Nowe autko

01 Kwi 2013, 23:20

Witam zastanawiam sie nad kupnem jakiegos hatchbacka. głównie chodzi mi o diesel. zamierzam kupic auto z rocznika 2012
Zastanawiałem sie głównie nad
ford focus 1,6 tdci
Renault megane dci 90
kia ceedj
niestety Opla Astry IV nie ma juz w promocji z silnikami diesla
który z tych aut najbardziej moglibyscie polecic, oraz byłby najmniej awaryjny ??
przyznam że najbardziej zastanawialem sie nad megane tylko mam pewne obawy co do awaryjnosci tych aut
plocha123
Obserwowany

Auto: seat ibiza
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Kwi 2013, 00:29

Podaj kwotę i wymagania to będzie łatwiej coś znaleźć.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

02 Kwi 2013, 12:29

Witam. Wiesz co do megane.. Mam ceeda oglądałem bardzo wiele aut kompaktowych. Nie wiem do czego potrzebujesz samochód ale meganka to chyba najgorszy wybór (chyba że chcesz ciąć koszty).
Te auto jest już trochę na rynku, mało przestronne, a kokpit średnio wykonany..
Ceed jest najprzestronniejszy z tych aut. Mam silnik 1.6 GDI. Nie wiem jakie przebiegi robisz , ale mój benzyniak jest bardzo ekonomiczny. Aktualnie podczas mrozów 8.5-9 litrów w mieście. Jak jest cieplej to około 8 a na trasie 6-7. Sądzę, że jak na moc 135 km to bardzo dobry rezultat.
Zamiast brać diesla możesz zaoszczędzić i dorzucić do wersji wyposażenia, tylko tak jak wcześniej napisałem nie wiem ile jeździsz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
To auto trochę sporo kosztuje, ale 12 tys upustu.
Mam to wyposażenie i sądzę, że za tą cenę to jest idealna oferta. Wszystko masz(nie licząc nawigacji).
Zależy też ile chcesz dać za autko, ale jeśli chcesz kogoś wozić na tylniej kanapie to odpuść sobie megane : )
Chcesz coś więcej wiedzieć o ceedzie to pisz do mnie na pw , z chęcią odpowiem na nurtujące pytania : )
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi

03 Kwi 2013, 21:25

dzieki za odpowiedź
w ostatnim roku wyszło mi że zrobiłem około 25 tys km i w tym roku nie zapowiada sie że będzie coś mniej
myśle że około 2 tys miesięcznie km napewno zrobię
tylko że
4 razy w tygodniu niewiele bo jedynie 12 km w obie strony
a przez pozostałe 3 dni dłuższe trasy tylko że trasa przez stolice często w godzinach szczytu 17 ;/
myślałem o aucie do 55 tysiecy
posiadam obecnie Ibize w dieslu 1,9 Tdi 101 km i jestem zadowolony z silnika diesla bo nie miałem z nim wiekszych problemów, oraz spalanie było naprawde przyzwoite a mianowicie przy spokojnej jeździe w trasie 4,4l .
z Tyłu sporadycznie ktoś bedzie siedział ewentualnie może pojawi się fotelik dla dziecka to wtedy sytuacja sie zmieni
plocha123
Obserwowany

Auto: seat ibiza
Paliwo: Diesel

04 Kwi 2013, 20:25

Mi zdecydowanie najbardziej podoba się Ford Focus i właśnie ten model będzie moją propozycją. Solidne zawieszenie,bogate wyposażenie oraz co ważne: elegancki design,co takze bardzo się liczy.
Avde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1998
Auto: Ford

04 Kwi 2013, 20:41

myślę że fordzik będzie najlepszym wyborem :) ale sprawdź jeszcze Toyote gt86 :) nie jest droga i też ma diesla z tego co pamiętam :)
FabianRnR
Początkujący

Prawo jazdy: 27 12 2012
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Mondeo I
Silnik: 1.8 115KM
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
    11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...

04 Kwi 2013, 21:00

chyba toyota Auris a nie gt86 ;)
ja jestem za Ceed'em
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Kwi 2013, 21:06

http://www.toyota.pl/cars/new_cars/gt86/index.tmex o GT86 mi chodziło :) polecam samochód, sam jest w trakcie patrzenia jak nasz rodak Jakub Przygoński przerabia sobie ten oto samochód na driftowóz na sezon 2013 :)
FabianRnR
Początkujący

04 Kwi 2013, 21:25

ale GT86 zaczyna sie od 130 tysięcy i nie ma wersji z dieslem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Kwi 2013, 21:36

FabianRnR napisał(a):http://www.toyota.pl/cars/new_cars/gt86/index.tmex o GT86 mi chodziło :) polecam samochód, sam jest w trakcie patrzenia jak nasz rodak Jakub Przygoński przerabia sobie ten oto samochód na driftowóz na sezon 2013 :)

Fajnie że przerabia ciekawe czy razem z zakupem zmieści się w 300k :?:

Co ciekawe, tak docenił GT86 że prawdopodobnie zostanie z oryginału tylko zarys karoserii no ale serce będzie dalej Toyoty - zwykły, najzwyklejszy 2JZGE :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Kwi 2013, 05:59

budżet jest ciężko określić :) poza ramą to chyba nic tam nie ma oryginalnego :D ale jeżeli osiągną te 1000KM co maja w planach to będzie potęga :D
FabianRnR
Początkujący

05 Kwi 2013, 09:15

Sądzę że w tym 1000KM więcej jest marketingu i pierniczenia niz prawdziwej jazdy ale sumie jak chciałbym się rozreklamować to też tak bym zrobił :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Kwi 2013, 14:30

Focus ma fajne zawieszenie .. I na tym się kończy.
Kokpit zaprojektowany bardzo dziwnie. Nic się tam kupy nie trzyma.
Poza tym te auto jest mało przestronne. U mnie w ceedzie osoba 185 z tyłu ma spokojnie miejsca na nogi. Gdy ja siedziałem w focusie to z tyłu nogi w przednim siedzeniu..
W rodzinie u mnie jest focus z silnikiem diesla.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

16 Kwi 2013, 14:13

Patrzyłeś może na Hyundai i30 dwie jednostki wysokoprężne, elegancki design, obecne modele mało awaryjne.
quescik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 1990
Auto: i20
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2011