Kolizja z mandatem, a ubezpieczenie OC

22 Gru 2018, 21:13

Witam

Jechałem wczoraj z żoną, która praktycznie ma świeże prawo jazdy. Automatyczna skrzynia, lekko puściła hamulec i nieszczęście gotowe. Wjechała dostawczakowi w hak. U nas zniszczona tablica i trochę zderzak.

Facet początkowo wezwał policję ale po mojej rozmowie zadzwonił ponownie na 997 że chce anulować przyjazd funkcjonariuszy ale dyżurny powiedział, że się nie da. Patrol który przyjechał powiedział, że trzeba było zadzwonić na 997 i powiedzieć, żeby anulować... Kółko graniaste.

Żona dostała mandat 220zl i 6p karnych. W notatce policyjnej nie wiem co było napisane ale musiała być pewnie prawda opis zdarzenia i informacja, że busowi nic się nie stało. Chyba?

Policjant zapytany czy ta informacja o kolizji trafi do ubezpieczyciela powiedział, że jakaś informację on dostanie.

I teraz pytanie - jeżeli kierowca busa się nie zgłosi po ubezpieczenie - bo w sumie z jakiego tytułu jeżeli podstawą jest notatka policyjna a ta zawiera pewnie informacje, że busowi nic nie jest - to ubezpieczyciel będzie wiedział o kolizji co się równa zwyżce?
DzikiByku
Nowicjusz

22 Gru 2018, 21:40

Jeżeli poszkodowany nie zgłosi sie do UB to nie będzie žadnej likwidacji szkody takze nie masz czym sie martwić
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Gru 2018, 18:09

Dokładnie. Jeżeli właściciel samochodu, w który wjechała żona nie zgłosi się do ubezpieczyciela sam i nie zgłosi szkody, to żadnych zwyżek nie będzie, ponieważ ubezpieczyciel nie wypłaci żadnego odszkodowania. Policja również nie wysyła do ubezpieczycieli informacji o kolizjach - takie zgłoszenia robią osoby poszkodowane, a nie policja. Policja może jedynie na wniosek ubezpieczyciela udostępnić notatkę z kolizji/wypadku, ale po wcześniejszym poinformowaniu ubezpieczyciela przez poszkodowanego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2018, 12:49

DzikiByku napisał(a):Facet początkowo wezwał policję ale po mojej rozmowie zadzwonił ponownie na 997 że chce anulować przyjazd funkcjonariuszy ale dyżurny powiedział, że się nie da. Patrol który przyjechał powiedział, że trzeba było zadzwonić na 997 i powiedzieć, żeby anulować... Kółko graniaste.

Co do tego punktu, to facet prawdopodobnie dodzwonił się do centrum powiadamiania ratunkowego. Numer 997 w większości kraju jest teraz automatycznie przekierowany na 112. Teoretycznie miało to działać świetnie, czas interwencji i koordynacji służb miał się skrócić, jednak w praktyce nie wygląda to tak dobrze jak zapowiadali. Stąd pewnie wynikł ten problem z odwołaniem służb.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI