Podatek dochodowy od sprzedaży auta

26 Gru 2013, 21:54

Witam, mam pytanie. Nabywam auto od osoby, która sprzedaje je przed upływem 6 miesięcy od momentu zakupu. Osoba ta jest oczywiście świadoma, że będzie płaciła podatek dochodowy (sprzedaje mi za wyższą cenę niż sama zakupiła). W umowie jest zapis "strony ustaliły, że wszelkiego rodzaju koszty transakcji wynikające z realizacji ustaleń niniejszej umowy oraz koszty opłaty skarbowej obciążają kupującego". Rozumiem, żę chodzi tu o koszta rejestracji oraz podatku PCC-3. Natomiast mam pytanie czy sprzedający na podstawie tego zapisu mógłby obciążyć mnie zapłatą podatku dochodowego, który będzie wynikał z faktu sprzedaży auta przed upływem 6 miesięcy. Pytanie być może pozbawione sensu bo wydaję mi się, że to przeciez dochód sprzedającego itd więc nic mi do tego ale wole się upewnić, czy ewentualnie taki zapis w umowie może sprowadzić na mnie jako kupującego konieczność opłacenia podatku od różnicy cen. Wg. mnie pod pojęciem "koszty opłaty skarbowej" kryje się tylko PCC-3 ale proszę o opinie. pozdrawiam
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Gru 2013, 01:01

Podatek dochody płaci oczywiście osoba, która sprzedaje samochód, przecież to ona dostaje pieniądze od Ciebie. Opłata skarbowa jest czymś innym i pokrywa ją kupujący. Nie masz się czym martwić o ten dochodowy podatek. Swoją drogą ciekaw jestem jaka jest sciągalność tego podatku.
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

27 Gru 2013, 08:58

duża, bo US blokuje Ci konto komornikiem po 3 miesiącach w skrajnych przypadkach ściąga sobie sam z pensji,
dokładnie tak jak z niepłaconymi mandatami,
a co do samego podatku to nie jest on znowu taki duży
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...