Nowe auto 100 tys. (benzyna, kombi, automat, rodzinny do miasta)

22 Lip 2017, 16:45

Witam, szukam auta głównie do miasta. Miasto 80%, trasa 20%. Przebieg roczny < 20 tys. Wypada wiec chyba wziąć benzyniaka.

Moje poprzednie auta:
NIssan 100NX benzyna + gaz
Nissa Primera benzyna + gaz
Toyota Corolla E12 benzyna (obecnie posiadane)

Obecnie zastanawiam się nad kupnem auta z salonu do 100 tys. Auto będę brać na firmę 50/50. Musi to być kombi, ponieważ rodzina będzie 2+2.

Czego oczekuje od nowego auta:
- niskiego spalania
- komfortu na trasie (możlwiość spokojnej rozmowy przy120km + brak problemów przy wyprzedzaniu)
- klimatronik (jednostrefowa)
- automat (koniecznie)

Dziś oglądalem i jezdziłem Toyotą Auris Hybrid 136km kombi w automacie. Była to wersja Selection ze skórzaną tapicerką / materiałowymi siedzeniami (dobrze trzymanie boczne) i innymi bajerami. Auto prowadziło się świetnie. Bezstopniowa skrzynia E-CVT wydaje się być komfortowa. Auto jest ciche i fajnie działa ta ich Hybryda. Jestem mega pozytywnie nastawiony do tego modelu.

Koszt auta to 100 tys z małym hakiem. Czekam jeszcze na promocje wyprzedażowe i liczę rabat około 10 tys (koniec roku).

Spalanie w mieście może tu wynosić 5l także znakomity wynik i relatywnie niski koszt za paliwa przy moim przebiegu. Dodatkowy autem marki jest to, że wartość auta nie spadnie szybko (choć nie zamierzam i tak go sprzedawać po okresie leasingu tylko odkupić i korzystać).

Jakie inne marki są warte obejrzenia z tego segmentu. Myślałem o Fiat Tipo kombi w automacie (120 KM) ale tam koszt > 80 tys a wyposażenie trochę słabsze niż w toyocie. Producent podaje niby < 6l.

Może nowa Opel Astra, choć ona chyba będzie podobna cenowo do Toyoty a spalanie raczej większe.

Chętnie wysłucham propozycji, bądź opinii na temat wymienionych aut.
mika84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 1984
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam (była Primera P11)
Silnik: Nie mam

22 Lip 2017, 16:54

Szczerze to ciężko będzie znaleźć konkurencję dla Aurisa hybrydowego.
Jedynie cena jest trochę wysoka, bo za 109 900zł masz Mazdę 6 165KM kombi z 6-biegowym automatem. Średnie spalanie 7-7,5l/100km.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Lip 2017, 17:07

Mazda 6 ma niewątpliwie to coś ale jednak jest to 110 tys. za wersję podstawową jak się nie mylę. Dodatkowo auto jest trochę zbyt sportowe :) (kurde marudzę na mazdę 6 - nie wiem co jest :)).
Dodatkowo głównym czynnikiem jest dla mnie spalanie, które przy hybrydzie bedzie mega niskie.
mika84
Nowicjusz

23 Lip 2017, 08:52

Jest jeszcze hybrydowa Kia Niro (spełnia idealnie Twoje wymagania):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Lip 2017, 09:05

Niro, mimo wszystko, to mniejsze auto od Aurisa kombi (chodzi mi o bagażnik). Plus nie wiemy chyba jeszcze jak się sprawdzi technologia hybrydowa od Koreańczyków. Auris to bardziej pewny wybór (nie słyszałem o jakiś większych wpadkach w hybrydach Toyoty).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

25 Lip 2017, 07:47

Jedyna rozsądna opcja jaka przychodzi mi do głowy to KIA Ceed która znana jest z niezawodności. Można kupić wersję kombi. Poza tym w zasadzie spełnia wszystkie stawiane warunki przez autora wątku.
Cenowo też można zmieścić się w zaproponowanym przedziale. Na http://www.landcar.pl/sprzedaz/nowa_optima_kombi/294/ można znaleźć przykładową specyfikację.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...
    Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
    Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...

25 Lip 2017, 20:25

Wracając jeszcze do tematu auris hybrid. Czy Waszym zdaniem to auto:

https://pewneauto.sites.toyota.pl/ofert ... uris/13933

jest warte ceny ?
Wiem, że jest tylko 3 letnie ale ma przebieg jak diesel :)
Czy jest warte swojej ceny ?
mika84
Nowicjusz

25 Lip 2017, 20:48

Lewe przednie nadkole + tylny zderzak jakiś taki ciemniejszy, ja bym obejrzał
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

31 Lip 2017, 22:55

A co byś powiedział na Volvo V40 ? Myślę, że opcja warta rozważenia, no i nie stoi to na rogu każdej ulicy. To akurat taka opcja zawierająca się w tym haczyku, o którym pisałeś :) Mało pali i w środku też jest przyjemnie cicho, no ale to marka premium, więc inaczej chyba nie mogłoby być.

Myślę, że warto, żebyś sobie porównał to co rozważasz z moją propozycją w dostępnych konfiguratorach :ok:
marcinwwa
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo XC60
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2015

02 Sie 2017, 00:07

Ja też stałem przed podobnym wyborem miałem Tipo na dobe i dzisiaj mam Kię na dobę Oplem astra jeżdziłem cztery razy i powiem tak, po wszyskich internetowych lustracjach wybieram Tipo120 KM t-Jet 1.4 sprawdzone silniki od wielu lat na rynku - bezproblemowe, ale bez gazu , a ty możesz zamówic z gazem Kia mułowata duzo pali mówię o silniku 1.6 GDi 135Km Opel za dużo potencjalnych poważnych usterek typu poprawiona niby skrzynia m32 nazywa się teraz m60, spalanie stukowe i zdarzające sie przez to pękające tłoki poczytaj forum astra 5 to sie przekonasz .To jest mój temat
jakie-nowe-auto-benzyna-budzet-85tys-vt101005.htm
redzik
Nowicjusz

Auto: seat leon