Kolizja na rondzie, czyja wina

02 Wrz 2011, 17:12

Witam,
Niedawno miałem kolizję na rondzie z samochodem nauki jazdy, sytuacja przedstawiona na rysunku. Pani z samochodu czerwonego wykonywała manewr zawracania na rondzie, natomiast ja skręcałem w lewo, więc oboje jechaliśmy w tym samym kierunku. Ona pierwsza wjechała na rondo więc jej ustąpiłem i wjechałem po niej, ale ja będąc na "prawym" pasie do skrętu w lewo (przed rondem) powinienem zająć pas środkowy na rondzie i tak też uczyniłem natomiast tamten kierowca wg mnie powinien najpierw zająć pas skrajny lewy, włączyć kierunkowskaz i zjechać na środkowy i dopiero jechać prosto (chodzi o fragment ronda z gwiazdką tam gdzie nastąpiła kolizja). I teraz nie wiem czy to rzeczywiście była moja wina tak, jak twierdzi ta pani bo była pierwsza na rondzie i powinienem jej ustąpić pierwszeństwa ale z kolei w momencie zderzenia byłem przed nią (oczywiście prędkość była znikoma ale jakoś znalazłem się przed nią) i w momencie kolizji wg mnie byliśmy na tych samych prawach na rondzie.

[link wygasł]
nsmarcin
Nowicjusz

03 Wrz 2011, 09:37

elka co by na rondzie nie robiła zawsze schodzi do prawego pasa,na rondzie ustępuje się wszystkim z lewej jak ona zawracala i schodziła do prawego pasa to miales ją z lewej czyli wina twoja.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

03 Wrz 2011, 11:48

Ale ja nie zmieniam pasa ruchu a "L" tak i to na ten, na którym ja się znajduję, więc musi mi ustąpić pierwszeństwa, dodatkowo jestem z prawej strony więc też mam pierwszeństwo. Przypominam, że przed rondem jak stałem to ustąpiłem jej pierwszeństwa, natomiast później już byliśmy oboje na rondzie, więc na takich samych prawach, to, że znalazłem się przed nią jest kwestią tego, że "L" jechała bardzo wolno i po prostu ja szybciej dojechałem do punktu, w którym była kolizja, ale byliśmy już oboje na rondzie więc o żadnym wymuszeniu z mojej strony nie może być mowy
nsmarcin
Nowicjusz

03 Wrz 2011, 13:58

a jak dojechałes do tego miejsca to byłeś z której strony elki z prawej a na rondzie ustępuje się z lewej.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

03 Wrz 2011, 15:25

A możesz mi podać jakiś przepis, który tak mówi?

Art. 22
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Nigdzie nie jest napisane, że przy ruchu okrężnym jest inaczej
nsmarcin
Nowicjusz

03 Wrz 2011, 15:32

Dla ścisłości - nie ma w PoRD pojęcia ,,rondo''.
Czy to skrzyżowanie z ruchem okrężnym jest w rzeczywistości tez takie kwadratowe ??
Jakieś znaki dorysuj ..
Na mój gust L-ka zawiniła ...

seba145 - co to znaczy ,,wszystkim z lewej'' ??
Podaj przepis co o tym mówi ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochody: pojazdy, które zrewolucjonizowały nasze życie
    Od czasów Henry’ego Forda i jego Modelu T, samochody stały się nieodłączną częścią naszej codzienności. Nie tylko umożliwiają nam dostanie się w każde miejsce, ale także dostarczają nam niezapomnianych przeżyć ...

03 Wrz 2011, 15:48

Znaki były ustąp pierwszeństwa i ruch okrężny przed rondem i pionowe znaki kierunkowe takie jak narysowane poziome.
nsmarcin
Nowicjusz

03 Wrz 2011, 17:22

I Ty przyjechałeś ,,z góry'' - tam jest na rysowana strzałka prosto i w prawo ?? Dziwne, bo na żadnym innym wlocie nie ma ..
Jeśli jest na środkowym pasie strzałka ,,na wprost'', to nie mołeś jechać z tego pasa w lewo ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Wrz 2011, 17:52

Dokładnie jest tam strzałka jazdy na wprost i skrętu w lewo (patrząc z punktu widzenia kierowcy) i tylko na tym wlocie jest taki znak (takie rozwiązanie komunikacyjne) i ja właśnie w lewo skręcałem czyli zgodnie ze znakiem
nsmarcin
Nowicjusz

03 Wrz 2011, 17:54

Nooo, to wina L-ki jak pisałem ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Wrz 2011, 20:58

L-ka zajechała Ci po prostu drogę. A kit że to Twoja wina instruktor może swoim kursantom wciskać i masę innych ciemnot.Jaki był finał tej kolizji?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

03 Wrz 2011, 22:03

Podpisałem jakieś oświadczenie bo nie byłem pewny i dla spokoju podpisałem. I teraz (tzn po 4 miesiącach od kolizji) dostałem wezwanie od likwidatora szkód i oświadczenie do wypełnienia o przebiegu kolizji i napiszę w nim, że to jednak nie moja wina i to ja jestem poszkodowany i w poniedziałek idę do niego na oględziny auta i z tym oświadczeniem
nsmarcin
Nowicjusz