Kombi, do 200 tysięcy, nowe.

29 Sty 2025, 19:50

Cześć!

Poszukiwany wymierający gatunek - kombi.

Będzie to przesiadka z passata b8, 2.0 tdi 150 km, kombi. W obecnym aucie przeszkadza mi manual, trochę za głośne wnętrze (dużo rozmawiam przez tel w aucie). Innych wad nie widzę.

1. Budżet - do 200 tysięcy.
2. Zależy mi na: trwałość, dobre wyciszenie (tu odpada np. Camry z tego co czytałem forum), pakowność (czyli kombi, ewentualnie liftback, znowu - Camry: sedan).
3. Ekonomika - niskie zużycie paliwa, sensowne koszty serwisu.
4. Lampy matrix LED
5. Zużycie roczne około 20-25 tysięcy. 40% autostrady, drogi szybkiego ruchu, 40% drogi lokalne, 20% miasto.

Rozważane auta:
a) nowy passat 1.5 TSI - obawy co do silnika plus obecnie dzieją się cuda z elektronika
b) superb z tym samym silnikiem.
BladeRuner
Obserwowany

31 Sty 2025, 02:04

Słabo z odpowiedziami, bo sam zaznaczyłeś, że pewnie z Passata do Passata ;). Kombi to na dzisiaj VAG ;). Szkoda, że Cupra Leon Sportturer ma rozmiar Octavii, ale do 200k można pewnie wylosować mocną wersję 300+ KM z 4x4 i ten wygląd... :twisted:
Co tam jeszcze się mieście w budżecie? Merc CLA, Volvo V60.
Widzę jakąś sztukę Arteona! https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... GDI1c.html
Kombiaków wbrew pozorom jest sporo, ale klasy C, czyli sporo mniejsze: Corolle, i30, Ceed, Focusy ST X 280KM....
Natomiast zastanawiając się nad Passatem i Superbem, to nie bardzo jest nad czym, bo Superb o niebo lepszy, obiektywnie. Testowałem oba 280/4x4.
Kizashi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1999
Auto: Honda Crosstour / VW Passat SE
Silnik: 3.5 282 / R5 2.5 172
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Lut 2025, 15:00

Kizashi - dzięki za odzew!

Jak Twoje odczucia (porównując Passata do Superba) - wyciszenie? (rozumiem, że porównywałeś takie same silniki, oba z szybami akustycznymi)?
BladeRuner
Obserwowany

04 Lut 2025, 18:25

Porównywałem takie same wersje silnikowe, benzyna 4x4. Jeśli chodzi o wyciszenie to nie zauważyłem różnicy. Nie zastanawiałem się, jakie tam są szyby ;). Ale Superb ma więcej miejsca w środku, większy bagażnik i ma większy rozstaw osi. To subiektywne, ale chyba lepiej się prowadził, co dało się odczuć zwłaszcza przy większej prędkości na mokrej... :p Średnio jakoś szybciej nim jeździłem ;)
Kizashi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1999
Auto: Honda Crosstour / VW Passat SE
Silnik: 3.5 282 / R5 2.5 172
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...