Kombi 20-30k

19 Sty 2020, 21:24

Cześć

Jestem zmuszony zmienić auto. Potrzebuje kombi w przedziale cenowym 20-30k. Nie musi być pakowne, ważne aby było kombi, segment D.
Przebiegi jak w profilu około 25k. Za dieslem nigdy nie przepadałem, Volvo też szukałem w Pb ale nic nie było i kupiłem pewne ON dlatego udany motor w ON w ostateczności mógłby być, ale w pierwszej kolejności Pb z możliwością zagazowania i dobrze by było żeby nie zamulał.

Główny faworyt to Laguna III 2.0t. Czy mógłby mi ktoś porównać ten samochód do S60 I w kwestii komfortu jazdy? Nie chciałbym nic gorszego od łosia. Szczerze mówiąc w ogóle nie chciałbym sprzedawać Volvo ale jest jak jest i potrzeba kombi. Jak z korozją, czy te auta są dobrze zabezpieczone?

Jeden link do oceny:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Innym autem, które mi się podoba jest C5. Wizualnie nawet lepiej niż Laguna. Tu jednak musiałby być diesel.
Benzynowy 2.0 wydaje mi się za słaby.

Patrzyłem jeszcze za V70 III. Jednak tu z kosztami utrzymania już chyba drożej co? No i silników mnogo, nawet za mnogo: połapać się nie można. Z benzynowych chyba tylko 2.5t konstrukcji volvo nadający się do gazu, a na diesle nawet nie patrzyłem.

Wiem, że najlepiej wsiąść i się przejechać ale nie mam za dużo wolnego czasu, potrzebuje auta pewnego, mało awaryjnego, komfortowego (porównuje do mojego S60) i w miarę dynamicznego (wiem, wiem dla każdego to coś innego, Volvo pod tym względem jest ok - lepiej nie musi być).
Mondeo na nie bo mi się nie podoba, Mazda i Honda na nie bo słaba blacha, z grupy VW nic chyba poza Exeo w 1.8t nie ma. Za B7 płacił chorych pieniędzy nie będę.
Jest jeszcze coś co przeoczyłem?
Luk88asz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 09 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Słuzbowe
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

19 Sty 2020, 21:45

Luk88asz napisał(a):Główny faworyt to Laguna III 2.0t. Czy mógłby mi ktoś porównać ten samochód do S60 I w kwestii komfortu jazdy? Nie chciałbym nic gorszego od łosia. Szczerze mówiąc w ogóle nie chciałbym sprzedawać Volvo ale jest jak jest i potrzeba kombi. Jak z korozją, czy te auta są dobrze zabezpieczone?

Jeden link do oceny:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... BRmwC.html

Jeśli chodzi o komfort to porównywalnie. W moim odczuciu laguna jest trochę ciaśniejsza.
A o tym z linku to niewiele można powiedzieć, nic nie widać, cena nie za wysoka.

Luk88asz napisał(a):Innym autem, które mi się podoba jest C5. Wizualnie nawet lepiej niż Laguna. Tu jednak musiałby być diesel.
Benzynowy 2.0 wydaje mi się za słaby.

C5 będzie przestronniejsze i wygodniejsze od s60 jak i laguny. Ogólnie spoko auto. Benzyniak pod lpg to właśnie 2.0, ew jeśli znalazłoby się 3.0 ale ciężko w PL

v70
Luk88asz napisał(a):Patrzyłem jeszcze za V70 III. Jednak tu z kosztami utrzymania już chyba drożej co? No i silników mnogo, nawet za mnogo: połapać się nie można. Z benzynowych chyba tylko 2.5t konstrukcji volvo nadający się do gazu, a na diesle nawet nie patrzyłem.

Będzie trochę drożej chociażby ze względu na nowocześniejsze rozwiązania. Pod lpg 2.0/145, 2.5T, 3.2

Zostaje avensis, vectra c, 407 jako tańsza opcja.

Spróbuj "pogodzić się" z mondeo, kawał przyzwoitego auta o umiarkowanych kosztach utrzymania.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Sty 2020, 22:02

Pooglądałem te mondeo, w wersji z czarną deską by uszedł.
Z jakim silnikiem można by szukać? Czy wolnossący 2.0 Pb 145 jakoś jedzie?Wg danych 10.3 do setki ale to tylko liczby. Wiem, że zupełnie inne odczucia z jazdy wolnossącym a turbodieslem.
Luk88asz
Nowicjusz

19 Sty 2020, 22:05

Wiadomo, że na dole nie będzie tak dynamiczny. Przesiadałbyś się z mocniejszego diesla o większej pojemności do 145ps mondeo, zmiana odczuwalna.
Zawsze można szukać 2.5T. 2.0tdci w mondeo to również udany silnik (konstrukcja psa)
Invi
Forumowicz VIP

19 Sty 2020, 22:23

Jak masz Volvo to znasz Volvo ;) gdybyś chciał V70 to rzuć okiem na dział "sprzedam samochód" wystawilem tam ładne auto znajomego. Co prawda diesel ale bardzo udana D5.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

29 Sty 2020, 21:31

Panowie a co byście powiedzieli na temat I30/ KIA drugiej generacji. W grę wchodziłby silnik 1,6 crdi. Jak tam z komfortem i wyciszeniem, miał ktoś okazję tym jeździć? Budżet delikatnie bym nagiął. Co prawda segment C ale auto świeże.
Luk88asz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...

30 Sty 2020, 06:48

Miałem okazję pojeździć jako auto zastępcze z tym, że 1.6 benzyna. Zarówno 2 jak i 3 generacją.
Przesiadka z Mondeo IV do "malucha". Tak bym to nazwał. Po prostu to ciasne auto gdzie we względnym komforcie może podróżować max 2 pasażerów. Brakowało mi w nim przestrzeni, jakoś tak mało miejsca nad głową - nie jestm goliatem, mierzę 178cm, a miałem wrażenie, jakbym zaraz czołem miał pocałować podsufitkę.
Na trasie trochę głośno ale też bez przesady - dało się wytrzymać.
Nie rozpisując się zanadto - cieszyłem się jak dziecko kiedy mogłem już wrócić do mojego Ferdynanda mk4.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

12 Lut 2020, 17:34

Witajcie ponownie.
Z uwagi na brak czasu poszukiwania auta trwają.
Odrzuciłem hyundaia i auta francuskie z uwagi na elektrykę i brak dobrego fachowca w mojej okolicy. Zostaje exeo, którego bardzo mało na rynku, mondeo 2.5t i mam okazje jeszcze kupić superb II generacji 1.9 tdi dość pewną z polskiego salonu. Mam takie pytanie czy tam był dpf? I czy to były te wadliwe silniki BXE? W danych na autocentrum wynika, że montowane były silniki BXE i BLS. Jak to sprawdzić i który lepszy?
Luk88asz
Nowicjusz

12 Lut 2020, 17:58

Gdzieś powinna być tabliczka znamionowa z kodem silnika.

W sumie to masz ciekawe podejście, które staramy się na forumku w miarę możliwości ograniczać - wrzucasz do jednego wora wszystkie francuskie kierując się stereotypami a 1.9tdi będziesz dzielił na kody bo jeden jest ok a inny nie - choć obydwa na pompowtryskach więc rozwiązanie samo w sobie nie jest idealne
Invi
Forumowicz VIP

12 Lut 2020, 18:43

Nie kieruje się stereotypami. Problem polega na tym, że mieszkam na zadupiu gdzie nie ma mechaników, są tylko wymieniacze. Skoro taki mówi, że nie serwisował za dużo lagun czy Citroenów, tylko sugeruje zakup Niemca, Toyotę czy Hondę to dla mnie też informacja że może sobie z takim autem nie poradzić. Dużo pracuje i nie bardzo mam czas żeby jeździć i szukać lepszego serwisu i myśleć jak tu potem wrócić do domu taryfą zostawiając samochód u mechanika. Wolę kupić inne auto z którym sobie taki poradzi bo robił i tyle. Jakbym mieszkał pod Warszawą to pewno już dawno bym kupił C5 lub lagunę
Luk88asz
Nowicjusz

12 Lut 2020, 21:21

Jeśli szukasz Exeo z 1.8T to dlaczego nie 2.0 TDI? Tam już siedzi ten lepszy z CR np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

13 Lut 2020, 00:24

Luk88asz napisał(a):ak to sprawdzić i który lepszy?
w starszych autach grupy VAG w okolicach koła zapasowego była wklejka z podstawowymi danymi samochodu (wraz z kodem silnika). Jeśli nadal się tam znajduje, ew obecność DPF powinieneś móc ustalić po rozkodowaniu VIN (bo wprost raczej nie będzie tego napisane; jeśli się mylę to niech vagowicze mnie poprawią).
Ostatnio edytowany przez mike, 13 Lut 2020, 00:25, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG