Kombi, benzyna, z pojemnym bagażnikiem, ok. 50-70k?

05 Sie 2017, 22:17

Witajcie,

W związku z ostatnimi tchnieniami wydawanego przez mojego Seata Ibizę (moje pierwsze auto) szukam samochodu rodzinnego, który będę też użytkował do przejazdów do pracy (głównie miasto). Przejeżdżam rocznie ok. 10-15tys. km, więc myślę, że naturalnym wyborem będzie silnik benzynowy.

Warunkami wstępnymi są zatem:
- silnik benzynowy
- kombi
- bezpieczne
- pojemny bagażnik
- może być używane (góra 3letnie, ale im młodsze tym lepiej)
oraz takie truizmy jak ekonomiczność użytkowania (koszty i spalanie) i niska awaryjność.

Chciałbym zmieścić się w 50-70k zł netto (planuję leasing).

Na razie typami, które wchodzą w grę są:
- Hyundai i40
- Volvo V40
- Peugeot 508 (z tym, że czytając o średnich rocznych kosztach trochę się zniechęciłem).

Będę wdzięczny za opinię/porady dot ww. modeli lub propozycję innych, które warto byłoby wziąć pod uwagę.
werner
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.9 TDI 104KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

06 Sie 2017, 08:29

Hyundai i peugeot to klasa średnia czyli D. To dwie klasy wyzej niz Twoje ibiza. Za jeden taki samochod mozna kupic dwie ibizy
Zatem koszt serwisowyania tez bedzie wyzszy pewnie dwukrotnie. Volvo to kompakt ale premium i tu ta otoczka "luksusu i elitatnosci" dyktuje ceny ktore beda znacznie wyzsze niz innych kompaktow. Poza tym rozpatrujemy samochody prawie nowe które naprawiane czy serwisowane sa jeszcze w ASO. Nie ma jeszcze zamiennikow ani czesci uzywanych co sie zmieni za kolejne 3 lata i koszty sewisu znacznie spadną. Nie jest jednak tak ze ktores z tych aut jest znacznie drozsze w serwisie od konkutencji to znaczy kazdy klasowy konkurent bedzie kosztowal w serwisie bardzo podobnie. Ibiza natomiast nie jest ich konkurentem. Wiec albo koszty serwisu - ibiza czy tipo, albo komfort podrózowania - klasa D, albo szyk i splendor - kompakt premium.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

06 Sie 2017, 11:09

Zdaję sobie sprawę z różnicy klasy i kosztów. Nie chcę porównywać tych aut do Ibizy, bo takie porównanie nie ma sensu.
Chciałbym zasięgnąć języka czy ktoś użytkuje któreś z tych aut i jakie ma z nimi doświadczenie - co zawodzi, jakich rozwiązań brakuje, a co przeskakuje konkurentów, który silnik lepszy itp.
werner
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.9 TDI 104KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...