Lexus IS250 vs. Mercedes W204

20 Mar 2023, 12:46

Planuje zakup auta i zastanawiam się nad Lexusem IS250 i Mercedesem W204 z 4-cylindrową benzyną.

Nie mam pewności co do najważniejszej dla mnie kwestii czyli kosztów utrzymania.
Ten Lexus ma opinie mało awaryjnego lecz jak już coś się zepsuje to koszty są ogromne.
4-cylindrowe benzyniaki w W204 też mają niezłe opinie ale chyba nie jest to jednostka aż tak bezawaryjna jak ta w Lexusie.
I teraz pytanie jakie są koszty serwisu tego Mercedesa? Takie jak w IS250 czy może trochę niższe albo o wiele niższe?

Najkrócej rzecz ujmując, które auto będzie tańsze w utrzymaniu i jak duża to będzie różnica?
rvv
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Mar 2023, 13:18

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie co wyjdzie taniej, za dużo zmiennych. Nie wiem jaki budżet wchodzi w grę ale silnik lexa przed liftem "ideałem" nie jest, w204 też bezpieczniej brać po fl.
Trzeba też brać pod uwagę, że tych 208ps w lexusie po prostu nie czuć i w najczęściej używanych zakresach obrotów w204 będzie się zbierał lepiej + można mu zapakować lpg
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Mar 2023, 13:24

Na zakup mam chcę przeznaczyć 35 tys. także w grę wchodzi tylko przedlift czyli wersja z kompresorem. Ale z tego co czytałem to wersja z kompresorem jest słabsza niż ta z turbo lecz mniej awaryjna i tańsza w naprawach.
rvv
Nowicjusz

20 Mar 2023, 13:42

IS250 pamiętam, że były też problemy z manualną skrzynią biegów i na pewno warto to mieć na uwadze jak byś celował w manual.
Ostatnio edytowany przez Rokiko, 20 Mar 2023, 14:03, edytowano w sumie 1 raz
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Mar 2023, 13:49

Zapomniałem dodać w pierwszym poście, że tylko automat biorę pod uwagę.
rvv
Nowicjusz

22 Mar 2023, 19:54

Może ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?
rvv
Nowicjusz

22 Mar 2023, 20:55

Co chcesz wiedzieć o is 250?

Dla mnie jesteś za bardzo wyliczony kupujesz auto premium do tego MB nie należy do mistrzów bezawaryjności, silniki o których tu była mowa też miały przygody rozrządu . Do tego wersja z kompresorem daje średnie odczucia z jazdy.

Is250 przed liftem miał ciągotki do brania oleju. Piszę o ciągotkach bo nie było to obligatoryjne a jak brał to brał sobie tak do przebiegów liczonych w setkach tysięcy. Jest to o tyle problem że trafiają się zaniedbania (brak dolewk).
Trafiają się problemy "grzechotki" przy rozruchu. Jedni to robią drudzy czekają na dobranie się z rozrządem. Wtedy wymieniany jest bęben/y vvti. No i tu znowu jest tak że znam takich co już mają ponad 300k.km.i nie robili rozrządu. Jest to spory koszt bo to jest Vka na łańcuchu.
Deska rozdzielcza posiada "wadę" przy środkowych wlotach powietrza pojawi się pęknięcie no i...tyle z tej wady.

Elektromechanika stabilna nie tak jak w od mk1 ale ok.i o wiele lepiej niż w MB.

Skrzynia wystarczy jej wymiana statyczna oliwy co 60k.km. Delikatna, nie lubi upalanek ale fajnie chodzi i jest dosyć trwała.

Z rdzą jest w miarę ok.

Od czasu do czasu potrzebny jest zabieg czyszczenia nagaru.

Wersja Fl ma to wszystko poprawione.

Części zamienne, większość jest. Problem pojawia się przy dzwonie bo jest mało angolów chociaż diesle służą pomocą :D

Kiedyś wydawało mi się że był większy wybór zamienników.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Mar 2023, 17:45

Racja,osobiście w miarę współczesnego Mercedesa używanego bym nie kupił,ba,nie chciałbym za darmo,wiem czym to pachnie,to prawda,że takie W204 poliftowe ,kupione w salonie nie poczuje przebiegu 500 tyś km jeśli oleje były wymieniane tak,jak trzeba,to rzeczywiście auta wysokiej jakości,jeśli ktoś kupił takie auto w salonie będzie bardzo zadowolony,niestety,ale już używane nie cieszą się dobrymi opiniami,bo jak może być inaczej,jeśli nawet świetnie wyglądające auta mają 500-700 tyś km w butach?!Na liczniku wiadomo,180 tyś km:) Lexusy za to używane ,to najwyższa półka w ocenach mechników,tylko wiadomo,dobrze wybrać silnik i omijać automaty.Hondy Legend np.jeśli nie zjedzone przez rdzę z silnikami benzynowymi V6 deklasują wszystkie podobne silniki niemieckie trwałością i bezawaryjnością,odpowiednio obsługiwane i eksploatowane wytrzymują 800 tyś km bez tykania rozrządu,a wszyscy prawie,tylko BMW,AUDI,Mercedesy,wyjeżdżone do cna Padła,omijajcie te wychuśty z daleka,nawet gdyby wyglądały jak nowe z salonu,to tykające bomby,drogie w zakupie jako nowe,eksploatowane na zachodzie do momentu puszczania krwi z układu wydechowego.Mój kuzyn ma kolegę,który handluje tylko AUDI,i koniec,schodziły jak świeże bułeczki,kiedyś,wystawiał je na znanych portalach,dzisiaj wystawił,po kilku dniach zbyt,spotkałem kuzyna i się go zapytałem,skąd Arek bierze TDI-ki z tak niskimi przebiegami,he,he odpowiedział,tylko jedno AUDI miało b.niski rzeczywisty przebieg 500 tyś km,udało się mu kupić tanio,drogo sprzedał,bo wiesz .180 tyś km na blacie,a poza tym,wszystkie miały 700 tyś km minimum w butach ale przebiegi nierzeczywiste poniżej 200 tyś km:)Myslicie,że cofki liczników to przeszłość?! Auto ma taki przebieg na jakim wjeżdża do Polski,i żadne Cepiki,Srepiki tego nie wykucają,trzymajcie się z daleka od używanych BMW,Mercedesów,AUDI,to już Padła,po prostu.Naturalnie można mieć szczeście,jakie ja miałem,no ale wiedziałem w co celować,25 letni Mercedes przez dwa lata po zakupie ani jednej awarii,oceniam,że jeśli rdza go nie wybzyka,przez 20 lat nic przy nim nie będę musiał robić,W204 brata z 2014 r ,to przy nim po prostu ,,lyki,,jedynie automat ma podobne pancerny,a wystarczyło tylko zastosować takiej jakości łańcuchowe układy rozrządu jakie były dawniej,i W204 byłoby autem naprawdę b.trwałym.Ten post kieruję tylko i wyłącznie do czytających,pytających,gdyż udzielający rady dobrze wiedzą o tym wszystkim.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Mar 2023, 20:35

PhantomASA1 napisał(a):Lexusy za to używane ,to najwyższa półka w ocenach mechników,tylko wiadomo,dobrze wybrać silnik i omijać automaty
chyba trochę Cię poniosło :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004