Kolizja na drodze wewnętrznej

25 Gru 2013, 19:37

Witam kilka dni temu zostałem uderzony przez jakieś auto na parkingu sklepu który nie było oznaczony znakiem strefa ruchu :/ Sprawca odjechał jednak ktoś zostawił mi jego numery rejestracyjne zadzwoniłem na Policje i zgłosiłem to. Ale teraz najważniejsze pytanie słyszałem że jeśli dojdzie do zderzenia itp na drodze wewnętrznej jest to tylko zniszczenie mienia a swojego odszkodowania będę musiał dochodzić na drodze sądowej. Co grozi sprawcy ??
daro97
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia I

26 Gru 2013, 12:05

Najpierw idź do swojego TU i się dowiedz co masz robić - może uda się uzyskać odszkodowanie bez sądu..
Policja przyjechała na miejsce ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

26 Gru 2013, 14:12

A dlaczego od razu na drodze sądowej? Doszło do kolizji, policja otrzymała zgłoszenie i powinni namierzyć i ukarać sprawcę - za spowodowanie kolizji oraz za ucieczkę z miejsca zdarzenia. Po jego namierzeniu i ukaraniu szkodę nalezy zgłosić do jego ubezpieczalni i naprawiac samochód. Chyba, że sprawca sam zdecuduje się pokryć koszta naprawy.
Co do rodzaju drogi - jak dojdzie do kolziji/wypadku to nie ma znaczenia rodzaj drogi - ustawa prawo o ruchu drogowym jasno to określa - art.1 pkt 1 oraz 2.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2013, 21:58

Pytanie czy Policja znalazła sprawcę i czy się przyznał? Jeśli tak, to dostaniesz kase z ubezpieczalni. Jeśli go nie znaleźli to możesz się starać o odszkodowanie z Funduszu Gwarancyjnego.
maślik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2002
Auto: VW
Paliwo: Diesel

29 Gru 2013, 12:07

maślik napisał(a):Jeśli go nie znaleźli to możesz się starać o odszkodowanie z Funduszu Gwarancyjnego.

Tak, ale mimo wszystko trzeba ustalić kierowcę, bądź właściciela pojazdu.
UFG pokrywa szkody, ale sam występuje do sprawcy o zwrot. To po prostu taki bufor bezpieczeństwa dla poszkodowanych, że sami nie muszą dochodzić swoich praw od sprawców.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...