Kombi do 60 tys. // beznzyna // golf 7 najlepszy??

24 Mar 2023, 00:44

Cześć wszystkim,

Szukam następcy wysłużonej już Fabii 2 Kombi.

Potrzebuję:
- kombi, ewentualnie coś innego o ile ma równie pojemny bagażnik - np. multivan
- niskie spalanie
- niskie koszty utrzymania
- dobre wyciszenie
- klimatyzacja automatyczna
- dobre oświetlenie drogi

Wykorzystanie - głównie miasto - odległości 5km, czasami 50km, raz na miesiąc/dwa miesiące wyjazdy po Polsce, raz w roku na Europę.
Przebieg roczny ok. 15k km. Dlatego myślę o benzynie.

Zainteresował mnie Golf 7 kombi, silniki 1,2 tsi, 1,4 tsi. Czy to dobry wybór w tym budżecie, Na jakie silniki zwrócić uwagę, a jakichś unikać?
Podoba mi się przestronne wnętrze i układ kokpitu - dla niektórych nudny, a dla mnie uporządkowany:)

Myślałem jeszcze o hybrydzie Toyoty, ale nie wiem czy używaną w tym budżecie warto brać.
Niedzielny89
Nowicjusz

24 Mar 2023, 01:45

Ja bym pomyślał bardziej nad Skodą Octavią 3 kombi.
Silniki? raczej tutaj 1,4 bardziej wydajne a spalanie podobne co 1,2
Co prawda w mieście samym to i 1,2 starczy, podejrzewam że 1,0 R3 dawałby radę chociaż to już głupota, po prostu pcha niuton, natomiast na trasach, zacznie brakować pary górą, stąd lepsze 1,4
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

24 Mar 2023, 06:44

Jeśli chcesz mieć auto tanie w utrzymaniu auto to trzeba szukać czegoś z wolnossacym silnikiem.
Hybryda jest ok choć swoje trzeba zapłacić. Możesz za to zerknąć na toyotę ale z silnikiem 1.6/132, prosta, sprawdzona konstrukcja a do tego w razie potrzeby możesz dołożyć lpg.
Moimi faworytak byłyby pewnie kia ceed i hyundai i30. Poziom bezproblemowości podobny do toyoty a ceny na rynku wtórym nie są tak kosmiczne
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Mar 2023, 06:49

Niedzielny89 napisał(a):Myślałem jeszcze o hybrydzie Toyoty, ale nie wiem czy używaną w tym budżecie warto brać.

Warto :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Mar 2023, 09:42

Patrząc na wymagania i jazdę po mieście to lepiej brać hybrydę, wygodniej, taniej. Za to w trasach szybkiego ruchu lepiej sprawdzi się TSI, tylko Ty większość planujesz robić wokół komina, a do tego celu najlepiej pasuje hybryda.

Podsumowując - wolisz osiągi bierz TSI, wolisz ekonomię i nieco wycia w trasie bierz hybrydę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Mar 2023, 11:50

Niedzielny89 napisał(a): silniki 1,2 tsi, 1,4 tsi. Czy to dobry wybór w tym budżecie,

nie
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porządne opony to klucz do bezpiecznych wyjazdów
    W okresie świąteczno-noworocznym i ferii zimowych, gdy setki tysięcy z nas wyrusza na zasłużony wypoczynek, należy pamiętać o kluczowych kwestiach związanych z bezpieczeństwem na drodze. Według badań aż 70% Polaków ...
    Wyprawa do Moab
    Po raz kolejny mialem zaszczyt organizowac wyprawe do Moab z firma Autotraper z Lodzi . Tym razem byl to memorial Macka Majchrzaka. Na imprezie stawily sie 32 osoby...miedzy innymi kilka "grubych" nazwisk ze swiata polskiego ...