Kombi, do 200 tysięcy, nowe.

29 Sty 2025, 19:50

Cześć!

Poszukiwany wymierający gatunek - kombi.

Będzie to przesiadka z passata b8, 2.0 tdi 150 km, kombi. W obecnym aucie przeszkadza mi manual, trochę za głośne wnętrze (dużo rozmawiam przez tel w aucie). Innych wad nie widzę.

1. Budżet - do 200 tysięcy.
2. Zależy mi na: trwałość, dobre wyciszenie (tu odpada np. Camry z tego co czytałem forum), pakowność (czyli kombi, ewentualnie liftback, znowu - Camry: sedan).
3. Ekonomika - niskie zużycie paliwa, sensowne koszty serwisu.
4. Lampy matrix LED
5. Zużycie roczne około 20-25 tysięcy. 40% autostrady, drogi szybkiego ruchu, 40% drogi lokalne, 20% miasto.

Rozważane auta:
a) nowy passat 1.5 TSI - obawy co do silnika plus obecnie dzieją się cuda z elektronika
b) superb z tym samym silnikiem.
BladeRuner
Obserwowany

31 Sty 2025, 02:04

Słabo z odpowiedziami, bo sam zaznaczyłeś, że pewnie z Passata do Passata ;). Kombi to na dzisiaj VAG ;). Szkoda, że Cupra Leon Sportturer ma rozmiar Octavii, ale do 200k można pewnie wylosować mocną wersję 300+ KM z 4x4 i ten wygląd... :twisted:
Co tam jeszcze się mieście w budżecie? Merc CLA, Volvo V60.
Widzę jakąś sztukę Arteona! https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... GDI1c.html
Kombiaków wbrew pozorom jest sporo, ale klasy C, czyli sporo mniejsze: Corolle, i30, Ceed, Focusy ST X 280KM....
Natomiast zastanawiając się nad Passatem i Superbem, to nie bardzo jest nad czym, bo Superb o niebo lepszy, obiektywnie. Testowałem oba 280/4x4.
Kizashi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1999
Auto: Honda Crosstour / VW Passat SE
Silnik: 3.5 282 / R5 2.5 172
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Lut 2025, 15:00

Kizashi - dzięki za odzew!

Jak Twoje odczucia (porównując Passata do Superba) - wyciszenie? (rozumiem, że porównywałeś takie same silniki, oba z szybami akustycznymi)?
BladeRuner
Obserwowany

04 Lut 2025, 18:25

Porównywałem takie same wersje silnikowe, benzyna 4x4. Jeśli chodzi o wyciszenie to nie zauważyłem różnicy. Nie zastanawiałem się, jakie tam są szyby ;). Ale Superb ma więcej miejsca w środku, większy bagażnik i ma większy rozstaw osi. To subiektywne, ale chyba lepiej się prowadził, co dało się odczuć zwłaszcza przy większej prędkości na mokrej... :p Średnio jakoś szybciej nim jeździłem ;)
Kizashi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1999
Auto: Honda Crosstour / VW Passat SE
Silnik: 3.5 282 / R5 2.5 172
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...