Kolizja - zwyżka?

20 Paź 2009, 16:17

Rozmawiałem przed chwilą z kuzynem i ma on problem w którym nie bardzo byłem mu w stanie pomóc. Jakiś miesiąc temu miał stłuczkę (najechał na eLkę z tyłu). Przyjechała policja, spisali co mieli spisać, dostał jeszcze mandat i punkty karne :D Rozchodzi się o to, że dostał papier od ubezpieczyciela, że z jego OC (on ma samo OC, w Allianz) pokryto szkodą w wys. prawie 3800zł. Więc pytanie jest takie - czy/jak wzrośnie składka jego ubezpieczenia, jeśli był on współwłaścicielem pojazdu (ojciec jako właściciel ma 60% zniżek)? Pytał się też czy ojciec też straci zniżki. Ojciec jest ubezpieczony w czymś innym (nie w Allianz). Jak to generalnie wygląda?
I pytanie takie ode mnie - czy można zmienić ubezpieczyciela w takiej sytuacji?
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

20 Paź 2009, 17:50

Zniżki tracą obaj i syn i jego ojciec. To jest właśnie ryzyko przy współwłasnościach.

W jakiej sytuacji chcesz zmieniać ubezpieczyciela? Stłuczka była miesiąc temu, a ubezpieczenie jest ważne, np. do 1 grudnia, to gdy kończy się polisa (czyli pod koniec listopada) występujesz z wnioskiem o zakończenie ubezpieczenia, albo idziesz do innego TU. Tylko, że w tym innym TU zapytają się Ciebie o posiadane zniżki, albo jeszcze lepiej - wystąpią z prośbą o zaświadczenie z Allianzu. I wyjdzie na to samo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Paź 2009, 18:38

Kuzyn wspominał, że ubezpieczenie ważne ma do 23 stycznia (jakoś tak). Z tego co czytałem to też nie koniecznie muszą o to pytać, a przecież można podać inny powód, tak? Że np. "znajomy powiedział, że u was jest lepiej" :P
Aha, a czy ojciec traci także zniżki na swoje główne auto?
Helly
Początkujący

20 Paź 2009, 21:21

Parę dni temu sam przeniosłem się do AXA bo było taniej niż w PZU i pytali się o zniżki i czy nie było żadnej szkody w ciągu ubezpieczenia w PZU
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

20 Paź 2009, 22:40

Helly napisał(a):Kuzyn wspominał, że ubezpieczenie ważne ma do 23 stycznia (jakoś tak). Z tego co czytałem to też nie koniecznie muszą o to pytać, a przecież można podać inny powód, tak? Że np. "znajomy powiedział, że u was jest lepiej" :P
Aha, a czy ojciec traci także zniżki na swoje główne auto?

Firmy ubezpieczeniowe w 90% przekazują szkody swoich klientów, i jak przenosisz się do innej firmy firma prosi tą dotychczasową o twoją historię ubezpieczeniową, są firmy które dają zniżki pomimo stłuczki i nawet się tak reklamują :wink: , ale zawsze spytają i poproszą o potwierdzenie twojej histori ubezpieczenia.
tak Ojciec też traci zniżki zwykle jest to 20% zniżki za bez szkodliwość ale to zależy od szkód jaie wyrządziłeś, jeśli niewielka kwota to nawet może nie stracić nic :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Paź 2009, 09:58

Aha spoko, dzięki.
A jeszcze takie pytanie - jeśli ojciec ma 60% zniżek, kuzyn nie ma w ogóle, ale jest współwłaścicielem tego pojazdu i cena OC w Allianz to 505zł to czy ubezpieczenie wzrośnie jedynie względem straconych zniżek czy jeszcze coś naliczą do zwyżki?

są firmy które dają zniżki pomimo stłuczki i nawet się tak reklamują

możesz jakieś nadmienić?
Helly
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Opony całoroczne – jakie mają wady i zalety?
    Opony całoroczne – do wszystkiego, czyli do niczego? Czy może jednak istnieją uniwersalne opony, na każde warunki drogowe? Kiedy decydujemy się na zakup nowego kompletu opon mamy dwie dostępne opcje – opony dedykowane ...

21 Paź 2009, 14:43

Ojciec może stracić zniżki od 20% do wszystkich, składka z pewnością wzrośnie od przyszłego okresu rozliczeniowego, wtedy będzie można zmienić towarzystwo ubezpieczeniowe, trzeba się zorientować bo mozliwe że ktoś będzie miał taniej, warto się zorientować w directach typu Link4 może w styczniu kiedy będzie się kończyło ubezpieczenie będą jeszcze jakieś promocje trwały.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

24 Paź 2009, 15:55

Temat można zamknąć, gdyż kuzyn dowiedział się wszystkiego w punkcie ubezpieczeń pojazdów
Helly
Początkujący

26 Paź 2009, 19:04

w takim razie podziel się pozyskaną wiedzą prosto od ubezpieczyciela. Czy udzielane rady pokrywają się z rzeczywistością?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam