Kombi do 20tysiecy

13 Mar 2016, 10:05

Witam!
Aktualnie jestem właścicielem bmw e36 z 93r. Autko jest juz na wymarciu :( . Dlatego szukam jakiegoś większego auta z racji rodziny.
Poszukuje rodzinnego kombika w rozsądnej cenie do 20tysiecy zl. Przeglądając Internet znalazłem kilka ale praktycznie wszystkie albo mi odradzono albo za drogie, byly to, alfa Romeo 159jtdm 150km 6-skrzynia (ale ponoć dość awaryjna i ciężko dostępne części).
Vw passat b6 (ale nie bo zawieszenie siada i coś tam jeszcze) myślałem tez nad bmw e46 320 dużo jeździłem ale wiem ze za taka kwotę nie dostane mlodSzego auta niż 2003 rok. Ostatnio widziałem tez mazde6 z 2007-08 ale nic na jej temat nie wiem. Pomożecie coś znaleźć?
Axelander
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Auto: Bmw e36
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

13 Mar 2016, 10:52

Jak chcesz duze kombi polecam Opla Vectre z silnikiem 2.0T + lpg lub tanszego w utrzymaniu 1.8 140KM + lpg.
Jeżeli wolisz klekot pod maską to 1.9cdti w 120 lub 150KM.

Alternatywa to wspomniana Mazda 6, któa jest bardzo trwała i mało problematyczna. Jej słabymi punktami są podatność na korozję (w tych rocznikach nie ma się co jej obawiać) i diesle.
Zatem tylko benzynowy i 2.0 + lpg.

Passat w kombi to kawał fury. Tutaj najsensowniejszy jest 1.8T.
Z minusów wspomniana zawiecha, która u mnie jest do roboty i niedługo to szarpnie po kieszeni...

Jeżeli rocznikowo nie beziesz sie upierał na nowszych autach zerknij również na Volvo V70. Z silników wybór jest spory dobre są diesle jak i benzyniaki.
Np 2.4 warty uwagi.
Oraz warta uwagi jest Honda Accord tu kazdy silnik OK.

Romeo 159 moze kusi wyglądem, ale w srodku to maluszek jest :)
nie wspominając o kaprysach...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2016, 11:35

Szukam w miarę młodego auta żeby można nim bylo pojeździć kilka dobrych lat, wiadomo mala awaryjność, licznik tak samo. Jeśli chodzi o moc to szukałbym raczej auta, gdzie po odstawieniu żony z córeczką mógłbym depnac od czasu do czasu :D . Tylko jest jeszcze dylemat co lepiej wyjdzie diesel czy benzyna. Jakichś tam dużych tras nie będzie głównie miasto ew. Wyjazd na wakacje
Axelander
Nowicjusz

13 Mar 2016, 12:35

Axelander napisał(a): byly to, alfa Romeo 159jtdm 150km 6-skrzynia (ale ponoć dość awaryjna i ciężko dostępne części).

w tej cenie na pewno taka będzie
w normalnej cenie nie jest problematyczna

Jak jeździsz głównie w mieście to nie szukaj diesla.
Ode mnie Renault Laguna II po fl z 2,0T.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

13 Mar 2016, 12:43

Sklanialbym się najbardziej ku tej alfie, ale mam obawy dotyczące plotek o tym ze się lubią psuć. Przegladalem Internet i znalazłem kilka dość ładnych egz. Tylko powiedzcie mi jak się ona sprawuje? I jaki silnik, bo z tego co czytałem to te 1.9jtdm z 6 skrzynia są najmniej awaryjne w porównaniu do reszty, prawda to? Może macie coś jeszcze godnego polecenia.
Axelander
Nowicjusz

13 Mar 2016, 12:47

Axelander napisał(a):mam obawy dotyczące plotek o tym ze się lubią psuć.

dobrze nazwałeś - plotki
ale są one tworzone przez ludzi co chcą taką alfę za tyle co Ty posiadasz :ok:

Po prostu albo dołożysz z 5tys. albo coś innego.

Ode mnie Saab 9-3, który ma ten sam silnik.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2016, 13:27

za tyle nie kupisz zadbanej alfy 159, w zeszłym roku była do kupienia taka jedna sztuka na forum alfy, bardzo zadbana i koleś chciał za nią deczko ponad 30k, za 20k kupisz złom
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

13 Mar 2016, 13:29

No to teraz już wiem ze mogę sobie odpuścić alfe. A co powiedziecie mi o mazdzie 6? Czy warto, jak silnik, części ktoś miał/jeździł?
Axelander
Nowicjusz

13 Mar 2016, 13:45

Mazda 6 tylko z benzyną 2,0. Diesle są do niczego.
Uwaga na rdzę na tylnych nadkolach, a tak to bardzo udane auto.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2016, 13:46

Mazda 6 dobre , mało awaryjne autko , tylko problemem jest rdza.
Silnik najlepiej 2.0 , dobrze łyka gaz
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

13 Mar 2016, 14:10

Pod względem kosztów utrzymania Mazda 6 deklasuje Alfe, pod warunkiem ze to bedzie benzyniak.
Z plusów trwały rozrząd na łańcuchu. Silniki MPI dopracowane wiec mało awaryjne, jak juz to z zaniedbania.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2016, 17:25

Axelander napisał(a):Aktualnie jestem właścicielem bmw e36 z 93r. Autko jest juz na wymarciu :(

Coraz częściej trafiają tu osoby, których pierwszy wpis rozpoczyna się od słów takich je te zacytowane przeze mnie powyżej. Nie ogarniam tego jak można zapuścić swój samochód, by można było o nim napisać, że jest "na wymarciu". Miałem w swoim życiu już trochę samochodów i każdy jeden w momencie sprzedaży był w świetnym stanie, w niektórych przypadkach w nawet lepszym niż w momencie zakupu. Zawsze wychodziłem z założenia, że jeśli się o samochód odpowiednio zadba to i on się nam odwdzięczy bezawaryjną jazdą (w myśl zasady "jak dbasz tak masz"). No i druga kwestia - nie kupuje się samochodu, na który nas w danej chwili nie stać (np. z powodu niskich zarobków czy aktualnych bieżących wydatków), bo tylko od należycie serwisowanego (z użyciem markowych części, u ogarniętego mechanika) samochodu można czegoś wymagać. Dlatego też zamiast za Alfą Romeo, BMW E46, Passatem B6 czy innym wymagającym w serwisie autem (to dotyczy również Hondy) można rozejrzeć się za czymś tanim w utrzymaniu (np. Opel Vectra, Ford Mondeo mk3 czy Skoda Octavia) i uczciwie takie auto serwisować.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

13 Mar 2016, 18:16

Niestety Kolego jesteś w wielkim błędzie. Ponieważ kupując bmw nie wiedziałem do końca, że są problemy z silnikiem. Kupiona od kolegi ojca (powinno byc zaufane) no ale niestety. Jak na razie auto jeszcze jeździ ale w każdej chwili może odmówić jazdy... Dlatego dla Twojej informacji nie polecam oceniać po tym co ktoś napisze :) bo wszystko się może zdarzyć :). Pieniądze są lecz nie chce wydawać więcej niż 20tysiecy, po prostu. A napisałem tutaj, żeby się douczyć co lepiej wybrać ;). Macie jeszcze jakieś propozycje? Jak na razie pozostaje przy Maździe
Axelander
Nowicjusz

13 Mar 2016, 19:29

Jeśli tak to sorry. Silnik zawsze można naprawić/wymienić i przynajmniej człowiek wie co ma (z używkami zawsze jest loteria), no ale zrobisz jak uważasz :wink: Mazda 6 mechanicznie jest bardziej niż ok (mowa o benzyniakach), ale z uwagi na potężne problemy z korozją (głównie nadkola, ale często też progi, profile zamknięte, maska, podłoga i drzwi, bywa, że rdza dopada też podłużnice i tylną belkę) osobiście nie kupiłbym tego samochodu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

13 Mar 2016, 19:42

łysy30 napisał(a):Mazda 6 mechanicznie jest bardziej niż ok (mowa o benzyniakach), ale z uwagi na potężne problemy z korozją (głównie nadkola, ale często też progi, profile zamknięte, maska, podłoga i drzwi, bywa, że rdza dopada też podłużnice i tylną belkę) osobiście nie kupiłbym tego samochodu.

mam to samo ale nie sposób pominąć tego samochodu w propozycjach przy zaznaczeniu rudej wady :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika