Samochod z DE, czerwone tablice wywozowe

24 Mar 2013, 17:38

Witam,

Mam kilka pytan odnosnie sprowadzenia samochodu z niemiec.
Mam mozliwosc pojechac po samochod tylko w sobote (Hamburg), jak juz sprawdzilem w Hamburgu wszystkie zulassungsstelle w sobote sa zamkniete. Znalazlem niedaleko hamburga zulassungsstelle ktory jest otwarty w sobote.

Moje pytania:
1. Czy jest mozliwosc zakupu czerwonych tablic wywozowych w sobote? czy tylko sa wydawane od pon-piatek pomimo otwartego biura w sobote.

2. Czy aby kupic tablice z czerwonym paskiem potrzebuje kupiony samochod w zulassungsstelle? Dodam ze samochod ma wazny przeglad TUV.

3. Jaka jest procedura zakupu takich tablic? wymagane dokumenty?

4. Co z ubepieczeniem takich tablic?

Dodam ze interesuja mnie tylko i wyloncznie tablice w czerwonym paskiem.

Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
hahiro
Obserwowany

Auto: BMW

24 Mar 2013, 18:44

Wittaj

Czerwone tablice są to tablice exportowe, ważne 14dni i więcej Natomiast Zółte tablice -są tablicami wywozowymi :)

W przypadku żółtych tablic, wypełniasz jedynie dowód, przykręcasz do auta i jedziesz. ŻÓłte tablice kupisz również w PL np. tutaj: http://kurzzeitkennzeichen.pl/.

Skoro napisałeś, że interesują Cie wyłącznie tablice exportowe (celne) z czerwonym paskiem, to w/w kupisz wyłącznie w Zulassung, a nie w budce u Turka :) W Polsce czy Niemczech możesz kupić ubezpieczenie celne do tablic eksportowych - jak znam życie, tanio kupisz tutaj:(http://tablice-celne.pl/) - to niemiecka firma, ale urzędują tez w PL (Gorlitz-Zgorzelec)- zapytaj też o assistance do ubezpieczenia - parę euro kosztuje, a spokojnie się jedzie..

Czy zulassung wystawia czerwone tablice w sobotę - to już trzeba do nich zadzwonić, bo co zulassung to inny obyczaj.

Dokumenty:
Brief cz1 i cz2, dokument z ostatniego tuv, czasami umowa.
Pojazd:
Ostatnimi czasy wymagają auta w niektórych zulassung do czerwonych tablic.

Sprawdź dobrze ten zulassung, czy na pewno wydaje czerwone blachy, bo będziesz czekał do PN!

W Twoim przypadku zdecydowanie wygodniejsze są żółte blachy :)
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

20 Wrz 2013, 13:04

witam, przyprowadzilem samochod na czerwonych tablicach i z niemieckiego urzedu skarbowego przyszlo mi ze mam zaplacic 19 euro i nie za bardzo wiem za co, tlumaczylem dokumenty ktory dostalem ale nic z niego nie wynika, auto kupilem w essen na gieldzie i tam tez łatwiłem tablice, i wydaje mi sie ze to oni powinni zapłacic koszt tablic 274 euro na miesiac od pojemnosc 1,4 TDI,
mam pytanie czy placic to 19e?
dymek2010
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2007
Auto: vw
Silnik: 1,4
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
    Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...