Kombi (Passat B8/Superb 3/Leon 3) do 70k - benzyna 1.8 TSI

17 Maj 2022, 08:13

Nadal poszukuje kombi dla rodziny 2+1 - ale mam dokładniej sprecyzowany wybór;) i auta nad którymi się zastanawiam.
Znalazłem ciekawą opcję ok 170km odemnie:
[link do oferty na Olx wygasł]

Auto ok 2 lata temu kupione od 1 właściciela (niby prezesa jakieś spółki) - serwisowane w ASO. Miało kilka drobnych szkód (z raportu jaki udostępnił mi sprzedający i książki serwisowej 3 naprawy w granicach 800-2000zł i jedna na 6k zł - wymieniony tylny błotnik).
Obawiam się trochę dużego przebiegu, jest to silnik 1.8 o oznaczeniu CJSC + manualna skrzynia. Do 150k km Olej wymieniany co 25k km w ASO, później co 10k km (obecny właściciel).
Auto używał będe ok 2-4 lata, zrobię pewnie maks 20-30k km w tym czasie. Później pewnie wymienię na coś mniejszego. Chciałem podjechać z nim do ASO ale najbliższe terminy to połowa przyszłego tygodnia - wątpię ze do tego czasu auto będzie dostępne.

Myślałem jeszcze o autohero - bo mają ciekawego Leona:
[link do Autohero wygasł]

ale nie ufam za bardzo w takie platformy...
szuwar333
Nowicjusz

17 Maj 2022, 08:35

szuwar333 napisał(a):Obawiam się trochę dużego przebiegu, jest to silnik 1.8 o oznaczeniu CJSC + manualna skrzynia.
Tu raczej nie ma się co martwić na zapas bo silnik to jednostka poprawiona III generacji EA888 i raczej nie powinien sprawiać problemów. Skrzynię masz manualna więc tu również powinno być całkiem nieźle :)
szuwar333 napisał(a):Do 150k km Olej wymieniany co 25k km w ASO, później co 10k km (obecny właściciel).
Trochę spore te interwały w ASO, warto by było zrobić płukankę przy kolejnej wymianie ale to już temat jak być kupiła auto.
szuwar333 napisał(a):Auto używał będe ok 2-4 lata, zrobię pewnie maks 20-30k km w tym czasie.
Przy takim przebiegu możesz nie trafić na jakieś naprawy i wymiany bo to niewielki dystans :)

szuwar333 napisał(a):Myślałem jeszcze o autohero - bo mają ciekawego Leona
Tu masz silnik i skrzynię identyczną jak w Passacie ale będziesz miał mniej miejsca w środku. Kolor niestety jest trochę słaby w tym Leonie bo to z tego co widzę zwykły czerwony nawet nie metalizowany ;/ Przebieg mniejszy i to pewnie na plus ale znowu cena wyższa niż za Passata a samochody z tego samego roku. Pytanie czy miał jakąś historię kolizyjną bo nic w ogłoszeniu nie widzę o bezwypadkowości.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Maj 2022, 08:45

Rokiko napisał(a):Tu masz silnik i skrzynię identyczną jak w Passacie ale będziesz miał mniej miejsca w środku. Kolor niestety jest trochę słaby w tym Leonie bo to z tego co widzę zwykły czerwony nawet nie metalizowany ;/ Przebieg mniejszy i to pewnie na plus ale znowu cena wyższa niż za Passata a samochody z tego samego roku. Pytanie czy miał jakąś historię kolizyjną bo nic w ogłoszeniu nie widzę o bezwypadkowości.

Wg. raportu który dostałem, malowany przód (maska, błotnik lewy i prawy) - faktycznie kolor słaby:/ poza tym obawiam się szklanego dachu.... niby fajny bajer ale podobno w lato się auto nagrzewa a w zimę zimno + koszty utrzymania wzrastają jak coś się dzieje (ale to info od znajomego co ma BMW z takim dachem). Plus będę jeździł z dzieckiem i obawiam się ze bez DCC Leon w FR może być zbyt twardy.

Zastanawiam się czy zamówić jakąś firmę co by podjechała i oględziny+kompa zrobiła tego Passata (koszt ok 400-500zł) - czy samemu podjechać i ewentualnie na SKP od dołu sprawdzić.
Jakby co, to nie kupuję auta za ostatnie pieniądze jakie mam - jeśli nawet coś sie stanie i bedę musiał włożyć 5-10k to przeżyje ten koszt.
szuwar333
Nowicjusz

17 Maj 2022, 08:54

W takim razie Leona bym odpuścił.

Passata możesz pojechać obejrzeć (weź znajomego bo taka osoba zawsze spojrzy na samochód pod innym kątem niż Ty) wziąć go na SKP. Posprawdzać co się da itd. Raport proponuję żebyś sam wykupił spotkałem się już z przedstawianym raportem z innego samochodu który oferował sprzedawca. Dlatego tu warto zachować dystans.
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Maj 2022, 09:04

Zastanawiam sie czy nie warto opłacić firmę (sporo tego obecnie) i poczekać na gotowy raport. Koszt to około 500zł. W sumie SKP+Sprawdzenie po VIN będzie kosztowało ok 150-200zł i do tego paliwo, a kabla i komputera żeby sprawdzić nie mam.
Sprzedawca nie widzi problemu żeby auto oddać do ASO., firmy zewnętrznej itp.
Z drugiej strony może być sytuacja żę zanim ktoś sprawdzi, ja dostanę raport itp to już auta nie bedzie.
szuwar333
Nowicjusz

17 Maj 2022, 09:10

Decyzja należy do Ciebie :wink:
szuwar333 napisał(a):Z drugiej strony może być sytuacja żę zanim ktoś sprawdzi, ja dostanę raport itp to już auta nie bedzie.
Tak może być, ale zawsze możesz dogadać się ze sprzedawcą że od oględzin które opłacisz rezerwujesz auto na te kilka godzin do otrzymania raportu. Myślę, że to sensowne wyjście i powinien się na to sprzedający zgodzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Maj 2022, 10:42

Sprzedający nie ma obowiązku czekać aż dostaniesz raport. On chce sprzedać samochód i jak w między czasie pojawi się ktoś, kto go weźmie od ręki, to go zapewne sprzeda.
Takie jest ryzyko.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Maj 2022, 10:51

Jest ale zawsze można pogadać i dogadać się.

Ja sprzedawałem auto i klienci przyjechali przed południem obejrzeli poprosili żeby im je zarezerwować do wieczora bo chcą obejrzeć jeszcze dwa auta, zgodziłem się a miałem już kolejne telefony ale umawiałem je na oglądanie na kolejny dzień. Wrócili o 18 i kupili auto. Kwestia podejścia i tyle. Biorąc raport też można dogadać się żeby było w ciągu kilku godzin od inspekcji a nie po 24h.
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Maj 2022, 12:42

szuwar333 dzwonił do nas z pytaniem o termin inspekcji, w środę po godzinie 17 możemy sprawdzić auto :) zatem czekamy na decyzję
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

18 Maj 2022, 06:32

Miałem możliwość podjechania samemu. Ostatecznie nie kupiłem auta. Ogólnie w stanie dobrym, widać że auto nie było przygotowywane pod sprzedaż. Byłem na stacji SKP, podpięty komputer i sprawdzenie miernikiem lakieru. Było robione tam gdzie sprzedający mówił (prawe nadkole) - ale raczej to nie robota ASO bo pełno szpachli (miernik pokazywał ponad 1000). Komputer wyrzucił błędy z klimą i miernikami powietrza, ale po usunięciu nie pojawiły sie powtórnie. Lakier miał trochę uszkodzeń - odpryski, drobne zarysowania, wgniecenie nad prawą klamką pasażera wielkości dłoni , szyby były z 2015 i 2016 roku (wiem że jest taka możliwość i to nic nadzwyczajnego), obudowa lusterka lewego delikatnie uszkodzona, wewnątrz zaczynała łuszczyć się ta srebrna listwa. Przy tym roczniku i przebiegu raczej to normalne ślady użytkowania.

Nie kupiłem z kilku powodów:
* nie pozwolono mi odbyć jazdy próbnej, tylko siedziałem jako pasażer, a miałem wrażenie że lekko szarpie przy zmianie biegów, jakby sprzęgło za szybko łapało, właściciel bał się że rozbije auto (mimo że chciałem mu dać zaliczkę ok 5-10k w gotówce jako zabezpieczenie). Z jednej strony go rozumiem, ale nie kupię auta z takim przebiegiem, nie odbywając jazdy próbnej...
* lewa strona silnika (patrząc na silnik od przodu, czyli tam gdzie jest wlew oleju i filtr) była mocno ubrudzona olejem, od wysokości połowy silnika, tak że cała miska olejowa od dołu i plastik/osłona była w oleju. Sprzedający stwierdził ze to przy zmianie oleju spod filtra poleciało - możliwe że miał rację, ale coś mi nie pasowało bo w kilku miejscach olej był bardziej świeży (i to nie w okolicy korka/filtra)

Czyli szukam dalej.
szuwar333
Nowicjusz