08 Mar 2021, 17:04
Nie jestem pewien,czy Touran to dobra propozycja,wśród Vanów jest najniżej punktowany,nie ma go w ogóle na liście 100 najlepszych aut,CMAX jest,natomiast SMAX zdobył podium I miejsce,dlaczego? Najlepszy stosunek ceny do jakości wśród uzywanych aut,poza tym mnóstwo zadbanych aut kupionych w polskich salonach,wracając do Tourana ,w testach długodystansowych żadne inne auto ani przedtem ani potem nie wypadło tak fatalnie,usterki trapiły auto jeszcze na gwarancji,co prawda testowano 2.0 TDI ale paradoksalnie ten silnik to najmocniejszy punkt tego auta,100 tyś km pokonał wzorcowo,z jedną wpadką,głowicę szlag trafił przy przebiegu 60 tyś km,zamontowano już poprawioną(wyższa jakość).Natomiast mogę wymienić usterki na gwarancji,po prostu opada szczęka,mechanicy przeprowadzający inspekcję,niemieccy mechanicy stwierdzili,że jeśli VW będzie produkował auta tej jakości,to długo nie pociągnie.jeśli już to modele po 2010 r,VW długo walczył z eliminowaniem fuszery,moduły padały na potęgę,turbina nie przetrwała testu,kolektor dolotowy poszedł do kosza,problemy z uszczelkami drzwi,lampami,piasty kół podłej jakości,airbag boczny wymieniono,klakson szlag trafił,klamkę bagażnika też,trzeba było wpisać nowe oprogramowanie bo silnik zaczął kuleć,łozysko w kole padło.Na gwarancji w sumie auto spędziło prawie 3 tygodnie w serwisach,uszczelka drzwi,,wyfrunęła,, przy przebiegu 6000 tyś km.Pomimo gwarancji i tak trzeba było wyjąć z kieszeni ok.1300 zł,co by było gdyby auto nie było na gwarancji?Wszystkich usterek nie wymieniłem,gdyż już ich nie pamiętam,a zapamiętałem Tourana przez najgorszy wynik w testach do 100 tyś km.