REKLAMA
Witam.
Zastanawiam się nad zmianą auta. Cena która mogę przeznaczyć to ok 12k max 13k zł.
Autem prawdopodobnie będzie często jeżdżone ok 2-3km. (do sklepu i na przystanek), ok 40km (zakupy 20+20 powrót), ok 60km (trasa 30+30 powrót) i inne wypady. Roczny przebieg myślę, że ok 15-20k km.
Podając wymagania mam nadzieję, że znajdę takie auta. A nie będzie to jakaś perełka wśród milionów.
- Kombi
- Rok 2000+
- w miarę oszczędny nie chce żeby paliło więcej niż 8-9l w mieście.
- Blacha, żeby w miarę sie trzymała.
- Przebieg tak ok 150k max 170k
- Silnik hmm... zastanawiam się nad dieslem, ale benzynę też biorę pod uwagę.
- Moc myślę, że ok 90koni
Przeglądając oferty wpadłem na focusa mk1. Auto w miarę mi się podoba. Do 13k można dostać w miarę dobry egz (przynajmniej na zdjęciach tak wygląda).
Zastanawiam się nad silnikiem. Aktualnie jeżdżę benzyniakiem i nie mam z nim problemu. Nigdy dieslem nie jeździłem, ale słyszałem, że przed jazda musi się nagrzać. Przy wypadzie do sklepu (2km) raczej się nie nagrzeje, a nie mam zamiaru zapalać silnika i czekać kilka minut aż się nagrzeje.
Wracając do Focusa, najczęściej można je znaleźć z silnikiem diesla. Są silniki TDDi i TDCi, który polecacie? Pytam odnosząc się do silników Focusa z lat 2000-2002.
Jak jest z tymi dieslami, możecie podać jakiś link jak się powinno je prawidłowo używać. Tylko taki w którym jest wszystko opisane. Nie chce, żeby mi silnik padł, bo np. ciągnę go do 4k obr. a diesle chyba tego nie lubią (przynajmniej gdzieś takie coś wyczytałem).
Pozdrawiam.