Kombi ekonomiczne i tanie w utrzymaniu? możliwe? :)

17 Sie 2013, 22:06

Witam.
Myślę o zmianie auta na większe(urodziła mi się córeczka) i mam nadzieję na kolejne dziecko kiedyś...
Samochody nie zmieniam często,dbam o nie i generalnie mało jeżdzę dlatego postanowiłem przesiąść się z diesla na benzynę.Benzyna również dlatego iż rocznie nie przekraczam 10.000 km a na wczasy nie wybieram się raczej autem.Do tego dochodzi możliwość trafienia na diesla do remontu (wiadomo ile kosztuje naprawa)Łatwiej o pewniejszą benzyne z mniejszym przebiegiem.
Mam kilka modeli na oku.
Proszę bardzo panowie i panie o debatę o tych autach.
Chodzi mi przede wszysktim o koszty utrzymania takiego auta:
-spalanie
-koszty wymiany najczęściej psujących się częśc
-awaryjność
Upatrzone modele wszystkie koniecznie kombi :)

Volvo V 50 1.8 drogi i duże spalanie lecz najbardziej mnie ciągnie do tego auta

Skoda Octavia II 1.6 myślę że rozsądne rozwiązanie,podobno mało pali

Ford Focus II 1.6/1.8 tak samo tani i ekonomiczny??:) także wydaje się rozsądnym rozwiązaniem

Golf 5/6 1.6 podobno dużo palą

Toyota Avensis 2.0 dużo miejca ale spalanie dość duże ...podobno :)

Czy w wymienionych modelach znajdują sie np. aluminiowe wahacze jak w audi lub tego typu drogie w wymianie części?
Bardzo proszę o pomoc.
lukilik
Obserwowany

Auto: VW Polo 1.9 SDI 2003
Silnik: 1.9 SDI 64 km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Sie 2013, 07:46

lukilik napisał(a):Toyota Avensis 2.0 dużo miejca ale spalanie dość duże ...podobno

Zależy który Aven 2,0.
Jeżeli to będzie Aven1 przedlift 2,0 to spalanie w trasie pb 7l a lpg 8.5-9l miasto 8l pb i 10l lpg.
Totalnie bezawaryjny samochód. To auto jest nudne z wyglądu i nudne w użytkowaniu :D
Jeżeli myślisz o Avenach 2,0 po 01r to jest tam już inny silniki a najgorsze to że mają bezpośredni wtrysk więc nie podejdzie lpg i faktycznie jest paliwożerny.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Sie 2013, 13:40

Witam, cieszę się że volvo v50 Ci się podoba ale niestety jest droższym autem w serwisowaniu niż skoda czy fokus, bardziej podchodzi do cen audi. Jednak że jest to samochód bardzo trwały i wygodny, część części pochodzi z fokusa, mają wspólną płytę podłogową i elementy zawieszenia.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

18 Sie 2013, 15:40

Co do roczników aut to myślę że tak od 2006 budżet to do 30.000 zł.
Zapomniałem dopisać Honde Acord 2.0 wersja do 2008r.
Nurtują mnie podstawowe pytania:

Młodszą Octavie/Focusa II czy starsze Volvo V 50/Golfa 5,6/Hondę Acord / Avensis
Z tego co czytałem najbardziej ekonomiczne będą właśnie Octavia/Focus II bo silniki 1.6
Golfy mimo silnika 1.6 podobną palą tyle co Volvo V 50 1.8 / Avensis 2.0 / Honda Acord 2.0 czyli koło 10 l. to skandal!!!

Który z wymienionych aut/silników 1.8 i 2.0 nadaje się do gazu?
Czytałem pozytywną opinię właśnie o Volvo V 50 i osobie, która zamontowała gaz i bardzo sobie chwali...
proszę o więcej porad.
lukilik
Obserwowany

Auto: VW Polo 1.9 SDI 2003
Silnik: 1.9 SDI 64 km
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

18 Sie 2013, 17:39

Wszystkiego o volvo v50 w benzynie z gazem dowiesz się na volvoforum.pl , jeżdżę dieslem i nie jestem zwolennikiem gazu więc w tej kwestii nie pomogę ale cała reszta jak najbardziej.\
[link do autocentrum.pl wygasł] tutaj jest spalanie, wiarygodne dane.
Oczywiście bardziej ekonomiczne auta to skoda i ford ale to nie ten sam komfort co w volvo, jakość użytych elementów, poziom bezpieczeństwa, wyposażenia i przyjemność z jazdy :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

19 Sie 2013, 14:48

Octavia nie jest złym rozwiązaniem,zarówno jeżeli chodzi o samo spalanie,jak i stosunkowo niską awaryjność. Pod względem wyglądu- zdecydowanie Honda Acord,silnik 2.0 jest bardzo dynamiczny,nie zawiedziesz się na nim.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Lexus UX
    Auto zbudowane jest na nowej platformie oznaczonej GA-C, zapewniającej niskie położenie środka ciężkości pojazdu, a tym samym stabilną jazdę i sportowe możliwości. UX ma 4495 mm długości, 1840 szerokości i 1520 wysokości. ...
    Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...