Kombi :: 40k zł :: prośba o pomoc

17 Kwi 2011, 20:05

qutput, nie zauważyłeś, że to 8tys. euro to cena absolutnie najtańszych ofert.
Jak wejdziesz na środkową stronę ofert to zobaczysz przedział cenowy pomiędzy 11 a 12 tys. euro średnio dla tego rocznika.
Co do C5 to też podałeś te najtańsze oferty w dodatku są to C5 jeszcze poprzedniej generacji więc logiczne, ze tańsze.
Wiem, że ja tego nie zrobię ale mam nadzieję, że któryś z forumowych sprowadzaczy aut z zachodu uświadomi Ci jakie są realia i jak wiele ryzykujesz.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2011, 21:00

witam,

zdaje sobie sprawę z ryzyka i faktu że 90% to auta kręcone albo wręcz bite.

w ogóle po weekendzie poszukiwań naszła mnie myśl - to co się tu dzieje to jest patologia. to nie jest normalne żeby kupować auto w takich warunkach i to nie jest normalne że tylu sprzedających innych chce najzwyczajniej oszukać. rozumiem ukrywanie drobiazgów i estetycznych pierdółek, ale na boga, te wszystkie historie o licznikach, szpachli.... jak w Polsce ludzie auta kupują ?? przecież nie kupują w salonach bo nikt mi nie wmówi że klasa średnia kupuje auta klasy średniej w salonach za ponad 100tyś.....

eh.
moja lista została zrewidowana; zakupiłem chyba z 10 gazet o autach, testach, rocznikach usterkach i bóg wie czym jeszcze..... plus pojawił się szwagier żony który będzie wyprzedawał flotę z firmy w warszawie. na celowniku Opel Vectra C, 2007, auto pewne, z polski, na bank robione w ASO i przebieg poniżej 150tyś.

tak więc lista wygląda dziś tak, całkiem pragmatycznie :

1. Opel Vectra C 2007- jeśli tylko cena od szwagra zejdzie poniżej ceny rynkowej. Kokpit mi się nie podoba, manetki przy kierownicy okropne jakby designer zrobił je na złość, ale awaryjność niska, i wszędzie dobre oceny. zakup pewny - w mojej sytuacji rzecz nieoceniona.

2. Alfa Romeo 159 SW - po przewertowaniu cen stwierdziłem że na rynku auta w cenie do 40tyś z rozsądnym przebiegiem, kupione w Polsce i wciąż u pierwszego właściciela. auto mniejsze ale najbardziej mi się podoba. jeśli numer 1 zawiedzie będę szukał tego, zaryzykuję podkręcony licznik, myślę że jestem w stanie wyeliminować bite modele. mogę za to auto zapłacić 45tyś nawet, myślę że za tą cenę znajdę dobry model już.

3. mazda 6 - martwi mnie sytuacja w Japonii i modularność tego auta - wszędzie gdzie nie zerknę piszą że zamienniki drogie, i jak się zepsuje to klapa, choć psuje się rzadko. trochę obawiam się, ze względu na tsunami, wzrostu cen części. poza tym auto in plus.

4. c5 odrzuciłem - za chudy portfel żeby szukać sensownego rocznika 2008, tym bardziej na kupno wadliwego z niestandardowym zawieszeniem do robienia, jeszcze banku nie rozbiłem a na wygody będzie w życiu czas.

5. reszta jak poprzednio.

żeby człowiek chciał wydać 45 tyś i wciąż nie miał pewności czy towar nie jest trefny, do czego to doszło...

[ Dodano: 17 Kwiecień 2011, 21:16 ]
ponadto - fakt że absolutnie najtańsze oferty istnieją to tylko dowód że być może te modele są sprowadzane. ponadto opisywałem już schemat działania zagranicznych komisów, sam z nimi zetknąłem się na wyspach wiele razy...

[ Dodano: 16 Maj 2011, 15:03 ]
podbijam temat - jakieś inne komentarze ?
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa