Kolizja podczas wyprzedzania

03 Lis 2017, 09:38

Witam serdecznie, mam bardzo podobny problem, z tym, że to ja byłam osobą, która wyprzedzała. Tydzień temu jechałam samochodem w terenie niezabudowanym (w De jest to 100km). Dojechałam samochód, który jechał wolno, natomiast nie sygnalizował żadnego zagrożenia, nie zauważyłam, by światło stopu się świeciło. Linia przerywana, nie ma zakazu wyprzedzania, ani znaku skrzyżowania. Postanowiłam wyprzedzić samochód, ponieważ droga była lekko po łuku w prawo, natomiast całkowicie widoczna. Kiedy wrzuciłam kierunkowskaz, zmieniłam pas, przyspieszyłam, prawie zrównałam się z poprzedzającym samochodem, okazało się, że jest tam jeszcze jedno auto, mniejsze,którego kompletnie nie było widać, a które zaczęło manewr skrętu w lewo w polną drogę. Uderzenie było bardzo silne, uważam że jechałam ok 80/90km. Mimo, że na wypisie ze szpitala jest wpisana wartość ok 60km. W przypadku mojego samochodu (kasacja), największe uderzenie było w lewy przód, natomiast u mężczyzny, uderzyłam tył. Ledwie zmienił pas i było uderzenie. Mam tylko żal, że starszy mężczyzna nie zbliżył się do osi jezdni, bo może bym go zobaczyła i zaczęła wcześniej hamować. Pewnie nie wyhamowałabym, ale uderzenie byłoby o wiele mniejsze. Dziś mam jechać złożyć zeznania i aż się cała trzęsę. Przez ten wypadek mam problem wsiąść za kółko. Czy jest jakaś szansa, że nie uznają mojej winy? Bardzo proszę o pomoc, a także z góry dziękuję ;)
Paulina6464
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Lis 2017, 13:23

Trochę nie bardzo rozumiem. Mówisz że Ty jechałaś 80/90, kierowca ktory usiłował skręcić przecież nie skręcał z tak dużej prędkości. Musiał mieć max 30 km/h wiec nie możliwe jest niezauważenie że ktoś przed Tobą zwalnia. Kolejna sprawa wyjezdzając na drugi pas ruchu jezeli jechał przed Tobą samochód osobowy nie da się nie zauważyć że coś przed nim jeszcze jedzie, nawet jeżeli byłby to maluch. Ciężko ocenić sytuację, ale wydaje mi się że Twoja wina.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lis 2017, 13:37

Oczywiście, że ten co skręcał jechał o wiele wolniej, niestety tego nie widziałam. Mała Polówka schowała się za sporą Toyotą i po łuku w prawo, musiała trzymać się prawej strony pasa. Samochód wyjechał wprost przed moją maskę wolno, ja natomiast miałam dużą prędkość, ponieważ rozpedzalam się. Samochód przede mną nie hamował, on jechał wolno, dlatego chciałam go wyprzedzić. Nie wiem tylko co oznacza, linia ciągła, która jest na początku wlotu na drogę polną? Czy oznacza linię stopu z drugiej strony? Tak naprawdę przez ten wypadek dowiedziałam się, że jest tam jakąkolwiek polną droga, bo na mapie nic nie ma
Paulina6464
Nowicjusz

03 Lis 2017, 13:46

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić o jaką linie Ci chodzi ale jeżeli jest to linia stopu to jest to zaliczone jako skrzyżowanie wiec musiałaś mieć tam linię ciągłą i zakaz wyprzedzania.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lis 2017, 13:53

Upewnialm się dwa razy po wypadku. Nie miałam żadnych przeciwwskazań do wyprzedzania. Mój mąż nawet twierdzi, że mężczyzna nie mógł tam skręcić, ale niestety nie wiem na czym bazuje. Sęk w tym, że mąż nie chce się zgodzić nawet z tym żeby była współwina, chce iść do sądu. Tak naprawdę, to ja się nawet nie czuje winna, ponieważ nie zrobiłam nic, co byłoby zabronione, tylko czy to ma sens?
Paulina6464
Nowicjusz

03 Lis 2017, 13:54

I jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że jeśli policja do 2 tygodni nie wystawi nikomu mandatu, sprawa jest automatycznie w sądzie?
Paulina6464
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
    Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...

03 Lis 2017, 14:10

Ta linia oznaczała krawędź jedni, ciągła cienka linia
Paulina6464
Nowicjusz

03 Lis 2017, 14:39

Domagaj się swoich praw w sądzie, jeżeli masz dobrego adwokata powinnaś wygrać bez problemu.
speedtuning
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 1998
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi TT
Silnik: 3.2 VR6 quattro
Rok produkcji: 2007

03 Lis 2017, 14:41

Bo dobrze rozumiem, że sprawa ma się toczyć w Niemczech, tak?
speedtuning
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 1998
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi TT
Silnik: 3.2 VR6 quattro
Rok produkcji: 2007

03 Lis 2017, 14:43

Dokładnie tak, w Niemczech. A czy ciągła krawędź jedni oznacza, że nie wolno jej przekraczać? Bo jeśli tak, to wygląda, że Niemiec miał zakaz wjazdu
Paulina6464
Nowicjusz

03 Lis 2017, 14:48

Każda linia ciągła oznacza że nie można jej przekroczyć.
Czy po dwóch tygodniach sprawa idzie do sądu? To zależy od przepisów. W Polsce inaczej w Niemczech inaczej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika