Kolizja parkingowa, uciekłem, znalazła mnie policja. Pomoc

13 Gru 2015, 23:06

Witam. Dość szybko dostałem swój 1 mandat z własnej głupoty. Cofałem samochodem firmowym, i uszkodziłem stojący na parkingu samochodowym samochód - Opel Vectra z lat 1996-2001. Uszkadzając firmowe Seicento z roku 2002. Ze strachu uciekłem, aż wstyd się przyznać ale taka jest prawda. Myślałem że mi się upiecze. Niestety w czwartek do pracy przyszła policjatnka prosząc o moje dane osobowe. Koleżanka je podała, zostałem wezwany na komendę. Policjanta była bardzo wyrozumiała i łagodna dla mnie, mimo że jak sama stwierdziła nie powinna być. Dostałem mandat 400zł i 0 pkt. Powiedziała mi że zostałem zgłoszony przez świadka który widział kolizję, a nie przez osobę pokrzywdzoną. Adres korospondencji który podałem był to adres mojej pracy. Chodzi mi głównie o to by moi rodzice o niczym się nie dowiedzieli gdyż mam dość surowych rodziców. Powiedziała mi że sprawa jest sądowa i będę miał sprawę w sądzie, na której nie muszę się wstawić bo jest ona tylko o przyznanie mi mandatu. Powiedziała mi że papiery dojdą po nowym roku do pracy. Otóż mam pytanie, jaka jest szansa że papiery przyjdą przed nowym rokiem i nie do pracy, a do mojego miejsca zameldowania?
Szyman1997
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1997
Auto: Ford Focus
Typ: Hatchback

14 Gru 2015, 00:04

Samochód jest firmowy, OC- również. Z tego też OC zostanie pokryta szkoda vectry.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

14 Gru 2015, 10:45

Proponuje zerknąć na pytanie które zadałem a nie jak zostaną oplacone szkody vectry
Szyman1997
Nowicjusz

14 Gru 2015, 13:00

wszytko zależy czy wyślą na adres zameldowania czy na adres korespondencyjny, mi pomimo kilkukrotnej zmiany lokum przychodzą na stary adres gdzie już od 6 lat nie mieszkam :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Gru 2015, 13:09

A jaki czas czekania mniej więcej? Babka w policji powiedziała że to sądowe pismo i po nowym roku przyjdzie. Możliwe że szybciej?
Szyman1997
Nowicjusz

14 Gru 2015, 13:11

Dodam że babka na policji specjalnie pogrubila i i powiększyła czcionkę żeby nie wysłano do domu...
Szyman1997
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 L i TL
    Renault 5 weszło do sprzedaży w 1972 roku. Wprowadzono na rynek jednocześnie dwie wersje: "L" z silnikiem o pojemności 782 cm3, a następnie 845 cm3 oraz wersję "TL" napędzaną silnikiem 956 cm3, zapewniającym większą uniwersalność ...

14 Gru 2015, 14:46

Raczej po nowym roku przyjdzie, ładnie ci babka poszła na reke :D
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

14 Gru 2015, 23:27

Jako że uciekłeś
Szyman1997 napisał(a): Dostałem mandat 400zł i 0 pkt.

Szyman1997 napisał(a):Powiedziała mi że sprawa jest sądowa i będę miał sprawę w sądzie, na której nie muszę się wstawić bo jest ona tylko o przyznanie mi mandatu.

Coś tu jest nie tak - dostałeś więc ten mandat czy? Bo coś tu kręcisz...Jak dostałeś mandat to skąd sprawa w sądzie? Sprawa trafia do sądu w przypadku, jak sprawca wykroczenia nie przyjmuje mandatu. A z tego, co napisałes, to mandat dostałeś. O co więc chodzi? Skąd ta sprawa w sądzie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2015, 09:25

Pani na Policji powiedziała, ze było to zgłoszone przez świadka a nie osobę pokrzywdzona, i sprawa odraZu jest kierowana do sądu. Powiedziała mi że papiery dojdą po nowym roku. Mam nadzieję że na adres korespondencji a nie miejsce zameldowania/zamieszkania.
Szyman1997
Nowicjusz

15 Gru 2015, 20:12

Szyman1997 napisał(a):Chodzi mi głównie o to by moi rodzice o niczym się nie dowiedzieli gdyż mam dość surowych rodziców.
Chyba przesadzasz . Przecież nie posadzą Cię do pierdla. Nie kombinuj , nie bądż ideałem . Jak już to zamieszkaj przy skrzynce pocztowej , zaznajom się z listonoszem :mrgreen: Na pewno będzie lepiej dla Ciebie jak się przyznasz rodzicom niż się dowiedzą z innych żródeł. Poza tym piszesz
Szyman1997 napisał(a):Prawo jazdy od: 14 07 1997
To ile TY masz lat aby się bać ojca , matki ? Bo mi wychodzi że co najmniej 36 :shock:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Gru 2015, 10:19

18,mój błąd xd z datą urodzenia pomyliłem
Szyman1997
Nowicjusz

18 Gru 2015, 11:44

Jakaś dziwna ta historia... W przypadku, gdy się uszkodzi czyjś samochód na parkingu i na policję zgłosi się świadek zdarzenia, to policja wzywa właściciela samochodu na wyjaśnienia. Wzywają właściciela samochodu po numerach rejestracyjnych. Nie przychodzą do pracy...Kontaktują sie również z właścicielem uszkodzonego samochodu. Potem sprawcy proponują mandat, ten go przyjmuje ( i naprawa odbywa się wg normalnych procedur ) lub nie. Jak nie, to wtedy dopiero sprawa jest kierowana do sądu.
Ty piszesz, że cofałeś samochodem firmowym, więc policja powinna wezwać właściciela samochodu, czyli tego, na kogo jest zarejestrowany samochód, a więc najprawdopodobniej właściciela firmy. I ten dopiero sprawdza kto tym samochodem jechał w danym czasie i podaje dane osobowe. I wtedy policja wzywa ciebie.
Oprócz tego policja wysyła wezwania zawsze na adres znajdujący się w DR lub PJ Ale w twoim przypadku wezwanie powinno przyjść na adres zameldowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000