Kolizja na łuku drogi

19 Kwi 2023, 09:11

Witam Wszystkich!

Chciałbym opisać sytuacje która spotkała mnie na drodze w grudniu zeszłego roku. Mianowicie miałem stłuczkę na łuku drogi za którą został obwiniony z czym totalnie się nie zgadzam ale może najlepiej jak wkleję tutaj notatkę policji oraz swoje wyjaśnienia, dodatkowo zamieszczę fotografie, proszę Państwa o opinie ponieważ odmówiłem przyjęcia mandatu, a teraz przyszedł mi wyrok nakazowy od którego chcę złożyć sprzeciw.

Notatka policji ze zdarzenia:
W dniu 12 grudnia 2022 roku około godziny 16:00 W miejscowości Szymanowice na drodze
powiatowej nr P2079D. gmina Kostomłoty, kierując pojazdem marki Ford Mondeo
o numerze rejestracyjnym DSRXXXXX nie zachował szczególnej ostrożności i nie dostosował
prędkości do warunków ruchu następnie stracił panowanie nad pojazdem w wyniku poślizgu
uderzył w prawidłowo poruszający się z przeciwnego kierunku pojazd marki Ford Transit o
numerze rejestracyjnym DWXXXXX, czym spowodował zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu
drogowym.

Moje zeznanie:

Zostałem pouczony o prawach i obowiązkach osoby co do której istnieje
uzasadniona podstawa, do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie na
odrębnym druku. Przedstawiony mi w dniu dzisiejszym zarzut zrozumiałem i wiem o co
jestem obwiniony. Nie przyznaje się do popełnienia zarzucanego mi czynu.
Wyjaśniam że w dniu 12 grudnia 2022r. około godz. 16:00 wracałem z pracy. Poruszałem się moim
pojazdem Ford Modeno o nr. rej. DSRXXXXX. Jechałem do mojego miejsca zamieszkania
tj. Szymanowice 28 od strony Samsonowie, następnie skręciłem w drogę w kierunku na
Świdnice Polską i kierowałem się do swojego domu na końcu miejscowości Szymanowice. Dojechałem do łuku wspomnianej drogi gdzie będąc na wysokości posesji Szymanowice 26 zauważyłem jak z naprzeciwka pojazd Ford Transit przekroczył oś jezdni i wjechał mój pas ruchu.
Ja już wtedy zacząłem uciekać na pobocze i wyhamowywać swój pojazd. Tamten pojazd także zaczął hamować i w pewnym momencie tył tamtego pojazdu wpadł w poślizg i jeszcze bardziej wjechał na moja cześć jezdni. Ja już nie miałem gdzie uciekać gdyż po mojej stronie drogi były latarnie.
W wyniku tego zajścia doszło do zderzenia mojego pojazdu z tym jadącym z naprzeciwka.
Ja nie poczuwam się do winy gdyż uważam, że jechałem prawidłowo i gdyby nie niewłaściwe zachowanie tamtego kierującego to nie doszło by do zderzenia. W mojej ocenie tamten kierujący po pierwsze nie dostosował prędkości do warunków na drodze, następnie jadąc całą szerokością drogi ściął zakręt gazie jak mnie zobaczył próbował wyhamować aby uniknąć zderzenia ze mną, jednak pęd jego auta nie pozwolił mu nad nim zapanować tak jak wspomniałem zarzuciło mu tył pojazdu który wjechał na moją stronę jezdni czym spowodował kolizje z moim pojazdem. Ja na podparcie moich słów
mam dokumentacje zdjęciową która dokładnie pokazuje tor poruszania się mojego pojazdu oraz nagrania z monitoringu z mojej posesji. Wszystko.

Dodam tylko że uderzyłem swoim lewym przednim narożnikiem auta w jego lewy tył, dokładnie w taka podstawę która wysuwa się aby ustabilizować auto techniczne w momencie używania kosza podnośnikowego.

Poniżej link do filmu z mojego monitoringu, widać na nim jak auto jadące chwile wcześniej pokonuje łuk drogi, a jak auto z którym miałem kolizje:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

A to już tak abstrahując, parę dni później miałem przyjemność mijać się z radiowozem, widać tam że spokojnie można się minąć o ile auto po zewnętrznej ( w tym przypadku ja ) dobrze pokona łuk drogi:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Bartek66
Nowicjusz

19 Kwi 2023, 10:04

Moim zdaniem notatka Policja jest taka czysto standardowa w tym przypadku i chyba nawet nie wysilali się żeby sprawdzić jak było dokładnie. Jak byś miał kamerę w samochodzie to pewnie można by było coś z tym zrobić.

Bartek66 napisał(a):nie dostosował prędkości do warunków ruchu następnie stracił panowanie nad pojazdem w wyniku poślizgu
A jak oni to sprawdzili i skąd wiedzieli że jechałeś za szybko?

Droga jest na tyle wąska, że równie dobrze kierowca Transita mógł ściąć mocno zakręt na tyle że dla Ciebie nie było już miejsca na swobodny przejazd między nim a latarnią.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Kwi 2023, 10:24

Policja która przyjechała na miejsce swoją decyzje tłumaczyła tym, że ja uderzyłem przodem w ich tył. kiedy powiedział im, że to totalnie nie ma sensu, to powiedzieli że pytali swojego kierownika zmiany/dyspozytora a on nie będąc na miejscu stwierdził, że moja wina i tyle dyskusji. Na pewni na moją szkoda działa to że w drugim aucie było ich dwóch, na pewno nie pomogła też sytuacja, że było to auto Taurona.
Bartek66
Nowicjusz

19 Kwi 2023, 13:12

Z tego co rozumiem, to mandatu nie przyjąłeś, więc sprawa trafia do sądu. I w sądzie będziesz mógł przedstawić swoje racje. Moja rada, to zatrudnij dobrego adwokata, bo bez niego nie dasz rady w tej sytuacji. Policja zawsze w takich sprawach idzie na łatwiznę, a ich notatki ze zdarzeń są na poziomie przepraszam, podstawówki...Jeżeli faktycznie nie była to twoja wina, to bardzo dobrze zrobiłes, że nie przyjałeś mandatu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Kwi 2023, 18:24

Bartek66 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=KrqNlij3L5A
Masz tam również moment Twojej kolizji . Masz oryginalny plik nagrania . Powiększ /wykadruj a być może wyjdzie coś ciekawego na Twoją obronę . Ja to powiększyłem w miarę możliwości choć szczegóły umknęły jednak rzeczywiście ten z Taurona mógł sunąć bokiem . Hamował tuż po wejściu w zakręt lecz zdjął nogę z hamulca mając do Ciebie jakieś 10 metrów . Ty niejako przeszedłeś przez jego przód i nadziałeś się na tył . Jego przy uderzeniu wyprostowało . Widać na filmie. Prędkości były nieduże . Jego praktycznie zerowa . Po za tym dlaczego tauron po zderzeniu ( ktoś tam chodził ) ruszył i odjechał kawałek dalej ? Brakuje zdjęcia położenia zatrzymanych aut zaraz po kolizji . Widać też że jest potencjalny świadek .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Kwi 2023, 07:26

Tak, bo zbliżeniu doszedłem to takich samych wniosków, niestety jest to monitoring przydomowy, a to działo się około 100m dalej, dlatego przy zbliżeniu jakość jest mierna. Co nie zmienia faktu że Ty potrafiłeś dojrzeć, że po uderzeniu jego odprostowuje. Osoba która tam chodzi to pasażer tego auta z Tauron. Myślę że po wyjściu wiedział jak ty wygląda i lepiej było odjechać niż pokazać że nie zostawili mi tam w ogóle miejsca na wyminięcie.
Załączam porównawcze screeny z pokonania łuku przez jakieś auto minutę wcześniej i jak pokonuję łuk kierowca Tauron.
Bartek66
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badanie sprawności amortyzatorów
    Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...

20 Kwi 2023, 13:01

Bartek66 napisał(a):Myślę że po wyjściu wiedział jak ty wygląda i lepiej było odjechać niż pokazać że nie zostawili mi tam w ogóle miejsca na wyminięcie.

No tutaj muszę sie postawić w obronie tego gościa z taurona, ponieważ to, że odjechał dalej, na bok, jest wymagane przez przepisy. Gdyby tego nie zrobił, mógłby dostać mandat. Jednakże mimo wszystko widać, że wina jest ewidentnie kierowcy taurona. Myślę, że jak sprawa trafi do sądu, a nagranie z monitoringu będzie jako dowód, to będzie to na tyle wyostrzone, że będzie wszystko dokładnie widać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Kwi 2023, 13:51

Tak masz racje wiem, że należy zjechać na bok ale wystarczyło by 2 minuty na parę fotek i wtedy można bezpiecznie przeparkować auta. Mam nadzieje, że będą chcieli wysłuchać moich argumentów w sądzie, a nie ślepo iść w wersje która przedstawiła policja.
Bartek66
Nowicjusz

20 Kwi 2023, 14:17

Pamiętaj, że dla sądu najważniejsza jest opinia policji. Dlatego też nie idz sam, tylko załatw sobie adwokata, bo sam nie masz zbyt dużych szans.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Wrz 2023, 11:01

Witam,

Moja sprawa zakończyła się moim uniewinnieniem, a wszelkie koszty sądowe pokryje skarb Państwa.
Jako że mój pełnomocnik jest na wakacjach, nie był na odczytaniu wyroku.

Chciałbym spytać jak wygląda dalsze postepowanie, to znaczy czy policja będzie wskazywać jako winnego drugiego kierowcę, czy może wina obopólna ?

Dziękuje za odpowiedzi
Bartek66
Nowicjusz

22 Wrz 2023, 14:34

Jeżeli zostałeś uniewinniony, to nie może być wina obopólna. Wg sądu nie byłeś winny tej kolizji. Najlepiej skontaktować się z pełnomocnikiem - on powinien ci wyjaśnić dalsze postępowanie, bo zostaje kwestia zapłacenia za naprawę samochodu. A jak nie chcesz czekać na pełnomocnika, to najlepiej udać się na komisariat policji z którego byli policjanci którzy nałożyli na ciebie mandat, najlepiej z wyrokiem i tam powinieneś dowiedzieć się wszystkiego.
Pamiętaj też o tym, ze wyrok musi się uprawomocnić. Trwa to 7 dni jak się nie mylę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika