Kolizja z tramwajem

06 Lis 2008, 15:35

Witam wszystkich forumowiczów. Kilka dni temu spotkało mnie przykre zdarzenie, stałem na torach i tramwaj wjechał w mój tył samochodu. Sprawa wydaje się prosta ale taka nie jest. Motorniczy tramwaju nie przyznaje się do winy. Poniżej opisze zdarzenie:

Ulica jest dwukierunkowa (ślepa uliczka, na samym końcu tej ulicy jest zakaz wjazdu), dwa pasy w jedną stronę i dwa pasy w drugą. Na prawym pasie wzdłuż ulicy stoją zaparkowane samochody zatem ruch może odbywać się wyłącznie lewym pasem (po torach). Właśnie tak jechałem samochodem, stanąłem w pewnym momencie aby zobaczyć czy jest wolne miejsce parkingowe. Jak stałem zobaczyłem we wstecznym lusterku że za zakrętu wyjeżdża tramwaj, oczywiście tramwaj się nie zatrzymał i wjechał w tył mojego samochodu.

Cała sprawa trafi do sądu (grodzkiego) ponieważ motorniczy wyssał sobie z palca historie że cofałem samochodem i policjant nie mógł rozstrzygnąć sporu.
Moje pytanie jest takie czy czasem sąd nie doczepi się do tego że stanąłem na torach? Nie było znaku zakazu zatrzymywania się i postoju więc stanąłem samochodem. Nie widziałem w tym nic złego, co wy na to? Na to że stałem w miejscu mam świadka który wszystko widział, więc tym się nie martwię!

Jak sądzicie jak sąd podejdzie do całej sprawy?
nr1kacper
Nowicjusz

06 Lis 2008, 23:09

Wina leży po stronie motorniczego.Jezeli ty stałeś w miejscu,to motorniczy,jeżeli nie miał miejsca żeby przejechać,miał obowiązek również się zatrzymać.A to,czy mogłeś się zatrzymać na torach,zależy od tego,ile miałeś miejsca na jezdni - jeżeli nie było miejsca,żeby zatrzymać samochód na jezdni,a rozglądałeś się za miejscem do parkowania i jeżeli tory były na jezdni,to mogłeś się na tych torach zatrzymać.Żaden przepis tego nie zabrania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lis 2008, 13:20

Dziękuje za odpowiedz, inni forumowicze podzielają zdanie MotoAlbercika czy może ktoś jeszcze coś ma do dodania w tym temacie. Czekam na dalsze opinie w tej sprawie
nr1kacper
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...