Kolizja na drodze osiedlowej bez znaków drogowych.

11 Wrz 2013, 19:49

Droga wewnętrzna w osiedlu: https://maps.google.pl/maps?q=Os.+Kazim ... e&t=h&z=17

Jechałem ulicą Andegaweńską od strony Szajnowicza-Iwanowa, czyli prawą stroną ulicy dwukierunkowej. Nagle z ulicy Spytka z Melsztyna rozpędzony samochód osobowy uderzył w boczne drzwi mego samochodu, uszkadzając prawą stronę pojazdu. Proszę o wyjaśnienie tej kolizji, w której zostałem ukarany mandatem 500 zł. Proszę o napisanie kto miał pierwszeństwo przejazdu w tej sytuacji.
Pirat
Nowicjusz

Auto: Lublin

11 Wrz 2013, 20:12

Moim zdaniem pierwszeństwo miał kierowca który uderzył w twój samochód.Przy braku znaków przed skrzyżowaniem ,skrzyżowanie jest równorzędne i pierwszeństwo ma pojazd z prawej strony.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Wrz 2013, 20:36

Pirat napisał(a): Proszę o napisanie kto miał pierwszeństwo przejazdu w tej sytuacji.

Ciekawy jestem jakie masz wątpliwości :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

11 Wrz 2013, 22:22

A prędkość rozpędzonego pojazdu nie ma nic do rzeczy?
Pirat
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 08:43

Wymusiłeś pierwszeństwo i tyle.
Od kiedy masz prawko?
Zachowałeś się jak /Pirat/nik/i policja chyba to ci wytłumaczyła.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

13 Wrz 2013, 10:50

A co powiedział policjant, który wypisywał mandat - że z jakiego powodu? Ewentualnie z jakiego art. zostałeś ukarany?
Jechałeś ulicą Adegaweńską skąd? Wjechałeś na nią z ulicy Szajnowicza, czy z innej ulicy?Ulica Adegaweńsja jest w strefie ruchu. Jeżeli mandat dostałes z tego powodu, że ten z prawej miał pierwszeństwo, to przy wjeździe na każdą uliczkę do osiedla z ulicy głównej powinny być odpowiednie znaki, informujące o tym, że skrzyżowania są równorzędne, albo że na osiedlu obowiązuje reguła prawej ręki.
Napisz która drogą wjechałeś na to osiedle.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2013, 17:19

Od Szajnowicza-Iwanowa. Jechałem prawą stroną. Mandat argumentowano zasadą prawej ręki, ale nikogo nie interesowało, że nastolatek jechał rozpędzony i wręcz "władował się" w mój samochód. Dodatkowo ul. Spytka, z której wyjechał była nieco zasłonięta przez zarośla.
Pirat
Nowicjusz

13 Wrz 2013, 19:38

MotoAlbercik napisał(a):znaki, informujące o tym, że skrzyżowania są równorzędne

Bez przesady .....co skrzyżowanie znak ?
MotoAlbercik napisał(a): znaki, informujące że na osiedlu obowiązuje reguła prawej ręki.
Są takie ?
Pirat napisał(a):ale nikogo nie interesowało, że nastolatek jechał rozpędzony
A udowodnisz że jechał za szybko? Ty dostałeś strzała i być może Tobie się wydaje że on frunął. A może jechał normalnie a to ty trochę za szybko ?
Pirat napisał(a):Dodatkowo ul. Spytka, z której wyjechał była nieco zasłonięta przez zarośla.
To Cię nie tłumaczy. Jak jechałeś tą swoją drogą to przecież widziałeś że zbliżasz się do skrzyżowania . Nie zauważyłeś ? Chyba że tak jak u mnie na osiedlu co niektórzy sobie tłumaczą - ja tą drogą jadę , jest prosta , szersza jak inne boczne więc ja mam pierszeństwo, a Ci co są po mojej prawej stronie niech się gonią.
bonifacy
Stały forumowicz

14 Wrz 2013, 18:31

bonifacy napisał(a):
MotoAlbercik napisał(a):znaki, informujące że na osiedlu obowiązuje reguła prawej ręki.

Są takie ?

Oczywiście..
Zdjęcie
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

14 Wrz 2013, 20:48

Silvo44 czy ten znak jest określony w ustawie o znakach drogowych ? Ma swoje oznaczenie np. D43 . Nie jest to przypadkiem znak określony jako niekonwencjonalny , wymyślony przez urzędnika , postawiony dla ułatwienia ruchu ? Jednakże nie mający podstaw prawnych i tym samym odpowiednie organy nie mają obowiązku go ustawiać w rzeczonej strefie.
przy wjeździe na każdą uliczkę do osiedla z ulicy głównej powinny być odpowiednie znaki, informujące o tym, że skrzyżowania są równorzędne

To według Ciebie powinny być te znaki , czy muszą być ? Czy tylko błysnąłeś że są takie?
bonifacy
Stały forumowicz

15 Wrz 2013, 10:27

bonifacy napisał(a):czy ten znak jest określony w ustawie o znakach drogowych ? Ma swoje oznaczenie np. D43 .

Zobacz na znak D-48.. :yes:
Czyli, rozumiem, że Ty do znaków i informacji przy drodze nie stosujesz się, jeśli nie jest to identyczny znak jak określony w rozporządzeniu ??
Wychodzisz z auta i mierzysz każdy wymiar, krzywiznę itp ?? bo dokładnie jest opisane i rozrysowane jak każdy rysunek na znaku ma wyglądać..

A wracając do tego znaku co zamieściłem - przejeżdżasz obok, dojeżdżasz do skrzyzowania bez znaków i .. co robisz ?? Zastosujesz się do informacji ze znaku, czy olejesz ją i pojedziesz w/g własnego widzimisię ?? Ten znak w zasadzie nie jest potrzebny, jest tylko przypomnieniem, bo odchodzimy daleko od takich skrzyżowań. Prawie wszystkie są oznakowane ..
bonifacy napisał(a):Czy tylko błysnąłeś

Nie wiem czy to do mnie, bo to nie ja pisałem, ale w/g mnie znak A-5 mówi jasno - wjeżdżasz na skrzyżowanie.. Gdy go nie ma - masz dylemat czy to przecięcie dróg to jest skrzyżowanie czy tylko wyjazd z obiektu przydrożnego.. Różnicę chyba znasz..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Wrz 2013, 14:29

bonifacy napisał(a):
MotoAlbercik napisał(a):znaki, informujące o tym, że skrzyżowania są równorzędne
Bez przesady .....co skrzyżowanie znak ?

Czytaj ze zrozumieniem:
MotoAlbercik napisał(a):eżeli mandat dostałes z tego powodu, że ten z prawej miał pierwszeństwo, to przy wjeździe na każdą uliczkę do osiedla z ulicy głównej powinny być odpowiednie znaki, informujące o tym, że skrzyżowania są równorzędne

Nie wyrywaj pojedynczych wyrazów z całego zdania, a nie będziesz miał problemów z takimi pytaniami. Pozatym, nawet jeżeli by tak było, to dlaczego nie? Coś zabarania postawić przed każdym skrzyżowaniem taki znak? Pytanie tylko po co? Jak masz skrzyżowanie i nie ma przed nim żadnego znaku informującego o pierwszeństwie, to jak się zachowujesz? Jedziesz, bo uważasz, że ty masz pierwszeństwo?

bonifacy napisał(a):
MotoAlbercik napisał(a):przy wjeździe na każdą uliczkę do osiedla z ulicy głównej powinny być odpowiednie znaki, informujące o tym, że skrzyżowania są równorzędne
To według Ciebie powinny być te znaki , czy muszą być ? Czy tylko błysnąłeś że są takie?

Teoretycznie mogą, ale nie muszą. Znak D48 jest tylko znakiem przypominającym takim kierowcom jak ty :) , że wjeżdża się w rejon skrzyżowań nie oznakowanych, a więc równorzędnych. Bo wiadome jest, że jak skrzyżowanie nie jest oznaczone znakiem określającym pierwszeństwo, to obowiązuje na nim zasada prawej ręki.

Bonifacy napisał(a):Chyba że tak jak u mnie na osiedlu...

A że się tak zapytam - jakie znaki stoją u ciebie przed wjazdem na osiedle z drogi głównej?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Wrz 2013, 12:09

MotoAlbercik napisał(a):jakie znaki stoją u ciebie przed wjazdem na osiedle z drogi głównej?

Bonio, możesz wrzucić link do GSV - pooglądamy sobie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2013, 22:20

Aleście mi nawtykali :( Nie było mnie tu dwa dni a już zostałem w waszych oczach gościem co znaków nie przestrzega. No ale cóż wychowałem się na osiedlu ( domków jednorodzinnych) gdzie każde skrzyżowanie jest równorzędne , mam to chyba już we krwi . Mam również dość tłumaczenia tym wyrywistym kierowcom co się potłuczą i mają problem w ocenie kto był na prawie.Niekiedy też była dyskusja z przedstawicielami prawa na temat aby jednoznacznie oznaczyć równożędność , wjazd na osiedle , strefę zamieszkania lub nadać pierszeństwo ważniejszym ulicą - bez rezultatu. Było wyciąganie aut z płotów , awaryjne odcinanie akumulatorów, współczucie poszkodowanych, itd.....itd.Do rzeczy :
silvo44 napisał(a):Zobacz na znak D-48.. :yes:
Widziałem i co ? Jaka jest jego definicja i gdzie i kiedy jest ustawiany ? Kiedy jest usuwany ?
silvo44 napisał(a): jeśli nie jest to identyczny znak jak określony w rozporządzeniu ??
Treść zawarta w nim samym jest diametrialnie różna .To że rysunek jest taki sam to nie oznacza że znaczą to samo.
MotoAlbercik napisał(a): Znak D48 jest tylko znakiem przypominającym takim kierowcom jak ty :)
Czytaj wyżej. To powinno być do autora tematu.
silvo44 napisał(a):Bonio, możesz wrzucić link do GSV - pooglądamy sobie..
Częstochowa ,np. osiedle Grabówka i trochę więcej. Wjedż ulicą Nowobialską we Wrocławską. Tu uważaj. Aleja brzóz ( Bialska ) rozpoczyna osiedle. Po drodze masz Oławską. Niby ulica - parking , ale ? Przedłużeniem jest Św Pawła.Po drodze masz kilka krzyżówek ale szczególnie uważaj na Odrodzenia. Tam zawsze przycinają. Tu było Uno zawinięte na drzewie (zostało na szczęście wycięte) za przyczyną dupka co myślał że leci tranzytem. Sąsiadce dwa razy maskę zdjęli z nówki. Kobietę wycinali razem z drzwiami i wiele innych umfali. Skrzyżwanie z Jana Kiepury też wiele pamięta. Koniec masz na Krzemiennej. Tutaj ustąp mimo wszystkiego pierszeństwa - dla swojego dobra. Teraz jedż Św Rocha w stronę Kłobucka i zakręcaj w ulice : Zakopiańską , wspomnianą Odrodzenia , Skwerową lub ową Krzemienną.Pokręć się po osiedlu. Na koniec zwróć uwagą na wkopane słupki przy skrzyżowaniach pomalowane w paski biało-zielone. Kiedyś były biało żółte . Tu pytanie uzupełniające - co znaczą ? .
bonifacy
Stały forumowicz

17 Wrz 2013, 07:33

bonifacy napisał(a):wkopane słupki przy skrzyżowaniach pomalowane w paski biało-zielone. Kiedyś były biało żółte . Tu pytanie uzupełniające - co znaczą ? .

A zajrzyj sobie do rozporządzenia .. :yes: :yes: U mnie tez swego czasu powkopywali takie słupki - zastanawiało mnie po co ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika