Kombi 30-40 tys zł

26 Paź 2020, 16:10

Z tych 3 wybrałbym lagunę ale uważam, że powinieneś przejechać się każdym z tych aut i sam zdecydować czym najlepiej ci się jeździ :)
malmon3
Aktywny

26 Paź 2020, 17:34

Tak pewnie by było i wziąłbym Lagunę III.
Jednak mimo wszystko szukam automatu, a ten z Laguny, przynajmniej z opinii, mimo iż automat całkiem dobry, to strasznie dużo pali. I opinie są dosłownie w cały świat.

Dlatego pierwszym wyborem jest 508 SW, zdecydowanie, ale jest ich bardzo mało. I to w całym kraju.

Dlatego szukam alternatywy. Stąd widzę, że C5 to bodaj ten sam silnik. Mówię o 2.0HDi 163KM FAP. I bodaj ta sama skrzynia. Spalanie widzę zadowalające.
Tylko szukam opinii.
Gorthin88
Nowicjusz

Auto: Daewoo Lanos

26 Paź 2020, 18:04

No P 508 bardo przyjemne auto , ja sobie właśnie też zakupiłem nowy nabytek P508 ale sedana i właśnie testuje.
2.0 163KM już całkiem przyjemnie jeździ. :lol:

C5 2.0 HDI też spoko

Można brać
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Paź 2020, 18:13

A gdzie udało Ci się 508 kupić? Prywatnie czy z zagranicy?

C5 fajna. Silnik ten sam.
Automat chyba też?
A zawieszenie. Hydro brać czy sprężyny?
Gorthin88
Nowicjusz

26 Paź 2020, 18:21

Importuję z DK tylko.

C5 to obojętnie chyba ... ja miałem zwykłe zawieszenie i jeździło się też OK.
Ale już sprzedałem klientowi.

Silniki 2.0 HDI jak najbardziej godne polecenia.
andrewb25
Stały forumowicz

26 Paź 2020, 18:50

Sam dla siebie importujesz czy masz jakieś pewne źródło?

Tak silnik pewny.
Automat i spalanie ok. Więc będzie to alternatywa dla 508.

Rozumiem że w dzisiejszych czasach koszt naprawy hydro to nie są bajońskie sumy. Kwestia 2 tysięcy czy 5?
Podobnie naprawa skrzyni automatycznej, dalej stoi to koło 5 tysięcy?
Gorthin88
Nowicjusz

26 Paź 2020, 20:28

Gorthin88 napisał(a):Rozumiem że w dzisiejszych czasach koszt naprawy hydro to nie są bajońskie sumy. Kwestia 2 tysięcy czy 5?
zależy co padnie, natomiast jeśli układ jest szczelny i ma odpowiednią ilość płynu, to nie ruszasz tego przez 150-200k
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Paź 2020, 20:34

Gorthin88 napisał(a):Rozumiem że w dzisiejszych czasach koszt naprawy hydro to nie są bajońskie sumy. Kwestia 2 tysięcy czy 5?
Podobnie naprawa skrzyni automatycznej, dalej stoi to koło 5 tysięcy?

zależy co dla kogo jest bajońską sumą...czasami żonę na zakupy wyślesz a ona ci nawymyśla zakupów na 2 czy 5 tys.

A niektórzy tyle przepijają w weekend :lol:

A Dla niektórych dołożyć 100-200 zł do auta to już jest problem.

Naprawa automatu to nie można powiedzieć ile dokładnie bo zależy co jest do zrobienia i co jest do wymiany. może kosztować 5000 a może kosztować15 000zł
andrewb25
Stały forumowicz

26 Paź 2020, 20:41

mike napisał(a):zależy co padnie, natomiast jeśli układ jest szczelny i ma odpowiednią ilość płynu, to nie ruszasz tego przez 150-200k

Ok. Generalnie raczej dobre opinie czytam o tym zawieszeniu. Przede wszystkim komfort. A druga rzecz, że nie jest to jakoś masowo awaryjna rzecz. Kwestia pewnie tylko egzemplarza i jak ktoś dbał. A tutaj to mniejsza lub większa loteria. Najlepiej brać nowy 8)

andrewb25 napisał(a):zależy co dla kogo jest bajońską sumą...czasami żonę na zakupy wyślesz a ona ci nawymyśla zakupów na 2 czy 5 tys.

A niektórzy tyle przepijają w weekend :lol:

A Dla niektórych dołożyć 100-200 zł do auta to już jest problem.

Naprawa automatu to nie można powiedzieć ile dokładnie bo zależy co jest do zrobienia i co jest do wymiany. może kosztować 5000 a może kosztować15 000zł

Wiadomo w kwocie auta do 40 tysięcy nie chciałbym płacić 15 tys. zł.
Ale lubię mieć sprawne i bezpieczne auto, więc potrafiłem zainwestować w auto na raz od 4 do 5tys. I to w dużo tańsze auta. Chociażby moje aktualne.

Także liczę się z kosztami. Kwestia, żebym po prostu nie stał u mechanika co miesiąc na tydzień. Tylko serwis + raz na 2-3 lata coś bardziej gruntownego.

A w kwocie około 37 tys zł. Jaki rocznik zadbany mogę szukać? 11-14r?
Gorthin88
Nowicjusz

26 Paź 2020, 21:04

11 R do 30 000zł powinieneś spokojnie znaleźć.
Młodsze odpowiednio pewnie drożej
Ja za swojego 508 11r będę gdzieś cenił około plus minus 28 000zł
andrewb25
Stały forumowicz

26 Paź 2020, 21:48

Ładny :D
I cena bardzo fajna. Rozsądna bardzo.
Szkoda, że nie SW :P

Ok. W takim razie do 37 tys zł będę celował i 508 i C5 w rocznikach 11-13 max.
Gorthin88
Nowicjusz

07 Lis 2020, 16:32

Witam.

Mam kilka ogłoszeń, może ktoś rzucić okiem i wstępnie powiedzieć, które jest warte uwagi:
Prywatne oferty:
1/ [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2/ [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Komis:
1/ [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2/ [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ceny bardzo różne. Rozumiem rocznik i przebieg oraz wyposażenie.
Jednak te ceny z komisu wydają mi się bardzo duże. Jeszcze bym zrozumiał gdyby miały przeprowadzony pakiet serwisowy wstępny (płyny, filtry, klocki, tarcze, rozrząd, płyn w automacie wymieniony) ale z pewnością nie mają. Do tego niewiadomy stan opon.

Pakiet wstępny i opony to spokojnie jeszcze kilka tysięcy. Cena wydaje mi się bardzo przesadzona.
Gorthin88
Nowicjusz

07 Lis 2020, 20:16

Ogólnie ceny teraz za granicą bardzo wysokie na auta ze względu na to że
1.mało aut na rynku, naprawdę bardzo mało
2. przez to że aut mało to na dany egzemplarz więcej chętnych , przez co sprzedający wystawia drogo i nie chce za bardzo schodzić
3. Bardzo wysoki kurs EURO
4. Covid, utrudnienia, kwarantanny, itp
5. Taniej już było

6. Te rzekomo prywatne auta to takie prywatne i nieprywatne ..raczej wzięte na działalność..kto teraz w PL kupuje auto prywatnie? 1osoba na 20 chyba w PL..a widzę że panowie działalności różne mają :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

07 Lis 2020, 20:37

Pkt 1-4.
Trudno się nie zgodzić.
Generalnie jest bardzo mało aut. Już nawet te modele pomijając. W okolicy 100km od mojej miejscowości w kombi w dieslu mało co jest. Masakra.

andrewb25 napisał(a):6. Te rzekomo prywatne auta to takie prywatne i nieprywatne ..raczej wzięte na działalność..kto teraz w PL kupuje auto prywatnie? 1osoba na 20 chyba w PL..a widzę że panowie działalności różne mają :lol:

No zwłaszcza to ogłoszenie 1 z prywatnych. Z pewnością wzięte w leasing lub coś podobnego na działalność.

A co w sensie, że Panowie różne działalności mają? :D

Prywatne w sensie, że kupione przez osobę prywatną i użytkowane przez nią przez jakiś czas. Bo komis to wiadomo, ściągnął nie wiadomo jakie g...o, podpicował i sprzedaje.

Ale coś w ogóle rzuciło się w oczy wartego obejrzenia?
Gorthin88
Nowicjusz

07 Lis 2020, 21:26

Gorthin88 napisał(a):Prywatne w sensie, że kupione przez osobę prywatną i użytkowane przez nią przez jakiś czas.

Tak jak powiedziałem...takich samochodów w Polsce to ze świecą szukać,
Jeżeli ktoś kupuje je typowo prywatnie to zazwyczaj eksploatuje bardzo długo, a jak chce zmienić to w jeżeli to auto jest dobre to idzie dalej do rodziny , dla dziecka które zdało prawko, dla kogoś tam bliskiego.

Jak rozbije to do handlu dalej ,albo już konkretnie dojedzie to chce dopiero sprzedać, no i masz prywatnie :lol:

Kupione w leasing na działalność jako nowe w PL no to też auto kupowane zarobkowo, nie koniecznie będzie po kilku latach w dobrym stanie, nie koniecznie będzie dobrze wyposażone i nie koniecznie będzie mały przebieg.

W mojej firmie są polisingowe auta do kupienia no ale po 5 latach większość jest i tak sporo przyniszczona, niektóre miały szkody, przebiegi 100tys...Zapomnij...prędzej pod 300 tys.
Jak auto ładne to i tak kupi prędzej pracownik niż ktoś z rynku zewnętrznego.

Gorthin88 napisał(a):Bo komis to wiadomo, ściągnął nie wiadomo jakie g...o, podpicował i sprzedaje.

Nie do końca się z tym zgodzę,
Ja g..na nie kupuję , wolę droższy egzemplarz z prywatnych zachodnich rąk, z serwisem i bez dokładek.
NIż faktycznie tańszy szrot i ratować to,bo czasami trzeba dołożyć więcej jak za samo auto żeby to zaczęło normalnie jeździć. :lol:
Oczywiście nie jest powiedziane że inny robi tak samo, bo odpowiadam tylko sam za siebie.
andrewb25
Stały forumowicz