Kombi DO 55tyś zł

30 Mar 2025, 13:00

Witam sympatycznych użytkowników forum samochodowego.
Jak w temacie, przymierzam się do zakupu samochodu kombi do 55 tysięcy złotych. Interesują mnie modele np. Renault Megane, Ford Focus, Peugeot 308 , Kia Ceed, Opel Astra, Hyiundai i30 lub inne. ale żeby były względnie młode z niskim przebiegiem. Jeżdżę niewiele (max 5 tyś km rocznie) głownie po mieście, więc myślę o benzynie.

W czasach, w których co drugi samochód to pseudo suv i co drugi silnik to jakieś turbodoładowane 0.9 lub 3 cylindry ciężko coś wybrać.
Już 2 tygodnie czytam i oglądam i nie wiem jaki silnik będzie solidny, bo wszystkie silniki mają złą opinię.
Chciałbym poradzić się, które z tych modeli lub jakichś innych uważacie za najlepszy wybór patrząc pod kątem awaryjności oraz kosztów eksploatacji.
Proszę o poradę.
:)
Tesze
Obserwowany

30 Mar 2025, 15:33

Zerknij w kierunku i30 1.5dpi/110. Auto proste, silnik prosty, znajdziesz coś naprawdę świeżego
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Mar 2025, 20:59

franccc napisał(a):Zerknij w kierunku i30 1.5dpi/110. Auto proste, silnik prosty, znajdziesz coś naprawdę świeżego

Ok. Dzięki. Trochę może być mułowate, ale obadam.
W sumie nie wymieniłem golfa. Dziś poczytałem i golf 7, te silniki tsi 1.4 i 1.5 też są spoko.
Ktoś może coś wie na temat tych silników w golfach?
Tesze
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Hyundai i30 nowej generacji w wersji 3-drzwiowej
    Hyundai zaprezentował pierwsze zdjęcia nowego modelu i30 w wersji 3-drzwiowej, którego oficjalna premiera będzie miała miejsce 27 września, podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu. 3-drzwiowa wersja i30 jest ...