Kombi 8tys które z wymienionych?

02 Lut 2011, 14:22

Witam. Szuka kombi w okolicach 8tys zł. Zależy mi na:
- komforcie(działka dosyć daleko od miejsca zamieszkania, często odwiedzana gdy nie pada śnieg)
- nie musi to być rakieta ale żeby z kompletem osób dał radę coś wyprzedzić na trasie,
- raczej oszczędne - diesel lub B+G, jeśli nie ma to w przyszłości założę gaz(mam na oku silniki 1,8t i 2.3 w niżej wymienionych niemcach)
- coś co nie rdzewieje i ma dobre zawieszenie, polne drogi, dziury na polskich drogach;/
- chce tym pojeździć ok 5lat minimum

Moje typy:
-ford focus mk1
-opel vectraB/astraII(wiem że rdzewieją czasami)
-audi a4 b5(boje się tego zawieszenia, kosztów ale podoba mi się najbardziej)
-passat b5
(w a4 i passacie opcja1.8 tylko T zwłaszcza+G, może byc diesel ale w tej cenie...? no i 1,6 na koniec)
-audi 80 (tu diesel albo 2,3b+g)

Co z ww byście wybrali i dlaczego? Dzięki
dnm89
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

02 Lut 2011, 14:28

Focus,Astra II,A4,Passat nie za te pieniądze i Astra II nie gnije bo od początku miała ocynk.A z reszty wybrał bym Audi 80,z dieslem pod maską zrobi lekko 500-600tys.km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lut 2011, 14:37

barol91 dobrze prawisz, moj wujek mial 80 b4 z przebiegiem 435 000 km , tyle ze w benzynie 8v :wink:

zapomnij o A4, PASSACIE , astrze II za te pieniadze :oops:
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

02 Lut 2011, 14:47

Bo silniki VW należą do jednych z najbardziej wytrzymałych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

02 Lut 2011, 14:48

no to zostaje 80 i vectraB ?

jak dozbieram do 10tys coś się zmieni?

z tymi 10tys które będzie najlepsze (jeśli chodzi o spalanie i komfort)
dnm89
Nowicjusz

02 Lut 2011, 14:51

Ja bym wybrał Audi,będzie napewno lepszy wybór niż Vectra.Za 10tys możesz już kupić Focusa (ale rdza go strasznie lubi),Astre II też byś znalazł ale z początku produkcji i pewnie z ubogim wyposażeniem,A4 i Passat to już inna bajka i 10tys nie starczy.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Lut 2011, 15:03

audi 80 mimo swojego wieku jest lepsza od vectryB choćby i focusa?

Z tego co wiem, ma dobrą blachę, części tanie i w miarę dostępne. W czym jeszcze tkwi ta przewaga nad tymi już wymienionymi autami?

Jeśli już ta 80 to diesel? czy może coś innego?
dnm89
Nowicjusz

02 Lut 2011, 15:04

Audi 80 mialo ocynk, wiec jesli znajdziesz gdzies z "ruda" to wiadomo ze byl dzwon :mrgreen:

za 10 tys mozna sie juz rozgladac za ASTRA II , ale tak jak kolega wspomnial z uboga wersja -smiem twierdzic, ze beda pewnie jeszcze szyby na korbe.
dawid551
Początkujący

02 Lut 2011, 15:19

Audi 80 też bym wybrał ten model. Auto praktycznie nie do zdarcia. I części zamienne jak na Audi są cenowo przystępne - mowa o oryginałach.

Tylko z którego roku to auto, bo 8 tys. zł to jakaś duża cena. Widziałem tańsze w lepszej cenie.
kolega
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

02 Lut 2011, 15:59

Ja jestem w stanie jeszcze poczekać, dozbierać ale chce mieć autko już w okolicy kwietnia-maja także max co uzbieram to 10-12 tysięcy, doliczmy tu ubezpieczenie jakieś koszty na początek, wymiany płynów itd.

Teraz zastanawiam się nad Focusem1, 80 i Astrą2. Wiadomo, najważniejsze to znaleźć w dobrym stanie i na to mam sporo czasu. Nie mam nic do 80, tylko ten jej wiek - igła w stogu siana jeśli chodzi o nie bity egzemplarz. Łatwiej z fordem i oplem ale trzeba dopłacić.

W której kolejności byście je ustawili? Oczywiście wg ww kryteriów. Dzięki
dnm89
Nowicjusz

02 Lut 2011, 16:29

W jakiej kolejnosc ? zalezy na co kladziesz nacisk.. Jedno jest pewne - focus 1 generacji to slaby pomysl, silniki diesla sa awaryjne, benzynowe paliwozerne a samochod ogolnie ma slaba blache, zawieszenie ma twarde, czuc kazda dziure, srodek wykonany z kiepskich materialow..

Astre II za 12 tys spokojnie kupisz i moze warto isc tym tropem. Silniki dobrze znosza gaz.
dawid551
Początkujący

02 Lut 2011, 16:52

Litości, gdzie Audi 80 do Focusa lub Astry II? to jest przepaść na korzyść Opla i Forda. Za 10tys. zł możesz też kupić Vectrę B po FL która już tak nie koroduje.
Jak chcesz mieć trwałe i wygodne auto które nie zardzewieje to warto się zainteresować Peugeotem 406 nawet z wolnossącym dieslem(jest niezniszczalny).
Citroen Xantia II break 2,0HDI byłby świetnym wyborem, wystarczy spojrzeć na statystyki niezawodności to jeden z najbardziej niezawodnych samochóodów swojej klasie, pod względem komfortu bije wszystkich łącznie z Mercedesami i BMW podobnej wielkości a jednostka HDI to jeden z najlepszych diesli.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

03 Lut 2011, 10:07

Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że Audi jak kupisz będzie miało ponad 20 lat. Za 5 lat ponad ćwierć wieku i auto które już może być zabytkiem. Odpóść sobie takie starocia.
Co do Focusa i Astry nie mam doświadczenia z blachami, ale gdy jeździłem tymi autami to dla mnie zdecydowanie lepszy Focus. Większy, wygodniejszy, lepsze materiały, widać że nowsza konstrukcja, dużo dużo lepsze prowadzenie. Jeśli byś trafił na egzemplarz bez rdzy (skoro podobno ruda je lubi) to myślę że to będzie najlepszy wybór.
Jeszcze odnośnie Audi to kolega kilka miesięcy również szukał auta około 8 tys i drugi kolega chciał mu sprzedać około 20 letnie Audi 80. Ostatecznie kolega kupił Nubire. To między autami jest przepaść. Nubira zadbana, widac że nowsza i widać tą różnicę przejechanych kilkuset kilometrów mniej w Nubirze. W tym porównaniu jak bym za Nubire miał zapłacic 8 tys to za Audi więcej jak 3 bym nie dał. Zdecydowanie odradzam stare Audi bo nie tylko o silnik w samochodzie chodzi.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Lut 2011, 10:18

Nie za ta kase focus czy astra II... Kup sobie primere p11, xantie II - naprawdę na polskie drogi megaaa fura, lagune I.
Audi 80 2.3 + gaz to nie jest ponoc najlepszy wybór:D Chodzi mi o ten silnik z gazem.
damian1590
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

03 Lut 2011, 11:55

Na Xantie bym uważał, tam zrobienie tego hydraulicznego zawieszenia kosztuje pewnie z 2 tys zł . Nad Laguną bym się prędzej zastanawiał i nad Audi A4 do 10 tys zł już idzie coś znaleźć, sam swoja sprowadziłem z Niemiec za 1500 euro z 98r i nie narzekam.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz