Kolizja nieprzerejestrowanego w terminie auta.

01 Lis 2008, 21:36

Witajcie!

Szukałem, szukałem ale nie znalazłem podobnego wątku..

Otóż w sierpniu tego roku zakupiłem używane auto w Polsce, posiadające polisę OC ważną do połowy grudnia tego roku. Niestety z przyczyn osobistych nie przerejestrowałem w terminie (30 dni) auta na swoje nazwisko. Opłaciłem jedynie opłatę skarbową z tytułu zakupu i wykonałem badanie techniczne z wpisem do dowodu rejestracyjnego.

Niestety wczoraj, żona prowadząc ten pojazd spowodowała kolizję drogową. Policja jednoznacznie wskazała ją jako sprawcę kolizji, oraz ze względu na uszkodzenia auta zatrzymała dowód rejestracyjny wystawiając tymczasowy na okres 1 dnia. Auto zresztą już naprawiłem.

Jakich konsekwencji prawnych nieprzerejestrowania auta w terminie i jazdy nim powinienem się spodziewać, oraz co z wypłatą odszkodowania pokrzywdzonemu? OC jest ciągle na poprzedniego właściciela. Wiem też że zgłosił on w ubezpieczalni i w Wydziale Ruchu Drogowego sprzedaż auta.

Pozdrawiam!
anesti
Nowicjusz

02 Lis 2008, 00:11

Kary za to żadnej nie ma - ustawodawca wymyślił przepis,ale nie wymyślił żadnej kary za jego nieprzestrzeganie.Co do reszty to nie jestem pewnien,więc się nie będę wypowiadał.Ale jeżeli nikt ci nie odpisze,to napisz jak się to skończyło - przyda się niejednemu forumowiczowi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lis 2008, 18:15

MotoAlbercik napisał(a):Ale jeżeli nikt ci nie odpisze,to napisz jak się to skończyło - przyda się niejednemu forumowiczowi.

Sprawa zakończona. Odebrałem dowód rejestracyjny w miejscu jego wydania (u poprzedniego właściciela), po uprzednim okazaniu badania technicznego po naprawie uszkodzeń. Koszt przeglądu to 20 zł (dla 1 usterki). Koszt przeglądu auta naprawionego po wypadku, to 190zł.

Dowód wydano za okazaniem umowy kupna-sprzedaży, przeglądu i tymczasowego dowodu od policji. Kary za to żadnej nie otrzymałem. Jeśli chodzi o OC, to ni było problemu z wypłatą dla poszkodowanego.
anesti
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...