Witam kilka dni temu zostałem uderzony przez jakieś auto na parkingu sklepu który nie było oznaczony znakiem strefa ruchu Sprawca odjechał jednak ktoś zostawił mi jego numery rejestracyjne zadzwoniłem na Policje i zgłosiłem to. Ale teraz najważniejsze pytanie słyszałem że jeśli dojdzie do zderzenia itp na drodze wewnętrznej jest to tylko zniszczenie mienia a swojego odszkodowania będę musiał dochodzić na drodze sądowej. Co grozi sprawcy ??
A dlaczego od razu na drodze sądowej? Doszło do kolizji, policja otrzymała zgłoszenie i powinni namierzyć i ukarać sprawcę - za spowodowanie kolizji oraz za ucieczkę z miejsca zdarzenia. Po jego namierzeniu i ukaraniu szkodę nalezy zgłosić do jego ubezpieczalni i naprawiac samochód. Chyba, że sprawca sam zdecuduje się pokryć koszta naprawy. Co do rodzaju drogi - jak dojdzie do kolziji/wypadku to nie ma znaczenia rodzaj drogi - ustawa prawo o ruchu drogowym jasno to określa - art.1 pkt 1 oraz 2.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Pytanie czy Policja znalazła sprawcę i czy się przyznał? Jeśli tak, to dostaniesz kase z ubezpieczalni. Jeśli go nie znaleźli to możesz się starać o odszkodowanie z Funduszu Gwarancyjnego.
maślik napisał(a):Jeśli go nie znaleźli to możesz się starać o odszkodowanie z Funduszu Gwarancyjnego.
Tak, ale mimo wszystko trzeba ustalić kierowcę, bądź właściciela pojazdu. UFG pokrywa szkody, ale sam występuje do sprawcy o zwrot. To po prostu taki bufor bezpieczeństwa dla poszkodowanych, że sami nie muszą dochodzić swoich praw od sprawców.
Elektryczne supersamochody. Przyszłość sportowych aut czy chwilowa moda? Świat motoryzacji przechodzi transformację w kierunku elektromobilności. Supersamochody z napędem elektrycznym osiągają coraz lepsze parametry, często przewyższając osiągi swoich spalinowych odpowiedników. Producenci ...
Audi "królem wyścigów długodystansowych" Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.