Auto nowe czy używane?

25 Paź 2020, 12:55

Do zmiany samochodu zostało mi jeszcze trochę czasu bo dopiero w maju kończy mi się leasing na obecne auto, ale już pomału się rozglądam. Obecnie mam forda Mondeo mk4, który mam już 4 lata. Brałem używanego na leasing w Niemczech dlatego wcześniejsza generacja. Teraz zastanawiam się czy lepiej wybrać lepsze auto ale używane tak 2-letnie czy lepiej coś słabszego i mniejszego ale nowego. W tej chwili myślę o dwóch modelach, choć co chwile to inne pomysły.

- nowa skoda octavia IV, której design mi się podoba, ale jest mniejsza i niżej klasyfikowana niż ford mondeo, który w tej chwili posiadam więc nie wiem czy warto, ale za to duży bagażnik na czym też mi zależy, rodzina z dwójką dzieci

- używany volksvagen Arteon, który od początku pojawienia się na rynku zaczął mi się podobać, ale tu już tylko używany, bo cena nie mała i z tego co widzę rata nawet w więkrzości przypadków wyższa niż za nową skode.

Myślałem tez o czymś bardziej rodzinnym. Jeśli chodzi o suwy to najbardziej podoba mi się peugeot 5008 w szczególności po liftingu ale to jeśli pojawi się fajna oferta na leasing bo tanio nie jest.

Z tańszych to hyundai tuscon, ale czekam aż w salonach pojawi się nowa generacja bo jestem ciekaw cen. Obecna jest w miarę przystępna cenowo jeśli chodzi o leasing.

Tu porównuję oferty leasingu leasingmarkt.de
ploski89
Nowicjusz

26 Paź 2020, 15:05

Nowy daję zawsze jakieś tam zabezpieczenie w postaci gwarancji.
Używka, trzeba niestety dobrze trafić.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

26 Paź 2020, 17:22

Jeśli miałbym wybór nowy czy używany to wybrałbym raczej nowy samochód. Gwarancja nowości i tego, że nikt przy samochodzie nie "grzebał" jest dla mnie ważna :)
malmon3
Aktywny

26 Paź 2020, 19:15

paradoksalnie zdarzały się przypadki nowych i już ponownie lakierowanych lub uszkodzonych podczas transportu.
Więc można i tak trafić na nowe przy którym już ktoś coś grzebał. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Paź 2020, 21:37

No to też się może zdarzyć ale dużo mniej razy niż trafienie ulepa.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

01 Lis 2020, 09:27

Też poszedłbym w stronę nowego. Mimo wszystko jesteś pierwszym właścicielem, wiesz co jest z autem, masz gwarancję. Z dwulatkiem może być loteria. Często się zdarza, że właśnie w dwu-trzy latkach zaczynają pojawiać się pierwsze problemy i poważniejsze wymiany, których nie musiał robić poprzedni właściciel. Poza tym nie wiesz jak auto było eksploatowane i na co trafisz.
Kujakov
Początkujący

Prawo jazdy: 07 07 2014
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: BMW.
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1957
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najnowsze BMW serii 7
    BMW serii 7 - luksus na miarę przyszłości. Ten najnowocześniejszy w historii bawarskiego koncernu model będzie można zobaczyć już 24 listopada 2015 r. na targach Fleet Market w Centrum EXPO XXI w Warszawie. BMW serii 7 – ...

01 Lis 2020, 09:57

Właśnie kto pozbywa się dwuletniego?
Oczywiście zdarzają się przypadki, bo klientowi przestał się podobać, bo ma problemy finansowe, bo musi zakończyć działalność, bo przypadki losowe inne,
Ale może też być tak że rozbił i sprzedał..ktoś to naprawił i też sprzedaje.

Czasami lepiej kupować10-lenie pewne niż 2 letnie i grubymi nićmi szyte. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

01 Lis 2020, 11:50

Dwulatki na rynku wtórnym to najczęściej auta poleasingowe lub po wynajmie. Za pewne auto ceny są dość wysokie.
Nowa Octavia wypada bardzo ciekawie - wielkościowo to praktycznie segment D sprzed paru lat (Avensis, Laguna).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Lis 2020, 00:52

A jeśli chodzi o nowe auta to wspomniana skoda octavia czy może coś innego bo wpadł mi jeszcze w oko seat leon sportstourer. Ktory będzie lepszym wyborem? Design seata jakoś bardziej mi się podoba ale to już kwestia gustu.
ploski89
Nowicjusz