Kombi, automat - 100 000zł

04 Sty 2023, 21:41

Hej,

od 1.5 miesiąca staram się wybrać samochód. Chciałbym na niego przeznaczyć 100, może 115tys. Wydawało mi się, że w tej cenie da się już co wybrać, ale nie jest tak łatwo.

Pasuje mi zarówno pakowny SUV jak i kombi. Auto jeżdzone w trasy dlatego fajnie jakby spalanie nie przekraczało 10litrów przy 140km/h. Raczej bliżej mi do kombi niż do SUVa ponieważ cenię sobie dobre wyciszenie w samochodzie.

Kierowca 190cm wzrostu, czasami musi się do auta zmieścić kilka walizek dlatego odpada sedan.

Wymagania:
rocznik 2018 w górę,
Automatyczna skrzynia biegów,
pakowny,
dobre wyciszenie na autostradzie,
znośnie nowoczesny wygląd.

Aktualnie najbliżej mi do superb w kombi w pakiecie sportline albo L&K. W oko wpadło mi też volvo v60, ale tutaj już może być ciężko zamknąć się w budżecie. Jak z wyciszeniem seata leona kombi z rocznika 2021?

Na jakie auta i jakie silniki jeszcze zwracac uwagę? Dziękuje za wszystkie rady :)
johnsnow12
Nowicjusz

04 Sty 2023, 22:14

Fajnym samochodem dla Ciebie może być Kia Proceed GT to taki nadwozie shooting brake robi naprawdę fajna robotę i spokojnie zmieścisz się ze spalaniem przy dynamicznej jeździe w trasie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sty 2023, 22:40

A jak z bagażnikiem w tej Kia? Wydaje mi się że ona ma całkiem wysoki próg w bagażniku i wbrew pozorom może być problem z dużymi walizkami? Tylko z tego powodu ja odrzuciłem poczatkowo.

A wracając do Volvo - czy koszta utrzymania Volvo są porównywalne do VW/Seata/kia?
johnsnow12
Nowicjusz

05 Sty 2023, 07:45

Nie da się porównać kosztów utrzymania w ten sposób. V60 to auto klasy gdzieś pomiędzy passatem a arteonem a ty chcesz je zestawiać z odpowiednikami golfa
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Sty 2023, 08:33

Nie znam się na samochodach, nie wiedziałem że v60 jest pomiędzy passatem a arteonem, a kia to na poziomie golfa.

v60 z 2018-2019 jest w cenie kia proceed z 2021.
Jakie argumenty będą przemawiać za volvo, a jakie za kia?

na jakie silniki w v60 zwracac uwagę, a ktorych omijac?
johnsnow12
Nowicjusz

05 Sty 2023, 08:52

A może najpierw pomyśl jakiego auta w ogóle potrzebujesz a później szukaj modeli? Przecież volvo jest pewnie o jakieś 20cm dłuższe od proceeda, to jest kosmos jeśli chodzi o ilość miejsca.

1. Określ wymagania
2. Szukaj auta
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...

05 Sty 2023, 09:15

Wydawało mi się, że sprecyzowałem moje wymagania dość konkretnie - dlatego napisalem, że najbliżej mi do superb. Wlaśnie ze względu na wysoki komfort na autostradach + dużą pakowność.
johnsnow12
Nowicjusz

05 Sty 2023, 09:30

No to jeżeli sprecyzowałeś wymagania do superba to z jakiego powodu w twoim poście znalazł się seat leon? To jest taka sama, ogromna różnica w gabarytach auta.

Jeśli szukasz alternatywy dla superba to jako bezpieczny serwisowo wybór wziąłbym pod uwagę mazdę 6 z benzynowym silnikiem. Masz w niej klasyczny automat, który w długim okresie na pewno wyjdzie taniej niż dsg w skodzie.
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ciekawą opcją będzie też 508 ale jeśli chcesz jeździć "140" to trzeba szukać roczników 18-20 bo później diesla 2.0 wycofali
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz