Auto z LPG do 23 tys

02 Lut 2022, 12:46

Co byście polecili w cenie 23tys zł z LPG?
Dodatkowe wymagania:
- auto nie starsze niż 2010rok
- powyżej 100KM - tak by nie bać się wyprzedzać
- manualna skrzynia biegów
- poduszki z tyłu dla pasażerów
- większy bagażnik tak by 3 osoba rodzina spakowała się na wakacje
- mile widziany hak z tyłu ale nie wiem na ile jest to istotne a na ile można go później przyspawać - nie znam się na tym
zależy mi oczywiście by był tani w eksploatacji

Myślałem o autach jak: Opel Astra kombii, Peugeot 307 kombi, Renault Scenic, Passat, Octavia ale oczywiście rozważę inne propozycje
Ostatnio edytowany przez taki, 02 Lut 2022, 15:13, edytowano w sumie 1 raz
taki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 10 2014
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: nie mam

02 Lut 2022, 15:05

Fiat Bravo 1,4 t-jet? ale tutaj nie będzie kombi
Passat raczej odpada, zamiast Octavii to prędzej jakieś starsze A4 Avant 1,8T chyba że zadowoli Cię 1,6 mpi to Octavia II, a może Sharan 1,8T? Potrzebujesz kombi czy raczej przestrzeni?
Astra 1,4T
Volvo V50 2,0? no albo od razu 2,4
Może jakiś Ford C-Max?
Jeremias
Początkujący

02 Lut 2022, 15:16

Dzięki za propozycje :)
Fiat Bravo, ma dla mnie za mały bagażnik - na wakacje może być problem
Pisałem o Octavii i chyba II edycja jest chyba dobrym autem?
Sharan odpada za duży. Tak jak podałem w przykładach, potrzebuje kombii. Vana nie chcę.
Volvo V50 i Ford odpada - ze względu na ceny części. Volvo ma drogie części i mało zamienników a forda już przerabiałem i też tanio nie jest...
Dopisałem jeszcze, że nie chcę auta starszego niż z rocznika 2010.
taki
Nowicjusz

02 Lut 2022, 15:27

taki napisał(a):Volvo V50 i Ford odpada - ze względu na ceny części. Volvo ma drogie części i mało zamienników a forda już przerabiałem i też tanio nie jest...

Daj z ciekawości jakiś przykład "drogiej" części do volvo bo aż ciekawy jestem. Jeden z polularniejszych kompaktów na rynku, części w większości te same co do focusa czy mazdy 3 (czyli kolejnych aut jakich na rynku masa) a tu się okazuje, że jest "drogo".

Dopóki nie kręcisz się wśród jakichś egzotyków czy wybitnie skopanych modeli to różnica kosztów utrzymania aut z tego samego segmentu i zbliżonych roczników jest zupełnie nieistotna
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lut 2022, 15:32

Przyznam, że nie znam nikogo kto akurat ma ten model Volvo ale mam 3 kolegów którzy jeździli Volvo to ilekroć, coś musieli naprawiać to pamiętam, że mocno narzekali na ceny częsci. Każdy z nich po jakimś czasie sprzedawał je bo miał dosyć i zamieniali często na jakieś inne, tańsze w eksploatacji. NIe chcę tu wchodzić w dyskusje. Może faktycznie mieli niefart. Nie wiem. Umówmy się, że Volvo i Fordy odpadają. Proszę uszanuj moją opinię bo nie chcę się spierać.
taki
Nowicjusz

02 Lut 2022, 16:03

Opinię możesz mieć jaką chcesz jednak twierdzenie, że kompakty volvo/forda będą drogie w eksploatacji a wyjeżdżanie z passatem delikatnie mówiąc kupy się nie trzyma. Jeżeli trafiłeś na forum to można przypuszczać, że chciałeś się czegoś dowiedzieć. Tymczasem informacje jakie uzyskujesz masz generalnie gdzieś (a na pierwszy rzut oka to wiedzy w temacie motoryzacji masz niewiele).

taki napisał(a):Przyznam, że nie znam nikogo kto akurat ma ten model Volvo ale mam 3 kolegów którzy jeździli Volvo to ilekroć, coś musieli naprawiać to pamiętam, że mocno narzekali na ceny częsci. Każdy z nich po jakimś czasie sprzedawał je bo miał dosyć i zamieniali często na jakieś inne, tańsze w eksploatacji. NIe chcę tu wchodzić w dyskusje. Może faktycznie mieli niefart. Nie wiem. Umówmy się, że Volvo i Fordy odpadają. Proszę uszanuj moją opinię bo nie chcę się spierać.

Nawet szkoda to komentować. A bo kolega miał kiedyś jakieś volvo i coś mu się tam psuło więc volvo jest drogie w eksploatacji :mrgreen: To może całą skodę warto odrzucić bo 2.8 w superbie często miewało wycieki oleju? Albo nie kupować astry bo insignia 2.8 ma drogi rozrząd?

Chcesz kupić w miarę rozsądne auto to kieruj się rozsądkiem a nie historyjkami, których nawet dobrze nie znasz
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...
    Toyota FT-86 Concept
    Po ponad roku domysłów i plotek, na Tokyo Motor Show 2009 Toyota pokazała coupe FT-86 Concept, opracowane we współpracy z Subaru. Spadkobierca tylnonapędowej legendy driftu – Corolli AE86 – otrzymał ...

02 Lut 2022, 16:16

taki napisał(a):Pisałem o Octavii i chyba II edycja jest chyba dobrym autem?

W Octavii 1,6 mpi, reszta z gazem średnio, silnik debilny, ale nie poszalejesz na drodze przy takiej mocy
Jeremias
Początkujący

02 Lut 2022, 16:19

Po pierwsze nigdy nie twierdziłem, że mam wiedzę na ten temat.
Ale trzech kolegów, nie znających się nawzajem, narzekających na swoje auta jest dla mnie pewną opinią i mam prawą ją mieć. To nie są wymyśleni koledzy ;)
Forda miałem, psuł się co chwilę, faktycznie może trafiłem na grata ale rdza wpierdzielała go strasznie. Kolega pół roku jeździł podobnym i jego się tak nie psuł ale z rdzą miał podobny problem. Może i Fordy są spoko ale ja mam na razie do nich uraz.
Odnośnie rozsądku to pytam o zdanie i propozycje.
Piszę, że nie chce Volvo a Ty mówisz mi "Chcij" ;)
Czemu po prostu nie możesz uznać "ok, nie chcesz Volvo to nie" i zaproponować coś innego?
Zresztą, jak mamy się tak spierać i denerwuje Cię to co piszę, to po prostu nie reaguj na moje wpisy i wypowiedzą się inni.
Ostatnio edytowany przez taki 02 Lut 2022, 16:24, edytowano w sumie 2 razy
taki
Nowicjusz

02 Lut 2022, 16:19

Dzięki za opinię. Co to znaczy silnik debilny?
taki
Nowicjusz

02 Lut 2022, 16:24

Nie ma co się zepsuć, silnik trwały (bez turbin, drogich rozrządów, dwumas itd) i dobry do gazu, najwyżej w samym aucie coś przestanie działac jakieś przełączniki, pierdoły, ale sam silnik powinien chodzić
Jeremias
Początkujący

02 Lut 2022, 16:25

Właśnie o takie opinie mi chodzi. Dzięki
taki
Nowicjusz

02 Lut 2022, 17:04

taki napisał(a):Piszę, że nie chce Volvo a Ty mówisz mi "Chcij"

Ja ci nie mówię, że masz kupić volvo bo nikt mi za promowanie 10 letnich aut nie zapłaci. Po prostu rozsądnie podejdź do tematu a nie odrzucasz auta o których nie masz bladego pojęcia bo jakiś znajomy jeździł autem tej marki (nawet nie wiesz jakim) i nie był zadowolony. Zaczniesz pytać innych znajomych to się zaraz okaże, że auta każdej marki się psują. Teraz mowa o octavii 2 gdzie to 1.6 jest tak naprawdę jedynym bezpiecznym silnikiem benzynowym (pomijając osiągi i spalanie). Teraz będziesz rozważał a za jakiś czas może i szukał tej jednej jedynej konfiguracji skody octavii, która się do czegoś nadaje (bo każdy inny silnik w tym modelu to mniejszy lub większy śmietnik) wcześniej odrzucając dwie marki w całości (gdzie np. w takim v50 każdy, dosłownie każdy silnik benzynowy jest godny polecenia) przez jakieś widzimisię. Oczywiście twoja kasa i twoja sprawa co kupisz, po prostu z rozsądnym podejściem do zakupu nic to nie ma wspólnego, bez odbioru.
franccc
Stały forumowicz

02 Lut 2022, 18:07

Octavia kombi będzie mieć większą przestrzeń bagażnika, no i utrzymanie konkretnego silnika w tym Volvo np 2,4 R5 swoje kosztuje :wink:
Jaczek
Nowicjusz

02 Lut 2022, 18:09

dzięki za opinię :)
odnośnie Volvo to kolega powyżej ma inne zdanie ;)
taki
Nowicjusz

02 Lut 2022, 18:16

volvo v50 i focus mk2 to są samochody na tej samej płycie i dzielą sporo części zamiennych, w tym silniki - i nie, nie są to drogie auta w utrzymaniu. Możliwe, że Twoi koledzy mieli problem z osprzętem diesla np. regeneracja wtrysków, turbiny albo wymiana kompletu sprzęgła z dwumasą - a to przecież nie są tanie rzeczy, ale nie tylko w volvo ale we wszystkich autach z silnikami diesla.

Na twoim miejscu spojrzałbym właśnie w stronę volvo v50 z 2.4 140/170 i dołożył lpg - są to 5 cylindrowe silniki volvo dobre do gazu
ewentualnie 2.0 145 od forda, tez przyjmie gaz, ale wymaga już większej uwagi serwisowej
Dodam może do tego kia ceed / hyundai i30 z benzynami wolnossącymi, zobacz też megane 3
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015