zniżek. Jak są duże to nie jest źle bo stracisz 10-20%, ale jeśli jesteś świeżym kierowcą i dostaniesz którąś ze stawek zaostrzonych to straty będą bardziej konkretne.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

03 Paź 2010, 16:28

w naszym kraju ubezpieczenie jest na samochod nie na kierowce rozwiazanie wydaje sie banalne......
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel