REKLAMA
Cześć!
Uprzedzając pytania: szukałem podobnego wątku i nie znalazłem zanadto.
Chciałem Was zapytać o poradę jakie modele aut widzielibyście jako adekwatne do poszukiwań w moim przypadku?
Potrzebuję w cenie od 4.000 do 10.000 zł. samochodu typu kombi. Jeśli miało by to w moim przypadku sens jestem w stanie dołożyć do tego, całkowitego, budżetu jeszcze klocek, może dwa.
Samochód będzie moim narzędziem pracy, choć nie robię dużych przebiegów.
W ciągu ostatniego roku zrobiłem (poza miastem) 10.300 km. i przewiduję, że jeśli będę mieć już własny samochód to będę nim robić rocznie od 8.000 do 16.000 km (w mieście będę z niego korzystać 1-4 razy ciągu tygodnia, natomiast trasy (głównie wojewódzkie i krajowe) będę 1-4 razy w miesiącu. Tak więc, posiłkując się wiedzą z innych tematów na tym forum, wnioskuję (i mam nadzieję, że przyznacie mi rację), że potrzebuję benzyny i gazu. Słusznie?
Jeśli chodzi o konkretne modele: Głównie brałem do tej pory pod rozwagę ASTRĘ G, Volvo 850, V70 (1/2).
Odradzano mi kilkukrotnie Peugota 406. Polecano mi Oktavię, jednak nie podoba mi się ten wóz prze-okrutnie.
Astra wydaje mi się być dla mnie naturalnym kandydatem (wcale nie dlatego, że cała moja rodzina, bliższa i dalsza, jeździ astrami... ).
Volviaki - przepiękne, ale drogie w utrzymaniu. Celuję w silnik o pojemności w zakresie 1.6 do 2.0 - jestem stosunkowo młodym kierowcą i nie chciałbym wydawać na ubezpieczenia majątku - tak więc mógłbym wybrać co najwyżej model Volvo z silnikiem 2.0.
Nie brałem dotychczas zasadniczo innych samochodów. Audi, Volkswageny, Mercedesy - to wszystko nigdy mi się nie podobało i zwyczajnie się tym nie interesowałem.
Konkludując: jestem małowymagającym poszukiwaczem samochodu który nie chce trafić na minę w postaci korodującej karoserii (mam czego się obawiać w oplu? Czytałem kiedyś, że ocynkowane blachy też się zdarzają...), który będzie samochodem pakownym i zasadniczo bezpiecznym. A! Boczne poduszki to coś co także chciałbym mieć w samochodzie...
Przepraszam, że tak dużo i momentami niekonkretnie, ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą będę niebawem wiedzieć dokładnie czego szukać i będziemy mogli porozmawiać o bardziej konkretnych rzeczach.