Ściągnięcie samochodu.

Jechać?

Tak
1
50%
Nie
1
50%
Razem głosów : 2

15 Lis 2008, 12:15

Witam szanownych forumowiczów!
Otóż mam pewien problem, mianowicie mieszkam w belgii i mam 15 lat. Udało mi sie uzbierać mi sie uzbierać nie wielką sumę pieniężną na wymarzoną Calibrę.
Problem tkwi w tym że ojciec dał mi do zrozumienia że mogę posiadać owy samochód ale zabrania mi samemu jechać po niego (samochód jest do odebrania w Holandii około 50 km. od mojego miejsca zamieszkania)
Mój kolega ma do dyspozycji samochód oraz przyczepkę- lawetę.
I zgodził się pojechać ze mną aby owy samochód odebrać(chłopak jet w moim wieku lecz umiemy prowadzić samochód ponieważ nie raz już jeździliśmy po mieście).
Moje pytania brzmią następująco:
1. Czy na autostradach holenderskich policja często robi kontrole rutynowe bez powodu?
2. Czy kupno samochodu to tylko podpisanie umowy i odbiór owego samochodu i czy do tego nie muszę być pełnoletni?

Wiem że może zachowuję się nie odpowiedzialnie.
Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziekuję.
I proszę o wyrozumiałość w odpowiedziach :D
Prezes93
Nowicjusz

Miejscowość: Antwerpia

15 Lis 2008, 15:18

to chyba jakaś prowokacja
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

15 Lis 2008, 17:23

Naprawde mam ten problem.
Ale cóż faktycznie głupie te moje pytania
Prezes93
Nowicjusz

Miejscowość: Antwerpia

16 Lis 2008, 19:59

Nie znam belgijskich przepisów więc odpowiem jak to wygląda w Polsce:

1. kontrole drogowe się zdarzają ale czy często to trudno powiedzieć. Mnie policja ostatnio kontrolowała 10 lat temu

2. W Polsce osoba 15 letnia nie ma praw obywatelskich. Może być posiadaczem samochodu i nawet taki pojazd może być na niego zarejestrowany ale:
a) umowa kupna jest podpisywana przez prawnego opiekuna (najczęściej jest to rodzic) więc nie można kupić auta bez jego obecności - musi złożyć podpis
b) rejestracja pojazdu też jest dokonywana w obecności opiekuna prawnego - on podpisuje wszystkie dokumenty w urzędzie komunikacji.

To tyle. Napisz jak to wygląda w Belgii. Często w krajach starej Unii życie jest znaaaacznie prostsze niż w Polsce.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam