Kombi,MPV,SUV,Van 20000-25000zł od2004r.

13 Sty 2013, 11:52

Witam
Sprawa jak w temacie. Czyli zastanawiam się nad kupnem samochodu i nie wiem jaki wybrać dlatego proszę o jakieś wasze opinie i doświadczenia. Krążę między Kombi,MPV,SUV-em czy Van-em przede wszystkim zależy mi na bagażniku żeby nie był zbyt mały i łatwości załadunku do niego większych przedmiotów. Modele nad jakimi się zastanawiałem to między innymi Mazda 5 lub 6, Peugeot 307 SW, Kia Cee'd lub Carens ,Opel Astra lub Vectra , Passat. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to 20000-25000zł myślałem o jak najmłodszym roczniku co najmniej 2004r. a jeśli chodzi o rodzaj paliwa to benzyna ponieważ nie będę robił zbyt wiele kilometrów a najczęstsza codzienna trasa o około 5km.
papi
Nowicjusz

Auto: fiat bravo

13 Sty 2013, 13:07

Peugeot 307SW 1.6 benzynka wydaje się byc rozsądny względem cena - rocznik.
Załapiesz się juz na auto po lifcie.

Zobacz jeszcze Toyote Corolle Verso z silnikiem 1.6 ze zmiennymi fazami rozrządu.
Z większych Avensis Verso ewentualnie Mazda5.
Boczne drzwi suwane piękna sprawa, bardzo praktyczne.
Co do mazdy poczytaj na mazdaspeed.

Jeszcze są auta typu Opel combo, Peugeot Partner. W wersji osobowej są spoko tez mają drzwi suwane i spore bagazniki. Osiągi nieco gorsze bo są wyższe i komfort nie taki jak w typowej osobówce, ale praktyczność tych aut jest spora.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Sty 2013, 14:06

O Mazdzie trochę poczytałem na mazdaspeed ponieważ byłem najbardziej skłonny do jej zakupu tylko ponoć dosyć szybko rdza je łapie. A co do Peugeot 307SW to jak z awaryjnością? Wiele osób odradza Peugeoty bo ponoć są dość awaryjne.
papi
Nowicjusz

13 Sty 2013, 15:18

Duzo czytałem o tych pugach bo moja żona chce zmienic golfa właśnie na takiego 307 sw.
Z tego co zauważyłem to najlepiej brać 1.6 benzynowy. Z problemów to cewka.
Kłopoty z elektryką miały egzemplarze gdzie dokładali alarmy i inne rzeczy poza fabryczne i wiadomo rozbitki. Nie wynalazłem jakiś mocniejszych negatywów.
Myślę ze to niemiecka konkurencja rozpuszcza stereotypy o awaryjności pugów :)
Ich właściciele raczej w normie sie skarżyli. Głównie tematy z dieslami były z wiadomych przyczyn.

Ogólnie jeszcze co do tego silnika to żywotny jest. Kolega dostał w spadku puga po ojcu z tym silnikiem. Buda zgniła a silnik nadal jeździł :)

Zainteresuj się jak masz taka gotówke autami używanymi z gwarancja z salonu puga.
Sam 5lat temu kupiłem auto z takiego salonu (ale z opla) przepłaciłem ale auto mi służyło celująco nigdy nie popsuł się w trasie. Mam też w jakimś stopniu gwarancje bez wypadkowości, dostałem też nowe opony. Ogólnie pewniejsza rzecz niz loteria na giełdach.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Sty 2013, 17:41

za +/- 25000 kupisz vectre c po lifcie
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

14 Sty 2013, 17:14

witam i dziękuje za opinie
a co sądzicie na temat forda c-max?
papi
Nowicjusz

14 Sty 2013, 18:11

Sąsiad miał sprzedał po pół roku. Powiedział nigdy więcej Forda. Z tym, ze on miał diesla, ale generalnie narzekał na tego c-maxa.
Zobacz jeszcze Honde Stream. Nie są to za często spotykane auta, ale dość przestronne.
Polecam popytac/poczytac na forum Forda o c-maxie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sty 2013, 19:32

a co sądzicie o takiej opcji [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
papi
Nowicjusz

15 Sty 2013, 21:06

Witam mam do oferowania opel vectra gts 2.2 dti kombi samochod jest zadbany jest duzy praktyczny bagaznik malo pali w miescie 7.4 l jezdze nim prawie 5 lat i zadnych wiekszych kosztow nie bylo czesci ktore sie zuzywaja to sa powymieniane opony sa 17 caloi prawie nowe polecam cena 23000.00 troche moge opuscic .Warto
marlena347
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 1988
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: opel wectra
Silnik: 2.2 dti
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Kwi 2013, 13:40

Pompa wtryskowa do samochodu z postu wyżej kosztuje w granicach 5tyś przy zdaniu starej wymiana to jakieś 1000zł jeżeli znajdzie się mechanika który potrafi to robić. W oplu koszt pompy 14tyś zł ps. pompa w tych autach pada w przedziale 180-220tyś km ;) pozdrawiam
quescik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 1990
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: i20
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011