Kombajn Class - jak wyregulować zawory?

17 Kwi 2010, 19:37

mam kombajn class silnik perkins 6 cylindrowy jak wyregulować zawory dane czyli na ile i co to morze być jak pyrkocze na wysokich obrotach głowica cała wszystko w głowicy było robione a zawory ustawiłem 20 sące 30 wydechowe i nie wiem czy dobrze

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 20:41 ]
i dymi
Ostatnio edytowany przez Mechanik01 18 Kwi 2010, 18:06, edytowano w sumie 2 razy
Mechanik01
Nowicjusz

Miejscowość: Biała Podlaska
  • 17 Kwi 2010, 20:11

Jeżeli silnik Perkinsa był palony na samostart to istnieje duże prawdopodobieństwo że popękały tłoki. Do tego pompa Lucas same kłopoty. Rozrząd na zębatki tu też można zaglądnąć. Sprawdź też jakie masz założone końcówki do wtryskiwaczy, czy są od tego silnika?
    Nie kupuj do tego silnika części made in India lub china.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

17 Kwi 2010, 20:39

ale silnik chodzi super odpalił bez problemu bez samostartu tylko na pełnych obrotach pyrkocze i dymi wtryski te same są dobre były sprawdzane

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 21:45 ]
    bo to było tak olej poszedł do układu chłodzącego wymieniłem uszczelkę pod głowicą splanowałem głowice wymieniłem zawory prowadnice gumki szczelność na pęknięcie była sprawdzana zawory docierane zrobione jak nalerzy tylko nie wiem na ile ustawić zawory nigdzie nie ma danych
    Mechanik01
    Nowicjusz

17 Kwi 2010, 20:55

Odkręć kolektor wydechowy i go odpal zobaczysz z którego cylindra dymi.
    Na jaki kolor dymi?
    Zmień filtr paliwa i sprawdź czy nie ciągnie z paliwem powietrza.
    To nie jest wina złych luzów na zaworach.
    Jutro mogę ściagnąć naprawa silników Perkins D4.203 / 4.203 / 4.192 po angielsku (nie wiem co w tym pliku jest)
    i umieścić to na jakimś serwerze do pobrania.
    Jaki jest kod tego silnika?
    Instrukcja od silnika Perkins 4 cylindry podaje luzy zaworowe jednakowe dla ssących i wydechowych
    0,012 in to jest 0,30 mm.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

18 Kwi 2010, 11:09

jak ustawisz ssące i wydechowe na 0,40 i będzie ok. a bardzo dymi a jaką ma moc sprawdzałeś nie jest słabszy..
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

18 Kwi 2010, 15:20

hej wam ja też przegrzałem silnik perkins 6 cylindrowy miał 110 stopni i poczekałem 5 godzin żeby był zimny bo wodę wygotowało i zalałem wodę ale już po tym poszedł olej do chłodnicy , więc rozebrałem głowice dałem do sprawdzenia okazało się ze jest dobra więc splanowałem zawory nowe gniazda prowadnice zrobione jak należy z częściami nie było żadnego problemu dostać części za naprawę głowicy wyszło mnie 620zł do tego nie mam danych nie wiem na ile dokręcić głowice a dokręciłem na 115 NM więcej nie pójdzie i zawory też nie wiem na ile ustawić a ustawiłem na ssących 20 a wydechowe na 30 ustawiałem szczelinomierzem i nie wiem czy dobrze zrobiłem . A wczoraj odpaliłem bez żadnego problemu chodzi ładnie tylko dymi na wysokich obrotach a przed naprawą nie dymił sprawdzałem wtryski i leją się może to to ale na maszynie jak sprawdzałem to na wysokich obrotach rozpylają super a na wolnych leją a w silniku na wolnych nie dymi tylko na wysokich dla mnie to jest troszkę dziwne to i nie wiem co to może być? . I Jeszcze na wysokich obrotach pyrkocze ale jak kupiłem przed naprawą też pyrkotał i każdy klas pyrkocze i nikt nie wie co to jest pomóżcie prosze to jest numer kontaktowy gg 21921552 dziękuje. D rano odpaliłem i ciężko odpalił tak jakby go dębowało go a dodam jeszcze ze ma słabe smarowanie na klawiaturze pare kropli a chodził 20 min pomocy
    Mechanik01
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
      Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...

18 Kwi 2010, 21:25

Co to oznacza..... tak jakby go dębowało go może blokowało czy??
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska