Kombi między 10-13 benzyna-gaz

14 Lip 2015, 07:19

Hej
Szukam autka na zmianę. Obecnie mam starego passata 2.0 sedan benzyna/gaz. Niby jeździ ale trzeba mu sporo zrobić więc pomysł coś nowego.
Ponieważ jest nas 2+2 pomysł padł na kombi.
Marka obojętna. Myślalem o benzynie + gaz dlatego samochód musi go dobrze tolerować + mieć drobny zapas mocy

Co by mnie interesowało w samochodzie:
1. Ekonomia - nie chodzi mi o samo paliwo - ale o koszty napraw jak czytam np. koszt wymiany tego 2 tys. tamtego 4 to jak mam tyle dawać to robię ze swoim.
2. Spalanie mój obecnie pali 10/15 (trasa/miasto) gazu - może i czasami w mieście więcej. Wolałbym mniej ale jak i tyle będzie a samochód spełni pkt. 1 to przełknę tę żabę.

Średnio robię ok. 20 tys rocznie wg wskazań licznika - chociaż wydaje mi się że 5. Jeżdżę ostrożnie (dzieci) - okres szybkiej jazdy mam za sobą. Lubię auta takie jak obecnie (limuzyna) ale się nie upieram. Wygoda dość istotna ale nie najważniejsza, najważniejsze pkt.1 i 2.
Chodzi mi głównie o to jakie auto (kwota tak do 14 max z zamontowanym gazem). Auto ma mi chwilę posłużyć nie chcę zmieniać za 2 lata.

Myślałem o:
- ford mondeo
- jakieś koreańskie wynalazki np. kia
- coś z GM tj. chevrolet
- coś na silnikach vw np. octavia passat seat (ale tu ceny duże)
- może volvo
W sumie to nie wiem nie upieram się na zadne z powyższych może być dacia czy cokolwiek innego jak będzie dobrym wyborem w tej cenie

Prosiłbym o polecenie ale nie tylko np. mondeo ale konkretniej np. z jakim silnikiem albo co tam istotne. Dodam że znajomość motoryzacji moja kończy się na wlaniu paliwa, dolaniu oleju, stuknięciu samochodu by dalej pojechał

Pozdrawiam
szarymalyczlk
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: passat
Silnik: 2
Paliwo: Benzyna + LPG

14 Lip 2015, 08:51

Jak mają być tanie części to Opel Astra G 1.8 16V lub Skoda Octavia 2.0 8V. Ewentualnie VW Bora/Golf kombi 1.8 20V.
Z innych aut polecam również:
-Toyota Avensis 1.6 16V lub 2.0 128KM
-Peugeot 406 2.0
-Citroen C5 2.0

13 tysięcy to może być za mało na zadbaną Mazdę 6 1.8, Opla Vectrę C 1.8 czy też VW Passata B5 FL.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Lip 2015, 09:35

Mondeo z gazem to mocno średni żeby nie powiedzieć kiepski wybór. Chyba że trafisz 2.5 v6 ale nie zmieścisz się w 14k z instalką. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Lip 2015, 22:35

Bardzo dziękuję za propozycje :)
szarymalyczlk
Obserwowany

Auto: passat
Silnik: 2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...