Kombi, do 10k, B+LPG, Astra/V70/Oktavia?

08 Lip 2017, 19:45

Cześć!
Uprzedzając pytania: szukałem podobnego wątku i nie znalazłem zanadto.

Chciałem Was zapytać o poradę jakie modele aut widzielibyście jako adekwatne do poszukiwań w moim przypadku?

Potrzebuję w cenie od 4.000 do 10.000 zł. samochodu typu kombi. Jeśli miało by to w moim przypadku sens jestem w stanie dołożyć do tego, całkowitego, budżetu jeszcze klocek, może dwa.
Samochód będzie moim narzędziem pracy, choć nie robię dużych przebiegów.
W ciągu ostatniego roku zrobiłem (poza miastem) 10.300 km. i przewiduję, że jeśli będę mieć już własny samochód to będę nim robić rocznie od 8.000 do 16.000 km (w mieście będę z niego korzystać 1-4 razy ciągu tygodnia, natomiast trasy (głównie wojewódzkie i krajowe) będę 1-4 razy w miesiącu. Tak więc, posiłkując się wiedzą z innych tematów na tym forum, wnioskuję (i mam nadzieję, że przyznacie mi rację), że potrzebuję benzyny i gazu. Słusznie?

Jeśli chodzi o konkretne modele: Głównie brałem do tej pory pod rozwagę ASTRĘ G, Volvo 850, V70 (1/2).
Odradzano mi kilkukrotnie Peugota 406. Polecano mi Oktavię, jednak nie podoba mi się ten wóz prze-okrutnie.
Astra wydaje mi się być dla mnie naturalnym kandydatem (wcale nie dlatego, że cała moja rodzina, bliższa i dalsza, jeździ astrami... :) ).
Volviaki - przepiękne, ale drogie w utrzymaniu. Celuję w silnik o pojemności w zakresie 1.6 do 2.0 - jestem stosunkowo młodym kierowcą i nie chciałbym wydawać na ubezpieczenia majątku - tak więc mógłbym wybrać co najwyżej model Volvo z silnikiem 2.0.
Nie brałem dotychczas zasadniczo innych samochodów. Audi, Volkswageny, Mercedesy - to wszystko nigdy mi się nie podobało i zwyczajnie się tym nie interesowałem.
Konkludując: jestem małowymagającym poszukiwaczem samochodu który nie chce trafić na minę w postaci korodującej karoserii (mam czego się obawiać w oplu? Czytałem kiedyś, że ocynkowane blachy też się zdarzają...), który będzie samochodem pakownym i zasadniczo bezpiecznym. A! Boczne poduszki to coś co także chciałbym mieć w samochodzie...
Przepraszam, że tak dużo i momentami niekonkretnie, ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą będę niebawem wiedzieć dokładnie czego szukać i będziemy mogli porozmawiać o bardziej konkretnych rzeczach.
SzymonW51
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Lip 2017, 20:12

Koszty utrzymania każdego auta tego samego segmentu i wieku będą podobne, nie masz się czego bać volvo, żaden egzotyk.
Jeśli ktoś odradzał Ci 406 to nie słuchaj go więcej, świetne auto i fajne silniki.
Astra i Octavia to segment niżej od wszystkiego co wymieniłeś, ciaśniejsze, gorzej wykonane i wyposażone. Na plus prosta konstrukcja, gdzie prawie nie ma się co zepsuć.
Wysokość OC nie zależy wyłącznie od pojemności, liczy się np. marka pojazdu. Na BMW, AR, Audi ubezpieczenie będzie wyższe niż na opla, volvo, skodę czy francuzy.
Rdza to w większości kwestia przeszłości wypadkowej i zaniedbań właścicieli, stare astry czy vectry mogą mieć z tym problemy.
Wywaliłbym 850, to już zabytek, na jego miejsce wrzuć sobie v40.
Pomyśl o citroenie c5 - fajne zawieszenie, silniki podatne na lpg.
Zamiast astry vectra b po fl.
Może być też mondeo mk3 (chyba najbardziej "nowoczesne" auto, które możesz kupić), accord vi, rover 75
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Lip 2017, 22:28

Szukaj 406 i Laguny I - dobre i niedoceniane auta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Lip 2017, 23:25

Dziękuję za odpowiedzi!

Nikt z Was nie wymienił Nissana Primerę. Mi P12 nieco wpadło w oko. Co powiecie na to:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
SzymonW51
Nowicjusz

30 Lip 2017, 00:56

SzymonW51 napisał(a):Nikt z Was nie wymienił Nissana Primerę. Mi P12 nieco wpadło w oko
bo to kiepskie auto
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

30 Lip 2017, 10:41

Do tego ten 1.8 Nissana to problematyczny silnik, bierze olej.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...

31 Lip 2017, 15:13

A Mazda 626?
Nie podoba mi się zupełnie, ale wydaje się być to aktualnie najlepsza okazja w mojej okolicy.
SzymonW51
Nowicjusz

31 Lip 2017, 15:27

Jeżeli nie ma tam rdzy i jakiś widocznych napraw to warto wziąć mazde, można je kupić tanio rdza to największy minus tych aut, hatchback też ma duży bagażnik i jak rozłożysz siedzenia to masz kombi, miałem mazde przez 6lat i mogę powiedzieć że to niezawodne auto, ale ta rdza wykończyła moją madzie i nowsze też są nie lepsze pod tym wzgledem :/
niki0410
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: seat toledo 2M
Silnik: 1.9tdi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

01 Sie 2017, 14:46

Avensis?
Da się to zagazować?
SzymonW51
Nowicjusz

01 Sie 2017, 19:49

Jak wybierać między V40 a V70 bierz V70, może znajdziesz troszkę starsze auto niż 40stka ale wytrzyma znacznie dłużej. Silniki - zdecydowanie powyżej 2.0
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna