15 Sie 2020, 17:36
Dzień dobry
Tak jak temacie poszukuje samochodu w podanym budżecie. Po wtępnych oględzinach wybór padł na Peugeota 508sw z początku produkcji(2010-2013) ze względu na dobre opinie i bardzo dobre wyposażenie w podanym budżecie.Szczgólnie że samochód ten bardzo mi się zawsze podobał.
Jednak z informacji jakie udało mi się wyczytać najlepszym wyborem jest silnik HDI najlepiej 2.0. Obawiam się jednak że ze względu na styl mojej jazdy może to być wybór problematyczny.
Przeważnie jeżdżę po mieście, sporadycznie w trasy.
Wygląda to następująco:
-Codziennie 7km w jedną stronę do pracy, plus oczywiście jakieś aktywności typu zakupy, odwienie dzieci itp.
-W weekend (nie każdy) wycieczka na wieś około 30km w jedną stronę
-Sporadycznie jakaś dłuższa trasa typu 300km nad morze
I tutaj bym bardzo poprosił o poradę, czy jest sens kupować taką konfigurację. Z tego co czytałem, ludzie nie mają problemów z tym silnikiem w mieście, byleby nie przrywać za bardzo wypalenia FAP. Jednak wiadomo informacje są ogólnikowe i nie wiem czy będą dotyczyć się mojego przypadku.
Byłbym również wdzięczny o podanie jakiś benzynowych alternatyw w miarę dobrze wyposażonych, które mógłbym zagazować. Narazie poza laguną III nic fajnego mi się nie rzucło w oczy, ale jest słaba dostępność(w moim rejonie - wielkopolska) tego modelu patrząc po różnych serwisach.
Dodatkowo mam pytanie, czy te skrzynie automatyczne w tym modelu z początku produkcji są rzeczywiście takie awaryjne, czy raczej nie odrzucać opcji z autamatami na wstępie?