Zastanawiam się nad zmianą auta (aktualnie Civic 3HB) tylko nie wiem jakiego szukać. Na razie wiem tylko, że musi to być kombi, ale mam też kilka innych wymagań.
Pozwoliłem sobie skopiować z jednego z tematów. Kwota: 20tyś
Rok: 2000+
Silnik: Raczej benzyna, bo aktualnie autem nie będę robił więcej niż 20tyś km. Wydaje mi się, że diesel się nie opłaca, może się mylę?. Moc powyżej 130km, żeby dało się tym jechać. Dobrze znosił gaz.
Nadwozie: Kombi nie musi to być tak duże jak omega czy mondeo. Ważne, żeby dało radę bez problemu zapakować fotelik, a do bagażnika wózek i kilka toreb.
Spalanie: Myślę, że
średnie spalanie ok 9-10l. Gazu pewnie będzie spalał ok 12-13l więc ok.
Prowadzenie: Komfort jazdy jest ważny, bo nie tylko autko do pracy, ale też dalsze wypady typu wakacje czy jakis wypad na weekend. Dobre wyciszenie przy predkościach ok 180km\h (żeby dało sie rozmawiać nie krzycząc). Fajnie gydy się jakoś fajnie trzymał drogi. Dobre wytłumienie jazdy po nierównościach.
Awaryjność: Najlepiej, żeby się nic nie psuło, ale tak się nie da. Dlatego jak najmniejsza.
Wyposażenie: Tutaj dużych wymagań nie ma. Standardowo: el . szyby, lusterka, kilma, centralny z pilota, kierownica wielofunkcyjna.
![Razz :P]()
Koszty utrzymania: Pomijając paliwo filtry i oleje. Nie chce żeby koszt innych części mnie zjadł. Nie chce wywalić całej wypłaty na jakiś czujnik czy inną pierdołę. Również na części typu klocki czy tarcze jak do większości aut można kupić za (strzelam) 600zł to nie chce wywalać ok 1200zł. Chyba, że trwałość części do tej marki jest trwalsza i jest to udowodnione.
Auto ma służyć przynajmniej 3-5 lat.
Oczywiście mam swoje typy i chciałbym żeby ktoś mi polecił lub odradził dany model. A może poleci jakiś inny.
BMW E46 - Podoba mi się, w tej cenie może uda się znaleźć coś ok 2001r. Jeśli chodzi o bezawarynją jazdę i komfort to chyba spełnia. Koszty utrzymania, tutaj słyszę różne opinie. Jedni mówią ze jest dużo drożej inni, że owszem jest drożej, ale jakość pozwala na dłuższa eksploatacje.
Passat b5 - Zawieszenie nie jest tanie w tym modelu. Nie ma opinie, że się sypie. Niestety nie podoba mi sie.
Volvo V40 - jest w rodzinie i jest zachwalane. Jedynie krążą opinie, że jak cos padnie to gruba kasa jest potrzebna. Linie mi się podoba.
Vectra - Na jej temat nic nie wiem.
Mondeo - Wiem tylko, że rdza je lubi, nie wiem jak reszta.
Audi A4 - Podobnie jak z BMW, ale nie podoba mi się.
E46 jest moim faworytem. Jednak to BMW i obawiam się, że koszta utrzymania mogą mnie zjeść.