Urząd skarbowy - podatek od kupna samochodu

13 Gru 2018, 12:20

Witam. Kupiłam samochód, jakoś współwłaściciela wpisałam brata. Złożyłam deklaracje PCC-3 oraz PCC-3A do urzędu skarbowego, jednakże nie wiem czy podatek 2% mam zapłacić tylko ja, czy mój brat również jako współwłaściciel?
Ostatnio edytowany przez ArteK 13 Gru 2018, 14:50, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Temat przeniosłem do odpowiedniego działu, na przyszłość prosze zwracać na to większą ustawę gdzie założyć temat.
Klaudia1998
Obserwowany

13 Gru 2018, 14:15

Tylko Ty
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Gru 2018, 19:39

Witam. Nie widzę sensu zakładania nowego tematu, więc swoje pytanie zadam tutaj: Zamierzam kupić samochód zarejestrowany w Polsce, jednak kupno odbywa się w Holandii i wartość samochodu jest w euro. Wyczytałem, że kupując pojazd za granicą, nie trzeba płacić podatku. Czy chodzi tu o pojazdy sprowadzane (tj. na zagranicznych "blachach") czy także auta rejestrowane w Polsce? Drugie pytanie, czy w przypadku konieczności zapłaty podatku pojazdu, lepiej na umowie podać kwotę oficjalną (np. 1000€) , jej przelicznik wg. aktualnego kursu (np. 4 360 zł), czy też kwotę w euro, ale z dopiskiem uwzględniającym kwotę po przeliczeniu na dany kurs?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
tuomi
Nowicjusz

Miejscowość: Usa
Prawo jazdy: 03 11 1989
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: bmw
Silnik: 1,9
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Gru 2018, 20:29

tuomi napisał(a):Wyczytałem, że kupując pojazd za granicą, nie trzeba płacić podatku
niby na jakiej podstawie? nie ma różnicy gdzie auto kupujesz, podatek jest zawsze.
tuomi napisał(a): lepiej na umowie podać kwotę oficjalną (np. 1000€) , jej przelicznik wg. aktualnego kursu (np. 4 360 zł), czy też kwotę w euro, ale z dopiskiem uwzględniającym kwotę po przeliczeniu na dany kurs?
Polskie auto polska umowa to i polska waluta
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Gru 2018, 20:45

KAO dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnie pytania na jakiej podstawie, cytat ze strony: http://moto.pl/MotoPL/7,88389,23013086, ... 018-r.html
Kiedy nie trzeba płacić PCC?
Ustawodawca przewidział też uprzywilejowane grupy zwolnione z odprowadzenia PCC. [...] Podobne procedury obowiązują w przypadku samochodów z zagranicy. W myśl polskiego prawa, w takiej sytuacji przysługuje zwolnienie z podatku od czynności cywilnoprawnych.
tuomi
Nowicjusz

18 Gru 2018, 20:51

No tak ale Ty kupujesz już auto zarejestrowane w Polsce.... Jeżeli nie zrozumiałeś artykułu to w skrócie z podatku są zwolnieni
osoby
-niepełnosprawne
- które zakupiły auto ''sprowadzone'' czyt. nie zarejestrowane w PL
-zakupione od firmy która jest na Vacie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

18 Gru 2018, 21:05

No i właśnie o to upewnienie się odnośnie samochodu sprowadzanego mi chodziło ;)
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Życzę szerokości ;)
tuomi
Nowicjusz

25 Gru 2018, 21:44

Witam ponownie.
Na wstępie życzę wesołych i spokojnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku.
Kilka dni temu w Holandii kupiłem samochód na polskich tablicach. Dziś jeszcze raz postanowiłem przeczytać instrukcje rejestracji pojazdu i natrafiłem na punkt, że pojazdy kupione za granicą obowiązuje akcyza i cło. Moje pytanie brzmi: czy w tym przypadku pojazdem kupionym za granicą jest każdy pojazd, którego umowa kupna-sprzedaży została podpisana za granicą, czy tylko pojazdy na zagranicznych blachach?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
tuomi
Nowicjusz

26 Gru 2018, 11:50

tuomi napisał(a):kupiłem samochód na polskich tablicach.

tuomi napisał(a):postanowiłem przeczytać instrukcje rejestracji pojazdu i natrafiłem na punkt, że pojazdy kupione za granicą obowiązuje akcyza i cło.

W twoim przypadku nie zapłacisz ani akcyzy ani cła jeżeli pojazd jest zarejestrowany w PL.

To że transakcja jest poza granicami PL to nie ma żadnego znaczenia,

Ja też mogę sobie jechać z klientem i zrobić transakcję na Madagaskarze bo mam taki kaprys . :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie