REKLAMA
Hej
Szukam autka na zmianę. Obecnie mam starego passata 2.0 sedan benzyna/gaz. Niby jeździ ale trzeba mu sporo zrobić więc pomysł coś nowego.
Ponieważ jest nas 2+2 pomysł padł na kombi.
Marka obojętna. Myślalem o benzynie + gaz dlatego samochód musi go dobrze tolerować + mieć drobny zapas mocy
Co by mnie interesowało w samochodzie:
1. Ekonomia - nie chodzi mi o samo paliwo - ale o koszty napraw jak czytam np. koszt wymiany tego 2 tys. tamtego 4 to jak mam tyle dawać to robię ze swoim.
2. Spalanie mój obecnie pali 10/15 (trasa/miasto) gazu - może i czasami w mieście więcej. Wolałbym mniej ale jak i tyle będzie a samochód spełni pkt. 1 to przełknę tę żabę.
Średnio robię ok. 20 tys rocznie wg wskazań licznika - chociaż wydaje mi się że 5. Jeżdżę ostrożnie (dzieci) - okres szybkiej jazdy mam za sobą. Lubię auta takie jak obecnie (limuzyna) ale się nie upieram. Wygoda dość istotna ale nie najważniejsza, najważniejsze pkt.1 i 2.
Chodzi mi głównie o to jakie auto (kwota tak do 14 max z zamontowanym gazem). Auto ma mi chwilę posłużyć nie chcę zmieniać za 2 lata.
Myślałem o:
- ford mondeo
- jakieś koreańskie wynalazki np. kia
- coś z GM tj. chevrolet
- coś na silnikach vw np. octavia passat seat (ale tu ceny duże)
- może volvo
W sumie to nie wiem nie upieram się na zadne z powyższych może być dacia czy cokolwiek innego jak będzie dobrym wyborem w tej cenie
Prosiłbym o polecenie ale nie tylko np. mondeo ale konkretniej np. z jakim silnikiem albo co tam istotne. Dodam że znajomość motoryzacji moja kończy się na wlaniu paliwa, dolaniu oleju, stuknięciu samochodu by dalej pojechał
Pozdrawiam