Urząd skarbowy - podatek od kupna samochodu

13 Gru 2018, 12:20

Witam. Kupiłam samochód, jakoś współwłaściciela wpisałam brata. Złożyłam deklaracje PCC-3 oraz PCC-3A do urzędu skarbowego, jednakże nie wiem czy podatek 2% mam zapłacić tylko ja, czy mój brat również jako współwłaściciel?
Ostatnio edytowany przez ArteK 13 Gru 2018, 14:50, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Temat przeniosłem do odpowiedniego działu, na przyszłość prosze zwracać na to większą ustawę gdzie założyć temat.
Klaudia1998
Obserwowany

13 Gru 2018, 14:15

Tylko Ty
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Gru 2018, 19:39

Witam. Nie widzę sensu zakładania nowego tematu, więc swoje pytanie zadam tutaj: Zamierzam kupić samochód zarejestrowany w Polsce, jednak kupno odbywa się w Holandii i wartość samochodu jest w euro. Wyczytałem, że kupując pojazd za granicą, nie trzeba płacić podatku. Czy chodzi tu o pojazdy sprowadzane (tj. na zagranicznych "blachach") czy także auta rejestrowane w Polsce? Drugie pytanie, czy w przypadku konieczności zapłaty podatku pojazdu, lepiej na umowie podać kwotę oficjalną (np. 1000€) , jej przelicznik wg. aktualnego kursu (np. 4 360 zł), czy też kwotę w euro, ale z dopiskiem uwzględniającym kwotę po przeliczeniu na dany kurs?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
tuomi
Nowicjusz

Miejscowość: Usa
Prawo jazdy: 03 11 1989
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: bmw
Silnik: 1,9
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Gru 2018, 20:29

tuomi napisał(a):Wyczytałem, że kupując pojazd za granicą, nie trzeba płacić podatku
niby na jakiej podstawie? nie ma różnicy gdzie auto kupujesz, podatek jest zawsze.
tuomi napisał(a): lepiej na umowie podać kwotę oficjalną (np. 1000€) , jej przelicznik wg. aktualnego kursu (np. 4 360 zł), czy też kwotę w euro, ale z dopiskiem uwzględniającym kwotę po przeliczeniu na dany kurs?
Polskie auto polska umowa to i polska waluta
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Gru 2018, 20:45

KAO dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnie pytania na jakiej podstawie, cytat ze strony: http://moto.pl/MotoPL/7,88389,23013086, ... 018-r.html
Kiedy nie trzeba płacić PCC?
Ustawodawca przewidział też uprzywilejowane grupy zwolnione z odprowadzenia PCC. [...] Podobne procedury obowiązują w przypadku samochodów z zagranicy. W myśl polskiego prawa, w takiej sytuacji przysługuje zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych.
tuomi
Nowicjusz

18 Gru 2018, 20:51

No tak ale Ty kupujesz już auto zarejestrowane w Polsce.... Jeżeli nie zrozumiałeś artykułu to w skrócie z podatku są zwolnieni
osoby
-niepełnosprawne
- które zakupiły auto ''sprowadzone'' czyt. nie zarejestrowane w PL
-zakupione od firmy która jest na Vacie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Gru 2018, 21:05

No i właśnie o to upewnienie się odnośnie samochodu sprowadzanego mi chodziło ;)
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Życzę szerokości ;)
tuomi
Nowicjusz

25 Gru 2018, 21:44

Witam ponownie.
Na wstępie życzę wesołych i spokojnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku.
Kilka dni temu w Holandii kupiłem samochód na polskich tablicach. Dziś jeszcze raz postanowiłem przeczytać instrukcje rejestracji pojazdu i natrafiłem na punkt, że pojazdy kupione za granicą obowiązuje akcyza i cło. Moje pytanie brzmi: czy w tym przypadku pojazdem kupionym za granicą jest każdy pojazd, którego umowa kupna-sprzedaży została podpisana za granicą, czy tylko pojazdy na zagranicznych blachach?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
tuomi
Nowicjusz

26 Gru 2018, 11:50

tuomi napisał(a):kupiłem samochód na polskich tablicach.

tuomi napisał(a):postanowiłem przeczytać instrukcje rejestracji pojazdu i natrafiłem na punkt, że pojazdy kupione za granicą obowiązuje akcyza i cło.

W twoim przypadku nie zapłacisz ani akcyzy ani cła jeżeli pojazd jest zarejestrowany w PL.

To że transakcja jest poza granicami PL to nie ma żadnego znaczenia,

Ja też mogę sobie jechać z klientem i zrobić transakcję na Madagaskarze bo mam taki kaprys . :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie