Van, minivan pod lpg do 70tys.

04 Sty 2023, 14:41

Witam. Chciałbym kupić vana-minivana do max 70tys z silnikiem ,który dobrze toleruje LPG.
Główne kryteria:
- silnik pod gaz (w miarę ekonomiczny)-bezpośredni wtrysk paliwa odpada.
-trzy rzędy siedzeń chowane w podłogę
-rok produkcji chociaż 2015 lub młodszy
-fajnie jak by tylne drzwi były suwane ale nie jest to wyznacznik
-mile widziany bezawaryny automat, choć może być też manualna skrzynia.
Auto chce kupić z myślą o częstych i dalekich podróżach z rodziną. Dlatego zależy mi aby był jak najmniej awaryjny. Jak już wrzucę gaz to żebym pojeździł parę lat. Początkowo upatrzylem sobie amerykańca z silnikiem pentastar (chlaisler town&country lub dodge grand caravan).Bardzo mi się podobają tylko ,że praktycznie wszystkie są sprowadzone z USA i są powypadkowe lub po powodzi, gradobiciu..do tego trzeba przerabiać oświetlenie na Europę itp. Dlatego proszę głównie o opinie aut z poza USA. Czy jest jeszcze jakiś współczesny silnik pod gaz ? Z góry dziękuję za pomoc.
Roolf89
Nowicjusz

04 Sty 2023, 15:26

Roolf89 napisał(a):. Dlatego proszę głównie o opinie aut z poza USA. C

A sprawdziłeś czy w ogóle istnieje auto spełniające twoje wymagania?
Bo mi poza corollą verso albo jakąś dacia jogger to nic do głowy nie przychodzi - a te dwa to jednak małe auta.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Sty 2023, 17:12

Szczerzę mówiąc to wcześniej skupiłem się głównie na tych amerykańcach bo spełniają wszystkie moje kryteria. No ale niestety ciężko znaleźć dobry egzemplarz z USA... Zastanawiam się nad renault espace 5 generacji (wiem ,że większe koszta zakupu i trzeba dołożyć kasiory), peugot 5008 i może citroen c4 picasso(jest trochę mniejszy) ale dobrze jeszcze nie obczajałem jak z silnikami pod gaz w tych autach. Szczerzę mówiąc upatrzyly mi się te amerykance i teraz ciężko coś odpowiedniego mi wyszukać. Oczywiście zdaje sobie sprawę ,że na kompromisy będę musiał jakieś pójść.
Roolf89
Nowicjusz

04 Sty 2023, 17:32

Roolf89 napisał(a):Szczerzę mówiąc upatrzyly mi się te amerykance i teraz ciężko coś odpowiedniego mi wyszukać.
A dlaczego nie chcesz poszukać np. Chryslera Town&Country albo bliźniaczego Dodge tam masz fajny silnik V6 3.6 Pentastar który dobrze radzi sobie na gazie. Wiadomo, że wszystkie z USA będą po jakiejś przygodzie ale można coś znaleźć sensownego jak dłużej poszukasz. Europejskie auta które wymieniłeś będą miały problem z dorównaniem komfortu, a większym problemem będzie znalezienie dobrego mocnego silnika pod LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sty 2023, 18:07

Tak jak napisałem wyżej. Najchętniej kupił bum właśnie amerykańca z silnikiem pentastar i takie przeglądałem od początku. Niestety ciężko o dobry egzemplarz z USA dlatego pytam tu na forum czy jest coś sensownego z van-minivan pod gaz z Europy bo nie orinetuje sie zbytnio w nowezysch silnikach i nodelach aut?
Roolf89
Nowicjusz

04 Sty 2023, 21:08

Roolf89 napisał(a):Zastanawiam się nad renault espace 5 generacji (wiem ,że większe koszta zakupu i trzeba dołożyć kasiory), peugot 5008 i może citroen c4 picasso(jest trochę mniejszy) ale dobrze jeszcze nie obczajałem jak z silnikami pod gaz w tych autach.

I nie musisz szukać bo każdy ma bezpośredni wytrysk. Pomijając już jakim śmietnikiem jest podstawowy w nich 1.6thp

Popatrz sobie jeszcze na toyotę sienna jako alternatywę dla chryslera itd
franccc
Stały forumowicz

04 Sty 2023, 22:05

franccc napisał(a):Popatrz sobie jeszcze na toyotę sienna jako alternatywę dla chryslera itd
Tu chyba Europejczyka też nie znajdzie no i z tego co pamiętam silnik już tak dobrze nie znosi LPG i droga jest ewentualna regulacja luzu zaworowego. Jednak idąc tym tropem można jeszcze tu dorzucić Hondę Odyssey :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sty 2023, 22:58

Są 7 miejscowe Outlandery . Wprawdzie to nie van i oczywiście miejsca będzie mniej niż w amerykańcach, ale konstrukcja prosta i niezawodna. Silnik też nadaje się do gazu i do tego jest stosunkowo oszczędny.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Sty 2023, 07:37

Rokiko napisał(a):Tu chyba Europejczyka też nie znajdzie no

Europejczyk w tym temacie to jakaś niemożliwa do spełnienia fanaberia
franccc
Stały forumowicz

05 Sty 2023, 07:55

Ale po co tu dyskutować ? Ktoś ma fixum dyrdum (fobie) bo "nie znajdzie nic ciekawego z USA" ale chce auto z USA.

Temat trzeba zacząć od uświadomienia kogoś że kupuje auto używane i chce z USA więc:

Malowanie nie wpływa na jakość jazdy
Zdjęty przedni pas to nie tragedia
Zdjęcia z iaai/copart nie są liftowane pod polskich Januszy więc im więcej realizmu na fotach z aukcji z USA tym lepiej bo im ładniejsze auto tym gorzej.

Następna sprawa rocznik fajnie w temat wpisuje się sienna która bije na glowę praktycznie wszystkie auta europejskie, jest o wiele stabilniejsza niż auta prod. USA serwis jest super ale za 70k i rocznik 2015 minimum niestety nie przejdzie bo potem będzie mówione "boję się aut z USA".

P.s.

Teraz szukam sienny dla kumpla i jak najbardziej są fajne sztuki tylko nie do 70k.od 15r.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Sty 2023, 11:27

Dziękuję kolego za pomoc. Nie chciałem jednak abyś mnie uświadamiał jak wyglądają auta z USA, i że można je naprawić bo naprawić można prawie każde. Prosiłem o informację czy jest coś sensownego pod gaz z vanów-minivanów w okolicach 20015r. z Europy. Może być starsze rok, dwa jeżeli przebieg będzie znośny. Nie mam wiedzy odnośnie silników pod gaz w Vanach dlatygo zadałem pytanie tutaj. Auta z Ameryki dalej szukam ale chciałbym mieć jeszcze jakąś inną alternatywę.
Roolf89
Nowicjusz

05 Sty 2023, 12:24

Roolf89 napisał(a):Nie chciałem jednak abyś mnie uświadamiał jak wyglądają auta z USA

Przepraszam, po przeczytaniu zestawu niżej wklejonych sloganów nie pomyślałem że coś wiesz i tak sobie tylko jaja robisz że niby nie wiesz a wiesz.

Roolf89 napisał(a):Bardzo mi się podobają tylko ,że praktycznie wszystkie są sprowadzone z USA i są powypadkowe lub po powodzi, gradobiciu..do tego trzeba przerabiać oświetlenie na Europę itp.

No ale skoro wiesz to dalej szukaj. Powodzonka :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Sty 2023, 12:36

Zawsze możesz sobie auto ze stanów sprowadzić w całości, nie ma żadnych przeciwwskazań
franccc
Stały forumowicz

05 Sty 2023, 12:45

No oczywiwcie ,że można tylko cenowo robi się to mało oplacalne.
Roolf89
Nowicjusz

05 Sty 2023, 13:10

No to się musisz zdecydować, albo płacisz albo przestajesz wybrzydzać na stłuczki i gradobicia
franccc
Stały forumowicz