Koło obdziera o amortyzator - VW Golf IV

18 Mar 2011, 18:51

Witam, mam nastepujący problem. mam Mk IV, 1.4 16v 98r. Basis.
Całkiem niedawno zakupiłem felgi aluminiowe (s-liny) 205/50 R17.
Wczoraj wrzucam koła na samochód i okazuje sie, że przednie koła haczą (tak mi się wydaje) o ten "kielich" który jest w amortyzatorze.
Koła są na równo z nadkolem, więc dystanse odpadają :rozpacz:
Dodam, że koła u kumpla (Golf IV 1.9 tdi) śmigały bez problemu.

Dane z felg:
R205
et40
17x7 1/2 JJ

po wciśnięciu łapy za koło wydawalo mi się, że haczy o to:

[link wygasł]

Może ktoś już miał podobny problem :rozpacz:

Ps: na forum przeczytałem, że śruby mocujące felgi stalowe są krótsze od tych stosowanych do felg aluminiowych, czy jest to prawda i czy może to być przyczyną niestabilności felg
Yoo!
Nowicjusz

• 18 Mar 2011, 21:58

Tak,felgi alu mają inne śruby dłuższe i o innym stożku, jednak nie będzie to rzutowało na niestabilność felg. Śruby od alu są dłuższe ze względu na to iż felga jest grubsza, a inny kąt stożka abu dociskały większą powierzchnią i nie "wcinały się w miękkie aluminium, i nie buło później problemów z odkręcaniem śrub.
    Co do obcierania to musisz sprawdzić czy obciera z boku amora wtedy dystanse załatwią sprawę czy o talerz- podstawę sprężyny, co daje pewność że koła nie wejdą, są za duże.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

20 Mar 2011, 19:06

Mogą być przy duże bo do golfa IV dedykowane 17' powinny mieć profil 45.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

20 Mar 2011, 19:22

problem rozwiązany, koło nie haczyło o kielich lecz o klocek hamulcowy, nie sposób było tego zauważyć bez wejścia w kanał, klocki to jakieś zamienniki ori do MKIV, lekki szlif krawędzi załatwił sprawe, taka mała pierdoła no :)

dzięki Panowie za chęci,pozdrawiam
    Yoo!
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Skąd się biorą zniżki na OC?
      Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...