Auto za 25 tyś

19 Mar 2011, 15:25

Witam Panowie. Proszę o pomoc w doborze auta za kwote do 25 tyś. Rozważam kupno mazdy 6, peugeot 407, audi a 4 b 6, saab 9-3 2 generacja. Wszystko sedan, Które uważacie za najmniej bezawaryjne i najbardziej warte uwagi ? Co do saaba to jak to wygląda z częściami do niego i awaryjnością - w internecie nie ma za dużo inf o tym aucie jedynie na autocentrum. Peugota mam wątpliwości bo to francuz - jedynie cena co do rocznika najbardziej odpowiada. Mazda 6 bardzo mi się podoba ale za to ceny części kosmiczne... Jakie auto uważacie za najlepsze ? :)
lewusmagilla
Nowicjusz

Miejscowość: poznań

19 Mar 2011, 15:53

Uważam, że żadnego z tych aut nie kupisz w dobrym stanie za te pieniądze.
Saab 9-3 jeździ na płycie podłogowej Vectry C i dzieli z nią wiele elementów więc nie ma tragedii.
407 jest typowym francuzem czyli udanym samochodem, z tym, że z tym budżetem musisz się rozglądać za najtańszymi egzemplarzami a to zawsze jest obarczone dużym ryzykiem, w przypadku 9-3 tak samo.
Mazdę 6 z początku produkcji pewnie znajdziesz ale to już prawie 10 letni samochód.
Rozważyłbym Forda Mondeo za te pieniądze można już znaleźć egzemplarz godny uwagi.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2011, 16:13

407 u nas jest bardzo popularny był okres w którym schodził jak świeże bułeczki dlatego za naszej zachodniej granicy przyjeżdżało bardzo dużo tzw "igiełek". Jeszcze zależy jaki cię interesuje silnik. Ludzie mówią że benzyniaki w 407 nie mają większych problemów, ale kto to tam wie na co się trafi. A co do 2.0 HDI 136km jest to typowy silnik który jak każdy diesel ma filtr cząstek stałych. Teraz jego usunięcie kosztuje około tysiąc złotych. A4 B6 tutaj albo 1.9TDI 130km lub 2,5 180km który został w pewnym sensie poprawiony i nie zdarzają mu się typowe usterki z wersji 150 i 163km. Jeszcze można porozglądać się za 1.8T 150km jeżeli interesuje cię benzyniak. Może byś do tego jeszcze dorzucił E46 150km na CR.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

19 Mar 2011, 16:25

Witam e46 odpada :P interesuje mnie raczej benzyna i to nie za mocna, nie zależny mi na dużej mocy tylko optymalnie co do spalania, 1.8-2.0 120-140 km ( spalanie ok 10 l ) spokojnie mi wystarczy :) Co do diesel to raczej nie ma sensu ponieważ rocznie zamierzam robić ok 10 tys km.
lewusmagilla
Nowicjusz

Miejscowość: poznań

19 Mar 2011, 18:13

Mazde 6 mozna kupic do 25 tys tylko trzeba sie sporo na szukac (ale jest to realne) a z tych co podales wydaje mi sie ze badzie najmniej awaryjna konstrukcja czasami warto rozwazyc zakup bardziej ubogiej wersji kosztem mniejszego przebiegu

[link do oferty na Allegro wygasł]
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

19 Mar 2011, 18:51

Biedrona napisał(a):Mazde 6 mozna kupic do 25 tys tylko trzeba sie sporo na szukac (ale jest to realne) a z tych co podales wydaje mi sie ze badzie najmniej awaryjna konstrukcja czasami warto rozwazyc zakup bardziej ubogiej wersji kosztem mniejszego przebiegu

[link do oferty na Allegro wygasł]

ciekawostka apropo ogloszenia wyzej:
w M6 nie da sie sprawdzic rocznika szyb z wyjatkiem przedniej(czolowej).
ocena bezwypadkowosci po szybach w tym modelu jest wiec praktycznie niemozliwa, szczegolnie ze czolowki lubia pekac od kamieni wyrzucanych spod kol(wplywa na to m.in nachylenie szyby, czynnikiem zwiekszajacym ryzyko pekniecia sa takze kola wielkosci 16' i wiecej oraz spore predkosci(130 w gore).
Moze sie przydac ogladajacym takie Mazdy :razz:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ