Witam, mam nastepujący problem. mam Mk IV, 1.4 16v 98r. Basis.
Całkiem niedawno zakupiłem felgi aluminiowe (s-liny) 205/50 R17.
Wczoraj wrzucam koła na samochód i okazuje sie, że przednie koła haczą (tak mi się wydaje) o ten "kielich" który jest w amortyzatorze.
Koła są na równo z nadkolem, więc dystanse odpadają :rozpacz:
Dodam, że koła u kumpla (Golf IV 1.9 tdi) śmigały bez problemu.
Dane z felg:
R205
et40
17x7 1/2 JJ
po wciśnięciu łapy za koło wydawalo mi się, że haczy o to:
[link wygasł]
Może ktoś już miał podobny problem :rozpacz:
Ps: na forum przeczytałem, że śruby mocujące felgi stalowe są krótsze od tych stosowanych do felg aluminiowych, czy jest to prawda i czy może to być przyczyną niestabilności felg
Tak,felgi alu mają inne śruby dłuższe i o innym stożku, jednak nie będzie to rzutowało na niestabilność felg. Śruby od alu są dłuższe ze względu na to iż felga jest grubsza, a inny kąt stożka abu dociskały większą powierzchnią i nie "wcinały się w miękkie aluminium, i nie buło później problemów z odkręcaniem śrub.
Co do obcierania to musisz sprawdzić czy obciera z boku amora wtedy dystanse załatwią sprawę czy o talerz- podstawę sprężyny, co daje pewność że koła nie wejdą, są za duże.
problem rozwiązany, koło nie haczyło o kielich lecz o klocek hamulcowy, nie sposób było tego zauważyć bez wejścia w kanał, klocki to jakieś zamienniki ori do MKIV, lekki szlif krawędzi załatwił sprawe, taka mała pierdoła no
Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...
Opony letnie, czyli ogumienie, którego potrzebujesz Mechanicy zalecają, aby w momencie gdy średnia dobowa temperatura powietrza osiąga więcej niż 7 stopni Celsjusza, zakładać w pojazdach opony letnie. Sprawdźmy, jakie cechy opon letnich sprawiają, że warto to robić i czemu ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.